Spiondømte Frode Berg: - Føler meg ført bak lyset av E-tjenesten

GARDERMOEN (VG) Spiondømte Frode Berg er tydelig på at han ikke visste noen ting om formålet med eller bakgrunnen for oppdragene han påtok seg i Russland – og at han heller aldri ble orientert om risiko av Etterretningstjenesten.

 • Morten S. Hopperstad
 • Ola Haram
 • Stian Eisenträger
 • Sofie Fraser
 • Håvard Kristoffersen Hansen
 • Hallgeir Vågenes (foto)

– Jeg føler meg ført bak lyset av E-tjenesten, sier Frode Berg under en pressekonferanse på hotellet Park Inn by Radisson Oslo Airport på Gardermoen tirsdag kveld.

Den spiondømte nordmannen ankom pressekonferansen i en mørkeblå dress og lyseblå skjorte, tett fulgt av sin norske advokat Brynjulf Risnes.

Lørdag kveld var Frode Berg tilbake i Norge, etter nesten to år i russisk fengsel.

I tre dager har Berg oppholdt seg på et hemmelig sted på Østlandet sammen med sin nærmeste familie, før han tirsdag kveld møter pressen på hotellet

les også

Litauens president til VG: Russland nektet å utveksle Frode Berg i sommer

– Jeg er ingen spion

I april i år ble Berg dømt til 14 års fengsel for spionasje i Russland.

– Jeg er dømt for spionasje, men jeg er ingen spion. Jeg er ingen agent og jeg har aldri følt meg vervet av E-tjenesten i Norge, sier Berg.

les også

Slik var den hemmelige Frode Berg-operasjonen: Krysset grensen her

Berg forteller videre at han har samarbeidet med Russland i mange år, både i forbindelse med jobben som grensekommissær og som frivillig.

– Jeg har vært ofte på tur til Moskva og St. Petersburg, og jeg har mange venner og bekjente i landet.

– Presset økte

I 2014 skal Frode Berg ha blitt oppsøkt av en person som han kjenner og som har vært en del av arbeidsmiljøet hans.

– Jeg visste om hans tilknytning til E-tjenesten, men det ble fremstilt uskyldig. Jeg sa ja til å bistå, men jeg har aldri mottatt betaling fra E-tjenesten. Jeg gjennomførte leveranser og jeg ble bedt om å fortsette, sier Berg.

Frode Berg sier han aldri møtte personene han skulle overlevere til, men at han hadde en adresse i Moskva han skulle sende til. Ifølge han selv skjedde dette fem ganger.

Berg er tydelig på at han etter hvert ikke lenger opplevde leveransene som en tilfeldig vennetjeneste, og at han da ga beskjed om at han ikke ønsket å gjøre det noe mer.

– Det var da viktig med en overlevering med et påtrykk om hvor god nordmann jeg var og hvor flink jeg var. Presset økte også fra min kontaktperson, og jeg sa ja til en tur til, sier Berg.

VG spurte Frode Berg om når han forstod at det han gjorde ikke var så lurt.

– I slutten av 2016. Jeg var fryktelig nysgjerrig og spurte hva det gikk ut på, men det fikk jeg ikke vite.

– Hva gjorde du da?

– Det var første gang jeg prøvde å avvikle det her.

– Hvor mange ganger prøvde du å avvikle det?

To ganger.

På spørsmål om hva han ville gjort annerledes når han ser tilbake på saken, svarer Berg at han ville vært mer konkret med seg selv:

– Jeg ville sagt nå er det slutt i mars 2017.

– Jeg fikk aldri noe svar på hva det her er, og de var ganske unnvikende på det hele. Jeg begynte å skjønne at det her var ikke godt.

– Det er lett å være etterpåklok

Denne turen ble skjebnesvanger for Berg, i desember 2017.

– Jeg forstår at folk er kritisk til det jeg har gjort. Det er lett å være etterpåklok, og det er lett å være naiv, sier Berg.

Den spiondømte nordmannen forteller videre om pågripelsen og om tiden i det beryktet varetektsfengselet Lefortovo i Moskva.

– Jeg følte meg alene og fortapt, men jeg vil takke familien min som fant en norsk advokat som forsto det russiske systemet. I fengselet ble jeg behandlet med respekt, bedre enn mange av mine medfanger, av forskjellige grunner, sier Berg.

– En etterretningsskandal av dimensjoner

Berg er krystallklar på at Norge fortsatt må ha etterretning, også mot Russland.

– Men måten dette ble gjort på, så har vi dummet oss ut. Det er en etterretningsskandale av dimensjoner, men jeg ønsker ikke å si noe om innholdet, siden jeg skal skrive bok, sier Berg, og opplyser at han har skrevet dagbok hver eneste dag, samt mye annet.

Han forteller også at han har hatt kontakt med FSB og deres kontraetterretnings-avdeling, men han har god samvittighet etter disse samtalene.

Berg ønsker foreløpig ikke å kommentere detaljer fra rettssaken mot ham i Russland, siden innholdet er gradert.

– Men jeg er ikke redd dem, sier han.

les også

Støttegruppen om Bergs hjemkomst: – Glade for at dette er avsluttet

Sinne og irritasjon

Ifølge Berg, følte han et informasjonsvakum fra norske myndigheter.

– Det skapte sinne og irritasjon i varetektstiden. Jeg bodde på en celle som var 9,5 kvadratmeter som jeg delte med en annen person, sier Berg.

Berg er tydelig på at han med tiden har forstått hva slags innsats som har blitt lagt ned for å få ham fri, etter bred kontakt med norske myndigheter. Han forteller at han fikk besøk av representanter fra den norske ambassaden to ganger i måneden.

– Jeg har drømt om dette lenge, spesielt siden september. Men det har vært mange fall. Jeg er glad og er i god fysisk form, men jeg trenger tid til å komme til hektene.

les også

EOS-utvalget undersøker Frode Berg-saken

Takker for støtten

Berg forteller også at han har tenkt mye på lokalsamfunnet i hjemkommunen Sør-Varanger, og på innbyggerne i Kirkenes.

– Det er fantastisk å være her i dag. Jeg er glad for å være hjemme og for å ha møtt familien. Takk til alle som har jobbet for å få meg fri. Det har vært en vanskelig og utfordrende jobb, og det gjelder familien, støttegruppen, advokater i Norge og i Russland, sier han.

– Jeg er beæret over støtten jeg har fått de årene jeg har vært i varetekt. Dere skal vite at all støtten har vært med på å holde motet oppe. Det har vært livsviktig.

Samtaler med hemmelige tjenester

Mandag var Berg i møter med både Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjenestene (PST). Samtalene med de hemmelige tjenestene beskrives som korte og overfladiske – og med noe utveksling av informasjon.

– Det har vært to møter på Bergs initiativ, ett med E-tjenesten og ett med PST. Hvert møte varte i en time og var av orienterende art. Frode Berg ville blant annet få informasjon om hva som var gjort for å få ham tilbake, sier nordmannens advokat Brynjulf Risnes.

– Forventer du en unnskyldning fra E-tjenesten, Frode Berg?

– Jeg vil aldri få en beklagelse fra E-tjenesten, men jeg har hatt en samtale med Morten Haga Lunde (sjefen for etterretninsgtjenesten) som var meget tilfredsstillende, men jeg ønsker ikke å kommentere innholdet, svarer Berg.

Ifølge advokaten, er det foreløpig ikke bestemt om Berg skal gjennomføre en såkalt debrief, men han er innstilt på å snakke videre med E-tjenesten, PST og EOS-utvalget.

Risnes er tydelig på at det ikke er den samme Frode Berg som møter på pressekonferansen som den Frode Berg som dro til Russland for to år siden.

– Ingen kan gå gjennom det han har gjort det siste året. Det er ikke den samme Frode Berg, sier Risnes.

På spørsmål om han har fått en unskyldning fra statsminister Erna Solberg svarer Berg:

– Statsministeren var ydmyk. Hun sier hun forsto min situasjon, men at det også har vært tøft for forhandlerne.

Mer om

 1. Frode Berg
 2. E-tjenesten
 3. EOS
 4. PST

Flere artikler

 1. Litauen bekrefter: Amerikansk etterretning deltok i operasjonen som fikk Frode Berg fri

 2. Eksperter om Berg-utleveringen: Dette vil E-tjenesten vite nå

 3. BNS: Nordmann fengslet i Russland skal utleveres

 4. Frode Berg tilbake i Norge: – Har hatt problemer med å forstå hvorfor han ikke ble reddet ut

 5. Har signert loven som kan få Frode Berg hjem

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder