BETALER MEXICO-MUREN: USAs forsvarsminister Mark Esper (til venstre) må betale over forsvarsbudsjettet for president Donald Trumps inderlig ønskede grensemur mot Mexico. Dermed ryker en investering på Rygge. Bildet er tatt under et krisemøre om orkanen Dorian denne uken. Foto: Pool/ABACA

USA kutter fly-prosjekt på Rygge for å finansiere Mexico-muren

En planlagt kampfly-investering på Rygge rammes nå av budsjettkutt i USA. President Donald Trump trenger pengene til sin planlagte grensemur mot Mexico.

USAs forsvarsminister Mark Esper ber NATO-allierte plukke opp regningen. Men det ønsker ikke forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) å gjøre:

– Dette er amerikanske myndigheters planer knyttet til forsterkning av Europa. Det er derfor ikke naturlig for oss å finansiere dette enkeltprosjektet dersom det ikke skulle bli realisert, skriver statssekretær Tone Skogen (H) Forsvarsdepartementet i en epost til VG.

Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon hadde satt av 10,3 millioner dollar, tilsvarende 92 millioner kroner, til å bygge fire oppstillingsplasser for kampfly og såkalte «sheltere» på Rygge i 2020.

Formålet er å kunne plassere en utrykningsstyrke med kampfly fra USA og NATO på flystasjonen.

Men det er et av 127 prosjekter som Esper nå stryker fra sitt forsvarsbudsjett, til fordel for grenseforsterkning mot Mexico.

Ber allierte ta regningen

Torsdag kveld kom forsvarsminister Esper med en sterk anmodning om at de allierte landene selv dekker investeringer som USA må stryke for å bygge grensemuren mot Mexico.

– Så en del av min melding til våre allierte er: Hvis dere er virkelig bekymret (for russisk aggresjon), kanskje dere skulle betale disse prosjektene for oss, fordi det bygger infrastruktur i deres eget land, sa Esper i London torsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han hadde en direkte beskjed til de NATO-landene hvor USA nå kutter prosjekter:

– Siden vi snakker om byrdefordeling, kanskje dere skulle ta den regningen, sa Mark Esper.

Forsvarsdepartementet svarer slik på denne utfordringen:

– Vi ser på nasjonale planer for tilrettelegging for alliert mottak over hele landet i forbindelse med utarbeidelse av fagmilitært råd og en ny langtidsplan for Forsvaret. Der vil både allierte og nasjonale planer ses i sammenheng, opplyser Tone Skogen.

Står på kutt-liste

Rygge-prosjektet står på en kutt-liste som Pentagon publiserte tirsdag.

De amerikanske budsjett-kuttene er en direkte følge av at president Trump erklærte grensen mot Mexico som en nasjonal nødssituasjon i februar i år.

les også

Trump vil erklære nasjonal krise for å få Mexico-muren

KUTT: Her på Rygge skulle USA investere i nye oppstillingsplasser for kampfly. Denne og en rekke andre forsvarsplaner blir kuttet. Nå ber USA om at vertslandene tar regningen i stedet. Foto: Cicilie S. Andersen

Trump gjorde dette etter at Kongressen stemte ned hans forslag om å bevilge penger over det amerikanske statsbudsjettet for å bygge en grensemur mot Mexico.

Tidligere i vinter ble over en million statsansatte utestengt fra jobb og lønn fordi presidenten nektet å godta Kongressens nei.

les også

– Hvis president Trump ikke skaffer oss muren, blir jeg sint. Veldig sint

Tar av forsvarsbudsjettet

Ved å erklære en nasjonal krisesituasjon, kan presidenten bruke militære ressurser på grensen uten å spørre de folkevalgte. Derfor vil Trump nå ta tilsammen 3,6 milliarder dollar - 32 milliarder kroner - fra ulike deler av sitt forsvarsbudsjett til å forsterke grensevernet mot Mexico.

Den amerikanske investeringen på Rygge var godkjent av norske myndigheter etter en runde i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomite.

– USA er vår viktigste allierte, og vi har et meget godt samarbeid med amerikanerne på en rekke områder. Regjeringen har stilt seg positiv til den amerikanske forespørselen om å bygge oppstillingsplattformer for fire kampfly på Rygge, bekrefter statssekretær Skogen i Forsvarsdepartementet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder