STATSADVOKAT: Statsadvokat Marit Formo har mottatt innstillingen fra PST om en eventuell tiltale mot Laila Anita Bertheussen (54). Foto: Tore Kristiansen, VG

Ingen andre mistenkt eller siktet i Wara-saken

Statsadvokat Marit Formo bekrefter overfor VG at ingen andre enn Laila Anita Bertheussen (54) er siktet eller mistenkt i saken om trusler mot tidligere justisminister Tor Mikkel Wara.

 • Eiliv Frich Flydal
 • Alf Bjarne Johnsen

I går ble det kjent at Politiets sikkerhetstjeneste vil at samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, Laila Anita Bertheussen, skal tiltales etter en paragraf med strafferamme på ti års fengsel. Det fikk VG og flere andre medier bekreftet.

– Statsadvokat Marit Formo har fått innstillingen på sitt bord. Hun ønsker ikke å gå i detaljer om hvilke lovbrudd eller paragrafer som er omhandlet i oversendelsen fra politiet.

– Er andre gjerningspersoner nå utelukket?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, men kan opplyse at det ikke er andre personer som har status som mistenkt eller siktet i saken, sier statsadvokat Marit Formo til VG.

– Er det heller ingen andre som er omfattet av innstillingen om tiltale som du har mottatt fra PST?

– Nei, sier Formo.

SIKTET: Laila Anita Bertheussen. Foto: PRIVAT

Gikk av

28. mars gikk Tor Mikkel Wara (Frp) av som justisminister etter at samboeren ble mistenkt for hærverk og trusler rettet mot parets felles hjem i Oslo. Da var hun allerede siktet for å ha diktet opp en straffbar handling.

PST-sjefen har tidligere uttalt at Bertheussen mistenkes for å ha satt på bilbrannen og gitt inntrykk av at brannen var påtent av en eller flere ukjente gjerningsmenn.

ÅSTEDET: Rundt klokken 14.00 17. januar i år fikk politiet melding om brann i en søppelbøtte utenfor boligen til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Politiet og PST etterforsker brannen. Foto: Krister Sørbø, VG Foto: Krister Sørbø

Elden: – Tunnelsyn

– Jeg er heller ikke kjent med at PST har etterforsket i noen annen retning, og det er høyst beklagelig. Da blir en etterforskning preget av tunnelsyn og lite åpen. Det er barnelærdom for etterforskning, sier Bertheussens forsvarer John Christian Elden til VG.

Elden har tidligere opplyst at Bertheussen avviser straffskyld.

VG får opplyst at PST i innstillingen foreslår at Bertheussen skal tiltales etter flere tiltalepunkter hvorav det alvorligste er straffelovens paragraf 115 om angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Paragrafen har en strafferamme på ti års fengsel.

– TUNNELSYN: Bertheussens forsvarer John Christian Elden er kritisk til PSTs etterforskning. Foto: Tore Kristiansen, VG

– Skal ikke mye til

Riksadvokaten har det endelige påtaleansvaret i de mest alvorlige straffesakene i Norge. Dette gjelder saker som drap, alvorlige sedelighetslovbrudd, grov narkotikakriminalitet og i dette tilfellet paragraf 115 som er en del av straffelovens kapittel 17 om vern av Norges selvstendighet og andre grunnleggende nasjonale interesser.

Professor Gert Johan Kjelby er tidligere statsadvokat og leder det 5-årige forskningsprosjektet «Politi og påtalerett» ved Det juridiske fakultet i Bergen.

Gert Johan Kjelby Foto: Marit Hommedal. NTB scanpix

– Jeg kjenner ikke innholdet i PSTs siktelse og innstilling. Men ut fra den rettspraksis som foreligger, skal det ikke så mye til for at ulovlige handlinger – typisk trusler – rettet mot en statsråd, rammes av straffeloven § 115. Det er nok at det objektivt sett skapes «en fare for» at en statsråd hindres eller påvirkes i sin virksomhet, skriver Kjelby til VG.

– Det avgjørende er ikke om handlemåten faktisk har fått en slik virkning, men om den er egnet til det. Spørsmålet om anvendelsen av straffeloven § 115 – som etter loven ligger til riksadvokaten å ta endelig stilling til – bero selvsagt på hvilket faktum det kan føres bevis for, særlig hvilke handlinger som er gjort, måten de er gjort på og de ord som er benyttet, skriver Kjelby.

TIL HØYESTERETT: Mohammad Mohyeldeen, som her holder appell mot norske soldater i Afghanistan utenfor Stortinget, ble dømt etter §115 i straffeloven for trusler mot Venstre-politikeren Abid Raja, men saken er anket og skal behandles i Høyesterett. Foto: Terje Bringedal

I mars i år ble islamisten Mohyeldeen Mohammad dømt for overtredelse av den samme paragrafen som PST ifølge VGs opplysninger vil tiltale Bertheussen etter. Borgarting lagmannsrett dømte ham til to år og tre måneders fengsle for trusler mot Venstre-politikeren Abid Raja.

Saken er anket og blir behandlet i Høyesterett.

Tidligere er en mann dømt etter paragrafen for å ha drapstruet Venstre-leder Trine Skei Grande og etter Oslo Pride Parade i 2016 ble den brukt da en 22 år gammel kvinne ble dømt for å ha presset en kakebunn med barbarskum mot hodet til daværende Frp-statsråd Solveig Horne.

En mann i 20-årene fikk ett år og tre måneders fengsel for blant annet å ha fremsatt trusler overfor Kongen og statsministeren.

Mer om

 1. PST
 2. Etterforskning
 3. Tor Mikkel Wara
 4. John Christian Elden

Flere artikler

 1. Statsadvokaten ber PST gjøre nye undersøkelser i Wara-saken

 2. Bertheussen tiltalt for trusler mot Tor Mikkel Wara

 3. Opplysninger til VG: PST vil tiltale Waras samboer for trusselbrev til statsråd

 4. Riksadvokatens avgjørelse mot Bertheussen er klar

 5. Omtrent så alvorlig som det kan få blitt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder