I RÅDHUSET: Forhandlingsleder for Akademikerne Erik Graff (t.v.) og hovedtillitsvalgt Halvor Feragen. Foto: Helge Mikalsen, VG

140 ansatte ved Oslo rådhus tas ut i streik

Akademikerne går til streik i hovedstaden, etter å ha brutt forhandlingene med Oslo kommune rett før midnatt.

Det får VG bekreftet like før midnatt natt til fredag.

Akademikerne fikk ikke gjennom slag for sine lønnskrav og kravet om mer av lønnsmidlene til lokal fordeling.

– Oslo kommune sliter med å beholde dyktige ansatte. Skal vi sikre gode tjenester til befolkningen, kan ikke kommunen tape kampen om arbeidskraft, sier Erik Graff, forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo.

Les også: Enighet i kommuneoppgjøret – ingen lærerstreik

De 140 streikende er tatt ut fra bystyrets sekretariat og byrådets sekretariat på rådhuset. Tre hovedtillitsvalgte i kommunen tas også ut, skriver NTB. Akademikerne sier uttaket vil ramme politiske prosesser, for eksempel rundt budsjettarbeid og forberedelser til høstens valg.

Vil gi signal til politikerne

– Dette er akademikere som jobber inn imot det politiske systemet, som tilrettelegger saker for politikerne. For oss var det viktig å skjerme vanlige borgere mest mulig, og isteden rette dette mot det politiske systemet, sier Graff til VG, og legger til:

– Det viktige for oss er det klare signalet mot det politiske systemet, som er ansvarlig for det lønnssystemet vi har i Oslo.

Fagorganisasjonen har 3300 medlemmer i Oslo kommune, fordelt på alle etater og virksomheter.

– Vi må holde på så lenge det er hensiktsmessig. Nå har vi tatt ut 140, så får vi la det pågå litt før vi vurderer om vi eventuelt skal trappe opp, sier Graff.

– Noen få bestemmer lønna til tusenvis av ansatte

Akademikerne krevde at lønnsforhandlingene skulle skje på den enkelte arbeidsplass, som er vanlig i resten av arbeidslivet.

– I dag bestemmer noen få personer lønna til tusenvis av ansatte i hele kommunen. De ansattes kompetanse og ansvar har lite å si i forhandlingene, og lønnen bestemmes uavhengig av de ulike arbeidsplassenes behov. Vi har ikke råd til et arbeidsliv der dette ikke har betydning, sier Graff.

Han mener dette systemet gjør at mange flinke folk forlater kommunen som arbeidsplass til fordel for jobb i privat sektor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder