App skal hindre tvangsekteskap

Sommer høysesong for tvangsekteskap * Hjelpe-app «forkledd» som spill

Barneminister Solveig Horne går nye veier for å bekjempe
tvangsekteskap. Nå skal en app gjøre det lettere for unge å få hjelp.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

«#meg» heter applikasjonen som ble lansert på Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) onsdag. Programmet for smarttelefoner og datamaskiner skal videreutvikles, men en førsteutgave er hasteprodusert for å kunne lanseres før skolenes sommerferie.

TESTET APPEN: F.v. Maryam Akhtar (15), Hamna Majeed (14), Natalia Qureshi (16), Sahra Ahmed (14) og Madieh Javad (14) fra Rommen skole i Oslo fikk onsdag prøve #meg-appen og gi Solveig Horne tilbakemeldinger. Foto:WIBEKE NORD HAUGLAND,VGTV

– Å være til stede der barn og ungdommer er, på sosiale medier, er et viktig tiltak for å bekjempe tvangsekteskap. Nå går vi inn i en tid der enkelte unge gruer seg til sommeren, og da må vi være på de arenaene ungdommen er. Vi vil prøve ut om vi via en app kan nå ut til dem som er i faresonen, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne.

Sommerferien er ifølge Røde Kors høysesong for tvangsekteskap, og håpet er at den nylanserte appen skal gjøre terskelen for å ta kontakt lavere for unge. Appen retter seg mot både dem som selv er redde for å bli giftet bort, etterlatt i foreldrenes opprinnelsesland eller kjønnslemlestet, og mot dem som frykter at en venn eller bekjent står i fare.

– Hvordan virker denne appen?

– Først og fremst må den lastes ned, og vi trenger ungdommens hjelp til å spre informasjon om den. Når du trykker på appen får du informasjon om hjelpetiltak samt telefonnumre til politiet, ulike alarmtelefoner og nærmeste ambassade om du er i utlandet. Der vil det være folk med taushetsplikt som kan hjelpe enten de trenger mer informasjon eller hjelp, sier Horne.

Skjult som spill

Så langt kan programmet lastes ned gratis på Android, Windows Phone og fra nettet. Det vil også bli tilgjengelig i Apples App Store om kort tid. Tidligere er en lignende app testet i Danmark og England.

– Appen har vært en god erfaring der, og det var derfor jeg tenkte dette ville være et godt tiltak å få på plass i Norge for å bekjempe tvangsekteskap, sier ministeren.

Programmet #meg er utformet som et spill så det skal være lettere å skjule for foreldre som vil forhindre varsling eller har streng kontroll på barna. Det er også et alarmnummer i appen som ikke vil vises i telefonens samtalelogg.

– Vi har tatt forholdsregler for å ivareta sikkerheten til de unge, sier Horne, og legger til:

– Appen er testet og skal virke fra og med onsdag. Vi får se hvor mange som laster den ned og om den bidrar til å hjelpe. Vi vil evaluere det fortløpende med IMDi slik at vi har kontroll på at vi har en app som virker og er i bruk.

– Hva kan du si om omfanget av tvangsekteskap i Norge i dag?

– Vi vet at det skjer og at ungdom er opptatt av dette, og om vi kan klare å forhindre ett tvangsekteskap eller én kjønnslemlestelse, har vi gjort en viktig jobb. Mange ungdommer er redde og trenger råd og hjelp, og derfor blir dette et viktig tiltak, sier Horne.

– Frykter for venner

16-årige Natalia Qureshi går på Rommen skole på Stovner i Oslo, og er blant ungdommen som har fått teste appen.

APP: Slik ser #meg ut. Foto:WIBEKE NORD HAUGLAND,VG

– Jeg tror den vil være et godt hjelpeverktøy for ungdommer. Tvangsekteskap er et tema mange ikke snakker så mye om, men på skolen min er vi veldig åpne om dette temaet og prøver å hjelpe så mange som mulig, sier hun.

– Hva er din oppfatning av hvor utbredt tvangsekteskap er?

– Jeg lever i et miljø hvor tvangsekteskap er veldig naturlig. Jeg har venner som er redde for hva som vil skje nå som sommerferien nærmer seg. Jeg er selv redd for at noe galt skal skje med dem, men nå som appen er her føler jeg en lettelse, for nå har jeg en mulighet til å hjelpe, sier Qureshi.

Hun og klassevenninnen Mahdieh Javad på 15 år fikk også gitt Solveig Horne tilbakemelding på hva som kan gjøres bedre med #meg.

– Appen er bra, men den kunne vært bedre også. For eksempel om du kunne ringe uten å bruke penger, slik at foreldrene ikke vil merke noe. Og ikke alle har smarttelefoner, påpekte Javad.

Horne sa onsdag at flere av alarmtelefonene allerede er gratis, men hun lovet jentene å undersøke muligheten for at også andre numre, samt numrene til ambassadene i utlandet, kan være kostnadsfrie for app-brukerne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder