I SORG: Blomsterkranser ble lagt ned ved åstedet etter drapet på bussjåføren Audun Bøland i 2003. Foto: NTB SCANPIX

Valdresekspressen kapret for andre gang

Enken: - Tenker på dem som har mistet sine **Bussjef: - Helt forferdelig

Bussjåfør Audun Bøland (39) ble i 2003 knivdrept da en 26 år gammel mann kapret Valdresekspressen i Fagernes. I kveld ble tre personer drept på den samme bussruten.

  • Marcus Husby
  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Jeg tenker på dem som har mistet sine, sier Solhild Bøland til VG.

Hun er enken etter den 39 år gamle bussjåføren som ble drept i 2003.

Daglig leder Bjørn Ragnar Østbye i Nor-way bussekspress tok også budskapet om dødsfallene med sorg.

- Dette er helt forferdelig. Det er andre gang en slik tragedie skjer på Valdresekspressen. For ti år siden skjedde det også en kapring.

- Tilfeldighetene ville ha det til at det var den samme avgangen fra Årdal også denne gangen, sier Østbye til VG.

Busskapringen han sikter til skjedde i 2003. Den gangen var det en 26 år gammel mann som gikk amok med kniv om bord i Valdresekspressen.

KAPRET: Audun Bøland ble drept med kniv i 2003, men klarte å redde livet til de 34 passasjerene ombord på Valdresekspressen i Fagernes. Foto: PRIVAT

Etter å ha knivstukket bussjåføren Audun Bøland gikk han bakover i bussen og stakk tilfeldige ofre.

34 skrekkslagne passasjerer klarte å ta seg ut av bussen. Deretter forskanset etiopieren seg i ni timer før han overga seg til politiet.

Han ble av retten ansett som sinnssyk med sterke psykoser. I stedet for fengselsstraff ble han overført til tvungen psykisk helsevern.

Etter sin død ble Bøland tildelt gullmedalje av Carnegie Heltefond for arbeidet han gjorde for å redde passasjerene som var ombord i bussen.

Han klarte å holde bussen på veien og det kan ha reddet livet til passasjerene.

Mannen som ble pågrepet i kveld, var en mann i 20-årene.

TIDLIGERE BUSSKAPRINGER I NORGE

April 2012: En beruset mann som hevdet å være bevæpnet med en håndgranat truet til seg en rutebuss ved Olavsgaard på Skjetten i Akershus. Det var 15 passasjerer om bord. Ingen personer ble skadd, men politiet måtte knuse en siderute og bruke pepperspray for å få kontroll over gjerningsmannen.

Mai 2004: En mann kapret en buss på Bussterminalen i Oslo. Bussjåføren var alene i bussen og ble slått ned da han forsøkte å stanse kapreren fra å kjøre av gårde. Sjåføren ble alvorlig skadd og lå to måneder i koma. Gjerningsmannen ble dømt til åtte års forvaring.

Februar 2003: En etiopisk mann knivdrepte en bussjåfør på Valdresekspressen. Etiopieren hadde da også drept en asylsøker på et asylmottak på Fagernes. Etiopieren ble dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern.

November 1994: En heimevernssoldat forsøkte å kapre en buss ved Kvinesdal i Vest-Agder. Mannen truet med et skarpladd AG 3-gevær og forlangte å bli kjørt til Flekkefjord.

KILDE: NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder