UT PÅ TUR: Her poserer den utpekte svindelbakmannen Umar Farooq Zahoor(rød ring)sammen med ledelsen i provinsen Binh Dinh foran en byste av Vietnams landsfader, Ho Chi Minh. Norskpakistaneren ble omtalt som en arabisk investor da han besøkte Vietnam i slutten av august. Foto: kktbinhdinh.vn

UT PÅ TUR: Her poserer den utpekte svindelbakmannen Umar Farooq Zahoor(rød ring)sammen med ledelsen i provinsen Binh Dinh foran en byste av Vietnams landsfader, Ho Chi Minh. Norskpakistaneren ble omtalt som en arabisk investor da han besøkte Vietnam i slutten av august. Foto: kktbinhdinh.vn

Oslo-politiet har ikke etterlyst utpekt Nordea-svindler

For fem måneder siden ble norskpakistaneren Umar Farooq Zahoor (38) utpekt som bakmann i en av tidenes største banksvindler i Norge. Så langt har oslopolitiet verken etterlyst eller avhørt mannen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL


Derfor kan han trygt styre sine forretninger fra Dubai hvor han lever et liv i luksus.

Oslo-politiet mener det ikke har noe for seg å etterlyse 38-åringen siden han er pakistansk statsborger.

Men så sent som i slutten av august var den utpekte svindelbakmannen på reise til Vietnam. Ifølge en vietnamesisk nettavis møtte han lokale myndigheter i Binh Dinh-provinsen for å diskutere fremtidige forretninger.

Norskpakistaneren ble avbildet sammen med ledelsen i provinsen og omtalt som en arabisk investor.

Etterforskningsleder Rune Skjold i Oslo politidistrikt opplyser at det faktum at Zahoor er pakistansk statsborger gjør at han går fri fra norske myndigheter.

- Siden han er pakistansk statsborger og bor i De forente arabiske emirater, anses det som lite sannsynlig å få ham utlevert, sier etterforskningsleder Rune Skjold ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo-politiet.

Zahoor er blitt utpekt som bakmann av kvinnen som tok ut pengene fra svindelen i en rekke banker Dubai og han er utpekt i dommen fra Oslo tingrett som den som kontrollerer utbyttet.

- Lønner seg?

- Hva med signaleffekten? Noen vil hevde med styrke at dette er beviset på at kriminalitet lønner seg.

- Jeg ser det poenget. Så lenge Norge ikke har utleveringsavtale med De forente arabiske emirater, kan ikke norske myndigheter få ham utlevert fra landet, sier Skjold.

- Hva om han reiser til et annet land?

- Så lenge han vet at han er etterlyst er det lite trolig at han reiser fra De forente arabiske emirater, svarer Skjold.

ROLLS ROYCE: Her poserer Umar Farooq Zahoor foran en Rolls Royce som Sonia Rashid hevder han kjøpte etter bedrageriet mot Nordea i 2010. Foto: PRIVAT


Politiet i Oslo har gitt Zahoor et tilbud om å komme til Norge og forklare seg, men Zahoor har tidligere opplyst at han er så travel at han ikke har mulighet til å komme.

- Han har opplyst at han ikke kan komme til Norge for å avgi forklaring. Han har opplyst at han har familie og foretak å ivareta i Dubai og at han ikke har mulighet til å komme til Norge, sier Skjold.

Etterforskningslederen er likevel optimistisk på at politiet en dag skal få etterforsket saken mot Zahoor.

- Bevisene blir ikke borte fra oss, sier Skjold.

Oppgitt

I et intervju med VG 25. juni fortalte den norske kvinnen Sonia Rashid (44) i Dubai at hun ga 62 millioner kroner til Umar Farooq Zahoor.
Hun er selv tiltalt for heleri i forbindelse med bedrageriet, men hun har unnlatt å møte i en norsk rettssal.

Rashid er oppgitt over at oslopolitiet ikke foretar seg noe mot 38-åringen.

- Det er et mareritt for meg. Å ta opp denne kampen alene mot Zahoor er veldig tøft,sier Rashid.

I sommer anmeldte hun Zahoor til politiet i Dubai for trusler.

- Før anmeldelsen levde jeg i konstant frykt for at noe skulle skje med meg. Jeg har flyttet til et hemmelig sted for at han ikke skal finne meg, sier Rashid, og legger til:

- Gitt meg sikkerhet

- Politiet i Dubai har gitt meg sikkerhet, for det er jeg evig takknemlig. Jeg håper inderlig norsk politi også kommer på banen, sier Rashid.

I VG-intervjuet i sommer fortalte Rashid hvordan hun tok ut penger og ga dem til Zahoor.

- Umar var med meg og hentet pengene. Vi kjørte fra bank til bank i Dubai i min bil. Han satt i bilen mens jeg kjørte fra bank til bank. Jeg var inne i bankene og tok ut pengene som var blitt overført til mine konti i Dubai. Da jeg kom ut i bilen ga jeg pengene til ham, sier Rashid.

Uttalelsen støtter opp under politiets oppfatning og en tingrettsdom som sier at det er all grunn til å tro at Zahoor er blant dem som forvalter pengene etter svindelen.

Lagde falsk bank

Zahoor var i flere år etterlyst av sveitsisk politi. Bakgrunnen for etterlysningen er en oppsiktsvekkende sak fra Zurich hvor Zahoor og en mann fra New Zealand svindlet 27 investorer for til sammen 20 millioner dollar eller cirka 120 millioner norske kroner, ifølge en dom fra Zürich tingrett.

Zahoors newzealandske partner, Shaun Gregory Morgan (36), ble i 2006 dømt til tre år og seks måneder i fengsel for storsvindelen, men Zahoor flyktet fra Sveits og politiet i alpelandet har aldri klart å få tak i den etterlyste mannen.

Etterlyst av Sveits

På et tidspunkt ble etterlysningen trukket av sveitsiske myndigheter, angivelig fordi de anså det som lite sannsynlig at de skulle klare å få pågrepet Zahoor.

Nå har Sveits etterlyst Zahoor på ny, får VG opplyst fra en rekke kilder.

Zahoor har tidligere vært siktet i forbindelse med gigantsvindelen mot Nordea, men saken mot han ble i fjor sommer henlagt. Han nekter på det mest bestemte å ha noen befatning med det rekordstore bedrageriet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder