STO FRAM: I et intervju med VG 25. juni i år fortalte Sonia Rashid at hun ga alle pengene til Umar Farooq Zahoor (38). Hun står nå tiltalt for heleri i Oslo tingrett. Foto:Privat,

Nordea-svindelen: Heleritiltalt i retten: Erkjenner ikke straffskyld

I 2010 kjørte Sonia Rashid (46) rundt i Dubai og tok ut 52
millioner kroner som bedrageriligaen i Norge svindlet Nordea for. Hun nekter for at hun forsto at millionene stammet fra en kriminell handling.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I løpet av noen hektiske sommerdager i 2010 klarte bedrageriligaen å tømme kontoen til mangemillionæren Randi Nilsen for 89 millioner kroner, som ble sendt til Dubai.

Seks personer er fra før av dømt for grovt bedrageri etter gigantsvindelen mot Nordea i 2010. Retten slo fast at uttakene ble gjort av Sonia Rashid fra to konti, som hun disponerte.

Til disse kontoene ble det overført 78,2 millioner kroner. Av dette ble 25,4 millioner kroner ble stanset i siste liten da svindelen ble oppdaget.

9,5 millioner mangler

Ytterligere 9,5 millioner kroner ble overført av en av bedragerne, den flere ganger straffedømte Lars- Erik Martinsen. De 9,5 millionene, som ble overført fra Martinsens konto via nettbank, gikk til en tredje konto i Dubai. Politiet har ikke fått opplysninger om hva som skjedde med disse pengene.

Rashid ble allerede tiltalt høsten 2011 av politimesteren i Oslo. Først i dag møtte hun i Oslo tingrett tiltalt for grovt heleri.

Der sa hun at hun ikke erkjenner straffskyld etter tiltalen.

Rashid kom hjem frivillig til Norge i slutten av april.

Rashid kom til Norge syv år gammel sammen med sin familie i 1975. Hun er norsk statsborger, men flyttet til Dubai i 2008 og startet firmaet Scandinavia Connections og et annet firma i det arabiske emiratet.

Utpekte bakmann i VG-intervju

I et intervju med VG 25. juni 2013 utpekte Sonia Rashid Oslo-mannen Umar Farooq Zahoor (39) som mottageren av millionene.

– Hver dag i tre uker kjørte vi rundt og tok ut penger. Det minste beløpet jeg tok ut i dirham, var på cirka 700.000 kroner. Det største kontantbeløpet jeg tok ut tilsvarte ti millioner kroner, sa Rashid til VG den gang.

Uttalelsen hennes støttes av en tingrettsdom som sier at det er all grunn til å tro at Zahoor er blant dem som forvaltet pengene etter svindelen. Zahoor har hele tiden avvist hennes påstander, og har hele tiden nektet å ha hatt noe som helst med kontotappingen å gjøre.

Seks personer er allerede dømt

Sentral i den rekordstore svindelsaken står Umar Zahoors ett år yngre bror Usman Zahoor. Han er utpekt som organisatoren av bedrageriet i Norge og har nylig sonet ferdig en dom på fem år og ni måneders fengsel.

I løpet av 13 dager sommeren 2010 klarte Usman Zahoor, sammen med flere medhjelpere i Norge, å overføre over 89 millioner kroner fra kontoen til den styrtrike Block Watne-arvingen, Randi Nilsen, til flere banker i Dubai.

I dommen fra Oslo tingrett ble det slått fast at politiet i Dubai avdekket at det ble gjort kontantuttak på i alt rundt 31 millioner emiratiske dirham, tilsvarende cirka 52,2 millioner norske kroner.

– Lever et liv i luksus

Etter VG-intervjuet i 2013 ble Rashid avhørt i Dubai via videolink av etterforskere i Oslo politidistrikt.

– Jeg vil ikke bli husket som en person som har assistert i en svindel. Jeg har ikke bidratt til svindelen, jeg ble lurt inn. Jeg føler meg lettet nå som jeg har fortalt om det, sa Rashid til VG den gang.

Umar Farooq Zahoor lever i dag fortsatt som en fri mann i Dubai. I et tidligere intervju med VG har Rashid fortalt at han lever et liv i luksus i Dubais dyreste strøk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder