DEBAUTTANT: Statsminister Erna Solberg holdt onsdag sin første nyttårstale. I talen snakket hun blant annet om psykisk helse, norske elevers mattekunnskaper og årets grunnlovsjubileum. Foto: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX

DEBAUTTANT: Statsminister Erna Solberg holdt onsdag sin første nyttårstale. I talen snakket hun blant annet om psykisk helse, norske elevers mattekunnskaper og årets grunnlovsjubileum. Foto: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX

Solberg i nyttårstale: - Ansett flere med hull i CV-en

I sin første nyttårstale oppfordret statsminister Erna Solberg arbeidsgivere til å ta sjansen på folk som har falt utenfor arbeidslivet på grunn av psykiske problemer.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Solberg brukte store deler av talen første nyttårsdag til å snakke om psykiske helseproblemer. Hun innledet med å definere det som en av vår tids store folkesykdommer.

- De fleste av oss kjenner antagelig noen som er rammet. Men det er ikke sikkert du vet hvem de er. Psykiske helseproblemer kan være vanskelig å snakke om, sa Solberg i den TV-sendte talen.

Hun oppfordret alle til å se hverandre og oppsøke dem som sliter. Overfor VG forklarer Solberg hvorfor temaet opptar henne:

- Vi kan gjøre mye for å hindre at utfordringer ikke vokser seg så store at de utvikler seg til å bli psykiske problemer. Det er et faglig og politisk spørsmål, men også et medmenneskelig spørsmål - vi må være flinkere til å se hverandre, utdyper hun.

Sliter med å få seg jobb

Statsministerens kontor hadde på forhånd varslet at Erna Solberg kom til å ta opp tema som berørte mange. Solberg var særlig opptatt av de som har problemer med å komme tilbake i arbeid.

- Jeg har møtt mange som av ulike grunner har vært utenfor arbeidslivet en stund, i alt fra ett til fire-fem år. De kan være godt utdannet, men likevel ha problemer med å nå opp i søknadsbunken på grunn av hull i CV-en, sier Solberg til VG.

Hun trakk frem sørlandsbedriften Stormberg som et eksempel til etterfølgelse: Her har én av fire ansatte tidligere hatt problemer med å finne seg jobb.

- Arbeidsgivere kan innkalle folk til intervju, i stedet for å selektere folk ut bra søknadsbunken på grunn av hull i CV-en. Da kan man få forklare hvorfor man har det hullet. Jeg tror arbeidsgivere må være bevisste på at man kan ta sjansen, sier Solberg.

- Vi må reflektere over hvorvidt vi kan bidra til et enkeltmennesker får det mye bedre, sier hun.

- Spesielt format

Statsministeren varslet at regjeringen vil styrke det psykiske helsetilbudet, og slo samtidig fast at dagens tilbud ikke er godt nok.

- Det må bli enklere å få hjelp. Barn og unges utfordringer må sees tidlig. Da unngår vi at små problemer får vokse seg store.

Som lovet fokuserte Solberg også på kunnskap i sin første nyttårstale. Hun snakket også om grunnlovsjubileet og betydningen av internasjonal solidaritet.

- Jeg synes det gikk greit. Det er et spesielt format, man snakker direkte inn i stuene til folk. Det gjelder å si noe folk synes er viktig, samtidig som det er noe folk har lyst å høre på. Så er det opp til andre å bedømme om jeg klarte det, sier statsministeren og Høyre-lederen om debuten.

Her kan du lese Solbergs nyttårstale i sin helhet.

Tradisjonen tro holdt kong Harald tale nyttårsaften. Han hyllet kjærligheten og advarte mot mobbing av medmennesker på internett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder