FRISKERE MAT: Ordningen med smilefjes på restaurantene har ført til at mange restauranter i Midt-Norge har skjerpet hygienen sin. Foto: Illustrasjonsfoto: Petter Oftedal

Smilefjes-vurdering gir hygieneboom

... men uklart om ordningen blir landsdekkende

(VG Nett) Serveringssteder i Midt-Norge har skjerpet seg mye etter at hygienerapportene er blitt lagt ut for folket. Ordningen kan bli lagt ned.

Vidar Enerstvedt
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


I nærmere fire år har Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal vurdert serveringssteder ved å sette stort smil, lite smil, strekmunn eller sur munn på hygienen på stedet. Vurderingen må henges opp synlig, og blir i tillegg lagt ut på internett.

- Vi er ikke i tvil om at denne ordningen har sørget for at de skjerper sine egne rutiner. Resultatene viser det, sier prosjektleder Bente Elisabeth Lind i Mattilsynet til VG Nett.

- Må penger til

TOPPSCORE: Dette symbolet henger synlig på serveringsstedene som har god hygiene og standard. Foto: Mattilsynet

I første kontrollrunde i 2007 var det snaut en tredel av stedene som fikk stort smil. Nå er det nærmere 70 prosent som får kontrollørene til å glise.

Strekmunn - med varsel om vedtak - gis nå til mindre enn halvparten så mange som i 2007. Sur munn er omtrent ikke-eksisterende. Over 90 prosent har nå lite eller stort smil.

- Vi merker at serveringsstedene er mer på hugget i forhold til å rette manglene. Flertallet er veldig engasjert og ønsker å rette opp så fort som mulig, sier Bente Elisabeth Lind.

Det fire år gamle pilotprosjektet skal nå opp til vurdering i Helse- og omsorgsdepartementet. I Mattilsynets rapport slås det fast at pilotprosjektet har vært en suksess. Men om det skal videreføres til resten av landet, så må det penger til. Det er viktig med hyppige kontroller. Ellers mener Mattilsynet at det vil være uforsvarlig.

Sjekk tilstanden og søk blant 400 serveringssteder i Midt-Norge her (ekstern lenke)

Saken fortsetter under bildet.

PILOTPROSJEKT: Slik ser tilsynsrapportene ut. Disse skal henge synlig på serveringsstedene. Foto: Scanpix

Går noen måneder

I en rapport i år mente Mattilsynet at et landsdekkende opplegg vil koste mellom 26 og 37 millioner kroner i året. De har tidligere konkludert med at ordningen kan gi en såkalt helseøkonomisk samfunnsgevinst på mellom 80 og 160 millioner kroner.

Underdirektør Kjetil Tveitan i Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at det fort vil gå noen måneder før de er ferdig med sin behandling. Deretter blir det politisk behandling.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder