Se, nå ruller Kurt (7) av gårde!

Lammelser i bakbeina er ikke lengre noe problem for hunden Kurt (7). Han har nemlig fått ny rullestol.

 • Mona Byrkjedal
 • Marte Pritzlaff

Artikkelen er over seks år gammel

– Han går så fint med den! Han synes ikke det er plagsomt i det hele tatt, og blir kjempeglad når han ser den, for da skjønner han at vi skal gå tur, sier Åsmund With (21) til VG.

Hunden Kurt har en prolaps nederst i ryggen, som fører til at noen nerver står i klem i ryggen. Det har gjort at han har fått lammelser i bakbeina.

– Vi merket det for ett-to år siden. Kurt begynte å slepe beina etter seg, og fikk store sår på potene, forteller Åsmund.

Kurt er en familiehund, og bor sammen med Åsmund, tvillingbroren Sigve og foreldrene Ingrid og Jan Eirik With på Lillehammer.

Shoppet hjelp i USA

Han ble utredet for operasjon, men dyrlegen fortalte familien at sannsynligheten for at han kunne bli bedre var liten, og risikoen ved operasjonen var stor. Derfor vurderte ikke familien operasjon som et alternativ.

– Jeg begynte å sjekke litt rundt på nettet, og fant bilder av andre hunder med rullestol. Jeg viste det til mamma og pappa, som også syntes det var en god ide. Da jeg var på backpacker-tur i USA i vår bestilte jeg en rullestol til hotellet jeg bodde på, og tok den med hjem til Kurt.

STORTRIVES: Kurt (7) bruker «Walkin’ wheels» når han skal gå lange turer. Han blir kjempeglad når han ser hunde-rullestolen sin, for da vet han at det blir tur. Foto: ÅSMUND WITH Foto:,

Nå stråler Kurt av glede, og når VG kommer på besøk viser han seg som en livlig krabat som tar kommandoen og bestemt viser hvor han vil gå på tur.

Tidligere har familien måttet kjøre steder hvor det var mykt underlag, som gress eller snø, i frykt for at Kurt skulle skrape opp potene sine. Nå kan Kurt gå både på grus og på asfalt – han ruller av gårde med det nye hjelpemiddelet sitt.

–Vi heiser opp bakbeina hans, så de rører ikke bakken i det hele tatt, sier Åsmund.

Familien er glad i å gå tur, så nå får Kurt luftet seg en hel time hver dag.

– Han elsker det, sier Åsmund.

Veterinær: Det hjelper

Kjendisveterinær Trude Mostue har tidligere uttalt til VG at de fleste hunder med slike lammelser ikke har smerte. Kurt har heller ikke smerter som følge av lammelsene i beina.

– Livskvaliteten hans har økt betraktelig, og vi er veldig glade for det. Veldig mange synes det er fantastisk når vi forteller hva som har skjedd, og jeg tror dette kan hjelpe andre hunder i samme situasjon, sier Åsmund.

Familien applauderes også av Marit Holm, som har lang fartstid som veterinær i Finnmarksløpet:

– Så lenge hunden er glad, ikke har smerter og kan være med på ting den setter pris på, som å gå tur, kan han ha et veldig godt liv med rullestol på bakbeina, sier hun til VG.

Les også

Mer om

 1. Dyr

Flere artikler

 1. Pluss content

  Kurts nye hundeliv

 2. Skadet skilpadde fikk egen Lego-rullestol

 3. Skilpadde (90) fikk støttehjul etter rotteangrep

 4. Veterinær: Rekordmange hunder må sy etter skitur i påsken

 5. Fryktet for Darwins (1) liv - startet kronerulling

 6. Naomi (7) skambitt av politihund

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder