NVE: Flomfaren er ikke over

Mens flommen er på retur i de mindre vassdragene, vil vannet fortsette å stige i de større innsjøene på Østlandet de neste dagene.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Vannføringen i de mindre vassdragene har vært på sitt høyeste, og er i ferd med å snu, men flomfaren er ikke over ennå, sier vakthavende hydrolog Thomas Skaugen i NVE til VG.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

De enorme vannmassene har skapt store problemer mange sider på Østlandet. En rekke veier er fortsatt stengt, og flere hundre mennesker er evakuert på grunn av flommen.

Stiger fortsatt

Skaugen understreker at flommen i nedre del av Gudbrandsdalslågen er i ferd med å nå sin topp, mens vannstanden i blant annet Øyeren og Mjøsa vil fortsette å stige.

NVEs prognoser viser at flommen i Drammensvassdraget vil ligger over nivået i 2007 ut fra den nedbøren og de vannføringene vi har nå. I Glomma stiger fortsatt vannstanden noe.

- Vi har enorme vannmasser både i Glomma, Gudbrandsdalslågen og Drammensvassdraget. I de store innsjøene vil vannstanden stige betydelig i dagene fremover, sier han.

- Kritisk nivå

Vannstanden i Drammenselva var torsdag morgen to og en halv meter over normalen, og nærmer seg kritisk nivå.

Vannstanden i Drammenselva utgjør den største flomtrusselen i Nedre Eiker. Torsdag morgen var vannstanden 2,47 meter over normalen mens kritisk nivå er 2,86 meter over normalen, skriver Drammens Tidende.

Teknisk etat i Nedre Eiker kommune følger nøye med på utviklingen og er så godt forberedt som det er mulig å være, sier kommunalsjef Siri Skøien til avisen.

Ifølge kommunalsjefen er flomfaren i hovedsak knyttet til Drammenselva. Det er ingen fare med sideelver og bekker.

- Kritisk for vassdragene

Erik Holmquist i NVE påpeker overfor NTB at den spesielle værtypen vi har hatt de siste dagene er det verste vi kunne fått med tanke på flom. Det dreier seg om stor nedbør over lengre tid og nedbør som kommer inn fra sørøst.

- Det er svært kritisk for de store vassdragene på Østlandet. Kombinasjonen med veldig varme og så kraftig nedbør i bakkant er vel kanskje det verste vi kan tenke oss, sier Holmquist til NTB.

- Historisk sett har denne værtypen gitt oss de største katastrofeflommene vi har hatt. I 1927 hadde vi noe av den samme værtypen. Da var det voldsomme flommer på Østlandet og mange av de samme områdene som ble rammet. Det var også den som ga oss mye av den situasjonen vi hadde i 2011, sier han.

Stengte veier

Tidlig torsdag morgen er E6 stengt på flere steder mellom Vingrom og Kvam i Gudbrandsdalen.

Gudbrandsdal politidistrikt håper at veien ved Vingrom kan bli åpnet i løpet av dagen, men mener E6 gjennom Gudbrandsdalen ikke vil være farbar torsdag.

Også riksvei 3 i Østerdalen er stengt flere steder på grunn av flommen, og dermed er begge hovedfartsårene mellom Oslo og Trondheim stengt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder