VET IKKE HVOR: Etter høringen om Mongstad i Stortinget, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) at han ikke har avklart noe nytt sted for et fullskala-anlegg for fangst og lagring av CO2. Miljøpartiets Rasmus Hansson (til høyre) antyder Melkøya i Finnmark. Foto: SCANPIX

Leter etter nytt sted å «månelande»

Regjeringen må ha et fullskala CO2-renseanlegg på plass innen seks år

Etter 100 dager i regjering kan olje- og energiminister Tord Lien (Frp) fortsatt ikke svare på hvor han vil fullrense et norsk industrianlegg for CO2.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Etter to lange dager med høring i Stortinget om den fallerte milliard-satsingen på Mongstad, er løsningen fortsatt i det blå.

Men i klimaforliket har et stort flertall i Stortinget slått fast at Norge skal knekke koden for fangst og lagring av CO2 - og ha et anlegg i drift - innen 2020.

Det er seks år fra nå.

Løftet er gjentatt i regjeringserklæringen fra Høyre-Frp regjeringen, som ble skrevet etter at «månelandingen» på Mongstad ble avlyst.

Står fast

- Regjeringens ambisjon står fast, om å realisere minst ett fullskala anlegg for CO2-fangst innen 2020. Men jeg må få lov å komme tilbake til hvordan vi skal gjøre det. Regjeringen jobber med å få til en ny strategi. Vi har lovet å melde tilbake i revidert budsjett i mai, sier olje- og energiminister Tord Lien til VG.

Men Rasmus Hansson, nyvalgt stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, innrømmer at han ser mørkt på om målsettingen lar seg gjennomføre:

- Jeg har tro på at det lar seg løse - om regjeringen vil. Men de rødgrønne brukte åtte år på at det ikke lot seg løse på Mongstad. Det var eneste stedet hvor det fantes en konkret ambisjon om å fjerne et stort punkt-utslipp av CO2 i Norge. Vårt svar nå er heller å satse på storskala utbygging av fornybar energi, sier Hansson til VG.

Liten mulighet

Bellona-stifteren Frederic Hauge tror ikke at regjeringen kan nå målet.

- Jeg vurderer muligheten for å være svært liten, sier Hauge.

- Det eneste realistiske punktslippet hvor man kan komme i mål innen 2020, er Norcems anlegg i Brevik. Det har jeg tro på. Ellers tror jeg løpet nå er kjørt, legger han til.

Han har imidlertid tro på at det norske teknologiselskapet Sargas kan være i nærheten av en løsning:

- Sargas har muligheten til å bli CO2-fangstens svar på elbil-eventyret Tesla, sier Hauge.

Sargas-sjefen Henrik Fleischer sa i Mongstad-høringen at prisen for Mongstad-rensing kunne bli langt lavere enn Stoltenberg-regjeringens anslag på 20-25 milliarder kroner.

Tre mulige anlegg

Overfor VG peker han på tre mulige anlegg som kan redde den norske CO2-ambisjonen fra et nytt mageplask i 2020:

*** Elnesvågen på Nord-Vestlandet, hvor Industrikraft Midt-Norge har konsesjon på et gasskraftverk som ennå ikke er bygget.

*** Kårstø, hvor man samtidig kan løse noe av kraftbehovet for å kunne modernisere Hydro Aluminiums anlegg på Karmøy.

*** Melkøya, hvor det allerede er bygget et urenset gasskraftverk som Statoil eier.

Det statlige gasshåndteringsselskapet Gassnova har pekt på fem mulige alternativer.

- Med forbehold om at jeg ikke kjenner alle detaljene, kan Melkøya være stedet som peker seg ut. Men først må regjeringen vise om de er villig til å betale for fangst og lagring, også om det ikke er lønnsomt, sier Rasmus Hansson.

- Lærdommen fra Mongstad-høringen er at fangst og lagring av CO2 både er veldig komplisert og veldig dyrt, legger han til.

Stoltenberg-regjeringens olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp), som var formelt ansvarlig for vedtaket om å stanse 25 milliarder kroners-prosjektet med CO2-fangst og lagring på Mongstad, gir dette rådet til etterfølgeren Tord Lien (Frp):

- Min personlige anbefaling er å ta ett skritt tilbake og starte på nytt, sier han.

Borten Moe advarer regjeringen mot å stenge testsenteret på Mongstad, som foreløpig skal drives videre selv om storskala-anlegget aldri vil bli bygget.

Han er også skeptisk til å bygge flere norske gasskraftverk for å nå målet:

- Med dagens prisbilde på gass og med et energioverskudd som vil vokse, vil det være veldig lite smart å bygge et nytt gasskraftverk, bare for å oppnå målet om fullskalarensing og lagring, sier han.

Les også

 1. Wilhelmsen innstilt som Tybring-Gjeddes etterfølger

  Valgkomiteen i Oslo Frp har innstilt Camilla Wilhelmsen fra Frogner Frp som ny leder i Oslo.
 2. Elendig meningsmåling for Frp

  Frp faller 2,5 prosentpoeng til 11,7 prosent på meningsmålingen Norstat har gjort for NRK i januar
 3. Her er Listhaugs offentlige kunder

  Settestatsråd Børge Brende har avgjort at offentlige kunder på Sylvi Listhaugs kundeliste fra tiden i First House…
 4. Borten Moe taus om intern Mongstad-uenighet

  Ola Borten Moe (Sp) nekter å svare Stortinget på om han ville stoppe CO2-prosjektet på Mongstad allerede i februar 2013.
 5. Haga: Voldsomt trykk for å «crack the coconut»

  Åslaug Haga (Sp), tidligere olje- og energiminister, mener at fangst og lagring var «hypet» internasjonalt for å hindre…
 6. Hevder Mongstad kunne vært renset for en brøkdel av prisen

  Stoltenberg-regjeringen kunne ha sluppet unna med fullrensing av gasskraftverket på Mongstad til en brøkdel av prisen…
 7. Begge skal profilere FN: Det kan bli NM i verdensledelse i Davos

  DAVOS (VG) Erna Solberg versus Jens Stoltenberg. Begge har fått sentrale verv av FN for å redde kloden fra - henholdsvis…
 8. Statssekretær: - Hjernen min ble som en maurtue om vinteren

  Statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg (77) mistet retten til å jobbe som psykiater fordi hun ble for gammel.
 9. Storbyer kan si nei til reservasjonsrett for fastleger

  Både i Oslo, Bergen og Trondheim ligger det an til at lokalpolitikerne vil si nei til å gi kommunens fastleger rett til…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder