GA ETTER: Høyre-leder Erna Solberg på vei hjem rett etter at hun har latt KrF-ledelsen vinne frem med sitt krav om reservasjonsrett. Foto: JON OLAV NESVOLD/NTB SCANPIX

Reservasjonsbråket: Høyre ga seg uten kamp: Høie om KrF-kravet: - Ikke vanskelig å gå med på

Høyre-ledelsen brukte ikke lang tid på å si ja til det omstridte KrF-kravet om å la fastleger reservere seg mot aborthenvisning.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge helseminister og nestleder Bent Høie var det ingen opprivende strid mellom Høyre- og KrF-ledelsen før avtalen om det betente temaet var i boks i høst.

- Fordi det ble en reservasjonsmulighet, og ikke rett, så var det ikke vanskelig for oss å gå med på dette, sier Høie til VG.

SJEKK DIN ORDFØRER: Disse ordførerne vil ha reservasjonsrett

Det var først da avtalen ble kjent for Høyres stortingsgruppe at reaksjonene kom, ifølge helseministeren.

- Vi brukte ikke lang tid på å bli enige om dette. Men dette var et av de punktene det var diskusjon om da avtalen ble lagt frem i gruppen, sier han.

La en strategi

Etter det VG kjenner til skal Kristelig Folkeparti nøye ha planlagt hvordan og når de skulle fremme kravet om reservasjonsrett under forhandlingene med Høyre, Frp og Venstre.

- Det kom plutselig inn fra siden. Det er en kjent forhandlingsteknikk fra KrF sin side, sier en kilde med innsikt i forhandlingene.

Etter å ha forhandlet i en uke i Nydalen i Oslo om mulighetene for å danne regjering, ble forhandlingene flyttet til Stortinget.

Torsdag 26. og fredag 27. september var det klart for de involverte at KrF og Venstre skulle stå utenfor regjeringen og de fire partiene forhandlet videre om en samarbeidsavtale.

- Eneste måte

Etter at Venstre etter krevende samtaler hadde fått gjennomslag for at Lofoten, Vesterålen og Senja skulle vernes fra oljeleting, fremsatte KrF kravet om reservasjonsrett, ifølge VGs kilder.

VG torsdag 30. januar.


- Å kreve dette i forbindelse med forhandlingene om en samarbeidsavtale var den eneste måten vi kunne få gjennomslag for en reservasjonsordning. Det var helt bevisst at vi la dette frem der, sier en sentral kilde i KrF.

Venstres leder Trine Skei Grande skal raskt ha gjort det klart at reservasjonsrett var noe hennes parti ikke kunne være med på, og at det fikk være opp til de tre andre partiene og lage en egen avtale om dette.

Var forberedt

Høyre-toppene skal ha gitt uttrykk for skuffelse over at ikke alle partiene kunne enes om dette punktet.

Partiledelsen var godt forberedt på kravet fra KrF, og det var en situasjon de hadde planlagt for, ifølge en sentral Høyre-kilde.

Dermed kjempet ikke Høyre-ledelsen noen stor kamp for å unngå tap i saken som nå herjer både Høyre og KrF.

Helseminister Høie venter nå på at alle høringsinstansene skal svare på hans forslag om reservasjonsretten. Høringsfristen går først ut 30. april. Deretter skal Høie og KrF bli enige om et lovforslag som regjeringen kan sende over til Stortinget.
Etter planen blir forslaget vedtatt i høst, hvis KrF blir fornøyde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder