FORSKER: Tahir Mahmood har et ønske om at arbeidet hans kan avverge terrorisme og forebygge og avsløre radikalisering. Foto:,

Slik vil han avsløre radikalisering

Studerte 2000 radikale mennesker siden 11. september 2001

Fant 102 fellestrekk

Tahir Mahmood har fått statlig støtte for et program som skal forebygge ekstremister. Han mener det kan avsløre radikale før de blir en fare for det norske samfunnet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det gjøres mye bra for integrering og mot radikalisering. Problemet er at det gjøres på forskjellig måte i hver eneste kommune, og man tar tak i problemet uten å se på hvordan det har skjedd og hvordan det kan løses, sier Tahir Mahmood.

Nordmannen som har gjesteforelest ved Høgskolen i Oslo og Salford-universitetet i Manchester forteller at han siden terroren 11. september har studert nesten 2000 radikale mennesker og hva som kjennetegner dem. Resultatet er en liste med 102 punkter.

102 punkter

Erling Børstad i politidirektoratet bekrefter at arbeidet til Mahmood har fått innvilget støtte i et statlig program for å forebygge kriminalitet.

Målet er at 102-punktslisten skal brukes av lærere, politi og kommuner for å forebygge at mennesker som er på vei til å bli radikalisert, blir en fare for samfunnet og dem selv. Metoden mener han at kan brukes til å avverge terrorhandlinger og til å deradikalisere personer som allerede er radikalisert.

Litt over halvparten av punktene er rødmerket, mens resten er gule.

- Når det blir farlig

– Kan man krysse av for minst 10-15 av disse røde punktene er det stor fare for at personen er totalt radikalisert, forklarer Mahmood.

Inntil arbeidet er ferdiggjort, vil han ikke gå ut med alle punktene, men han kommer med flere eksempler: Hatfulle taler og ytringer er et rødt punkt. Ønske om revansje, motstand av integrering og kontakt med uønskelige nettsider er tre andre.

– De gule punktene brukes mer for å tegne et bilde, og kan for eksempel være at du begynner å bruke religiøse drakter. Altså noe som langt flere enn radikale gjør, men som i tillegg til truende atferd, skulking av skole og flere andre punkter kan være et faresignal, sier Mahmood.

Studiene hans har resultert i modeller han mener viser hvordan tankesenteret i hjernen opptrer når en person radikaliseres. Når en person går så langt som fra sinne, til truende og voldelig oppførsel og til slutt planlegging av terror.

– Alle radikaliseres i korte øyeblikk, som for eksempel når fotballaget ditt ligger under og motstanderen hoverer ved siden av deg. Da kan du føle et hat. Men når dette er blitt en konstant tanke, så er du totalt radikalisert, sier Mahmood.

- Fant indikatorene hos terrorister

Han viser en plansje som forklarer at driverne i hjernen overstyrer de balanserende evnene som rasjonell tanke og sosial norm.

– Når prosessene settes i gang og du faller utenfor og ikke oppnår suksess, så overstyres sympatien av behovet for revansje, sier Mahmood.

– Jeg har studert livet til Anders Behring Breivik, og blant annet intervjuet venner av ham. Og som ved andre terrorister og radikaliserte så finner jeg flere av disse 102 indikatorene igjen hos alle.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder