CHATTET MED IS-KRIGER: Her smiler Bastian Vasquez (t.h.) mens den terrortiltalte familiefaren står til venstre. Fotografen er den terrortiltalte 28-åringen. I retten sa han at bildet ble tatt fordi det var fin natur i området. Foto:,

Den terrortiltalte 28-åringen: Chattet om reiseruter og våpen med Bastian Vasquez

28-åringen står hardnakket på at han aldri var medlem av IS, på tross av samtalene og bildene som finnes av han og IS-kriger Bastian Vasquez.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Statsadvokat Fredrik G. Ranke leste opp flere chattelogger mellom den norskalbanske 28-åringen og IS-krigeren Bastian Alexis Vasquez (24), som har frontet massedrap på gisler.

I chatteloggene nevnes det en rekke land som kunne være veier inn i Syria, mente Ranke. 28-åringen avviste dette og sa han hadde planer om å dra til Kosovo, ikke Syria.

Dagen før PST pågrep alle de tre terrortiltalte, 27. mai 2014, chattet 28-åringen på ny med Vasquez – denne gangen om våpen og priser på Kalashnikover og magasiner.

28-åringen nekter likevel for å havære knyttet til IS eller Vasquez som IS-medlem. Da Ranke spurte om hvorfor 28-åringen snakket med Vasquez om ulike reiseveier inn svarte han følgende:

– Det var IS som kontrollerte området. Det var veien å gå.

Mener broren døde på oppdrag fra IS

DA PST pågrep 28-åringen hadde de mistanke om at han ville reise ned til Syria, for å verve seg som fremmedkriger. PST mener også at det er det den terrortiltalte i utgangspunktet bedrev i Syria fra høsten 2012 frem til januar 2014.

SKULLE TIL AVDØD BROR: PST beslagla dette da de pågrep de to norskalbanske brødrene 27. mai 2014. PST mener de skulle sende våpen til broren som var medlem i IS, men som omkom i Syria våren 2014. Foto:PST,

– Hvis dere bare hadde ventet med å arrestere meg så hadde dere sett at jeg ikke hadde tenkt til å ta med meg noen stridsutstyr. Etter at broren min døde ville jeg kun dra ned igjen, det hadde jeg heel tiden i bakhodet.

Aktor Jan F. Glent påsto under utspørringen av den terrortiltalte at hans bror var på oppdrag fra IS da han døde.

– Vi har kun fått indisier på dette fra Syria. Jeg var ikke der da det skjedde.

Da spurte Ranke om hvorfor Vasquez hadde flere av hans brors gjenstander i sitt eie.

– Jeg vet de møttes, men det var kun fordi de begge var fra Norge. Det var ikke noe mer enn det.

Terrortiltalte: – Et testosteronbilde

– Vår oppfatning er at den tiltale var medlem av ISIL, og at det er derfor han har så tett kontakt med Bastian Vasquez om retur og våpen.

– Det har i dag vært snakket en del om et bilde hvor han poserer med våpen, hva mener dere dette viser?

– Vi mener at det bildet ikke er forenelig med at han primært var hjelpearbeider, og vi synes det er interessant at han sender hjem et slikt bilde til familien, sier Ranke til VG.

PRESSET TILTALTE: Det ble til tider amper stemning i retten i dag da statsadvokatene Jan Glent (t.h.) og Fredrik G. Ranke hadde sin utspørring av den eldste av de to norsk-albanske brødrene. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

I retten forklarte den tiltalte at han angret på bildet, og at det aldri burde vært tatt.

– Han er klar over at man ikke bør ta slike bilder fordi man i ettertid kan tas på det. Han forklarer dette på samme måte som den andre tiltalte forklare i går, at når man er oppe i krig hele dagen så er det fort gjort at man synes det er kult å bli avbildet med et våpen. Han har forklart det som et testosteronbilde, sier 28-åringens medforsvarer Christoffer Adrian Falkeid.

– Hva med samtalen som han hadde med Vasquez om våpen og returreise til Syria?

– Man må huske på at han kjenner Vasquez fra før av, han er ikke spesielt god i arabisk og kontakter derfor Vasquez. At han snakker med IS-medlemmer så betyr ikke det at han er IS-medlem, sier Falkeid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder