REAGERER: Fredsforsker Kristian Berg Harpviken undres over at Nobel-direktør Geir Lundestad går ut og kritiserer Stortingets utnevnelse av medlemmer til Nobelkomiteen bare dager før fredsprisseremonien. Foto:Gorm Kallestad,NTB scanpix

Harpviken tror politikerne vil lytte til Lundestads kritikk

Prio-direktør Kristian Berg Harpviken tror kritikken fra Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad vil bli lyttet til neste gang nye medlemmer av Nobelkomiteen skal utnevnes.

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg vil nok tro at dette er såpass kraftig kritikk at den vil være en referanse når Stortinget skal utnevne nye medlemmer til komiteen om tre år, sier Harpviken til NTB.

Han mener noe av kritikken er rimelig.

– Jeg undrer meg over at Lundestad kommer med en så sterk kritikk av hvordan Stortinget har utnevnt komitémedlemmer og medlemmenes kompetanse, mens han selv sitter i posisjonen som sekretær for Nobelkomiteen og direktør. Men når det er sagt synes jeg mye av det han sier om hvordan Stortinget utnevner komitémedlemmer, er rimelig kritikk, sier Harpviken og legger til at også han mener det politiserer prisen på en måte som er uheldig.

Likevel undres han over at Lundestad går ut på denne måten bare dager før fredsprisseremonien.

– Dette vekker enorm interesse, og det vil det nok også gjøre utenfor Norge. Timingen, noen dager før seremonien, er neppe tilfeldig, sier fredsforskeren.

Les også

Mer om

  1. Nobels Fredspris

Flere artikler

  1. Lundestad: De må tåle å bli åpenhjertig vurdert

  2. Jagland slår tilbake mot Lundestad

  3. Lundestad tar kraftig oppgjør med Nobelkomiteen: - Det må være et minimumskrav å kunne snakke engelsk

  4. Nobelkomiteen tause om Lundestad-oppgjør

  5. Jaglands medarbeider raser mot Lundestad på Facebook

  6. VG mener: Ufint av Lundestad

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder