OMSTRIDT: Frp-politiker og seriegründer Henning Holstad (63) er siktet for grovt heleri av rundt sju millioner kroner. Foto:TROND SØRÅS,VG

Politiet får ikke ta hårprøve av Holstad

Lagmannsretten satte tingrettens avgjørelse til side

Oslo tingrett mente politiet kunne ta en
hårprøve av Henning Holstad, men nå har Borgarting lagmannsrett kommet til motsatt resultat. Dermed får ikke politiet ta en slik prøve.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den kjente politikeren nektet å avgi prøve etter at han ble pågrepet samtidig med Imran Saber (37), også kjent som «Onkel Skrue», i en koordinert politiaksjon tirsdag for tre uker siden, får VG opplyst.

Ettersom politikeren motsatte seg hårprøven, sendte politiet en begjæring om kroppslig undersøkelse til Oslo tingrett.

Anket og vant

Oslo tingrett fattet en kjennelse om at etterforskerne ved Seksjon for organisert kriminalitet kunne ta en hårprøve av Holstad, og siktelsen var utvidet til også å omfatte brudd på narkotikaparagrafen i straffeloven.

Holstads forsvarer, advokat Tom Glosimot, anket avgjørelsen, og vant frem i Borgarting lagmannsrett. Politiet kan dermed ikke foreta en kroppslig undersøkelse av ham.

Rusfremkallende stoffer har begrenset påvisningstid i blodprøver, og blodprøvene må analyseres innen timer eller inntil få dager etter inntaket. I hårprøver kan påvisningstiden for enkelte stoffer derimot være flere måneder etter inntaket, og for noen stoffer også opptil år, opplyser Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Det er som er avgjørende er blant annet hvor mye og hvor hyppig vedkommende har misbrukt det aktuelle stoffet.

Kroppslig undersøkelse

Politiet kan foreta det som heter kroppslig undersøkelse hvis det foreligger skjellig grunn til mistanke for en handling som etter loven kan medføre frihetsstraff, men bare når undersøkelsen har betydning for opplysningen av saken og den ikke fremstår som et uforholdsmessig inngrep.

Når en person nekter en slik undersøkelse, som i Holstads tilfelle, kan politiet bare foreta den etter at retten har gitt tillatelse til undersøkelsen.

Holstads forsvarer Tom H. Glosimot ville ikke kommentere VGs opplysninger etter kjennelsen fra tingretten.

– Useriøse spørsmål som angår privatlivets fred bør hverken stilles eller besvares, sa Glosimot til VG.

63-åringen, som for folk flest kanskje er mest kjent som ildsjelen bak «Alternativ jul» i Oslo, ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Mandag ble politikeren løslatt av lagmannsretten.

Polititeori om Nokas-utbytte

Politiet mener Henning Holstad (63) kan ha bidratt til å hvitvaske syv millioner kroner samtidig som han blant annet var gruppeleder og komitéleder for Frp i Oslo bystyre.

Ifølge siktelsen skal hvitvaskingen ha foregått fra 2005 og helt frem til i dag. Ifølge politiet skal dette ha skjedd ved at kriminelle penger skal ha blitt sprøytet inn i Holstad-selskaper og deretter tatt ut som hvit lønn til Imran Saber (37). Saber står fortsatt oppført som ansatt i ett av Frp-politikerens selskaper.

Som VG tidligere har fortalt, er en av politiets hovedteorier at deler av pengene som skal være hvitvasket stammer fra dødsranet mot Nokas i 2004.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder