FORNØYDE: Vinmonopolet har en sterk stilling i Norge. 74 prosent av de spurte i en fersk meningsmåling mener dagens Vinmonopol-ordning bør bestå. Foto: NTB Scanpix

Nordmenn er fornøyde med Vinmonopolet

Vinmonopolet har en sterk stilling i Norge. 74 prosent av de spurte i en fersk meningsmåling mener dagens Vinmonopol-ordning bør bestå.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

22 prosent ønsker ordningen avviklet, mens 4 prosent ikke tok stilling, skriver Aftenposten.

Det er TNS Gallup som har gjennomført en landsrepresentativ spørreundersøkelse om befolkningens holdninger til alkohol- og narkotikapolitikken på oppdrag for rusfeltets samarbeidsorgan, Actis.

Styreleder i Actis, Arne Johannesen, mener undersøkelsen viser at befolkningen i stor grad ønsker å beholde dagens alkoholpolitikk.

- Det er få velgere å vinne på en mer liberal alkoholpolitikk. Politikerne bør heller satse på å ruste opp rusomsorgen skikkelig, sier Arne Johannessen.

Han tror det er flere grunner til at 74 prosent vil ha vinmonopol.

- Folk i Norge aksepterer at ruspolitikk må ha forholdsvis strenge regler, for man ser konsekvenser av frislipp. Mange er opptatt av rus og folkehelse, og ser sammenheng mellom alkohol og voldskriminalitet.

- Det meste av vold skjer i ruset tilstand. Derfor vil de fleste ha en streng og forutsigbar ruspolitikk, mener han.

Åtte av ti vil beholde reklameforbudet mot alkohol. Når det gjelder avgifter og salgstider mener drøyt halvpartene at lovene må være som i dag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder