ÆRESVAKT: Gardistene Sondre Gaarden, Truls Nygaard, Jørgen Dyrstad og Egil Johannes Grønner får instruksjoner av major Olav Melan. Foto: Daniel Hjort/VG

24 gardister æresvakt for agent nr. 24

Gunnar Sønsteby bisettes i dag

24 soldater fra Kongens garde vil stå æresvakt for «nr. 24», Gunnar «Kjakan» Sønsteby, når krigshelten bisettes fra Oslo Domkirke i dag.

Tom Bakkeli
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Vi har forberedt oss grundig, det er mye å passe på, sier major Olav Melan i Hans Majestet Kongens Garde. Det var i Garden Sønsteby avtjente sin verneplikt i 1937.

«Nr. 24» var hans agentnummer i britiske SOE.

Fem F-16 jagerfly

Æresstyrken på 24 gardister vil være på plass når Sønstebys båre ankommer og forlater domkirken. Utenfor kirken vil det stå fire hesteekvipasjer, som skal følge båren.

Fire F-16 jagerfly vil fly over Oslo når båren bæres ut av soldater fra ulike våpengrener. Ett av flyene vil brekke av fra formasjonen og fly nordover.

KRIGSHELT: Gunnar Sønsteby begraves fra Domkirken fredag. Foto: Marte Vike Arnesen/ VG


Gunnar Sønsteby selv og hans familie, med kona Anne-Karin og døtrene Elisabeth, Cecilie og Marianne i spissen, har hatt klare oppfatninger om bisettelsen. UD og Forsvarsdepartementet har gjort mye av de praktiske forberedelsene.

- Vi har hatt mange møter med familien. Det er deres bisettelse. Vi har drøftet ulike sider med dem, og vi handler gjerne i Gunnar Sønstebys ånd, for å si det slik, sier underdirektør Even Enge i Forsvarsdepartementet.

Kongen kommer

Kongefamilien, Regjeringen og Forsvaret stiller sterkt i domkirken. I tillegg til kong Harald har prinsesse Astrid, Johan Martin Ferner, Erling Lorentzen, Märtha Louise og Ari Behn meldt sin ankomst.

Gunnar Sønsteby var en av svært få som hadde nær kontakt med tre konger og alle statsministere og forsvarsministere etter andre verdenskrig.

Statsminister Jens Stoltenberg kommer som lederfigur for en stor delegasjon fra den nåværende og tidligere regjeringer, og en rekke andre samfunnstopper.

Høyt dekorerte

Fem av innehaverne av Norges høyesthengende utmerkelse, Krigskorset med sverd, har en naturlig plass i kirken når Norges høyest dekorerte person stedes til hvile.

Mange av Sønstebys venner og bekjente fra et langt liv i landets tjeneste kommer også til domkirken. Den norske krigsheltens internasjonale status understrekes gjennom deltagelsen til den amerikanske generalen Frank J. Kisner, som er leder av NATOs hovedkvarter for spesialstyrkeoperasjoner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder