SYNKEHULL: Et to meter stort hull dukket plutselig opp midt i Kristiansand fredag kveld. Foto: Trygve Dahl

Synkehull i Kristiansand sentrum

Fredag kveld dukket det plutselig opp et stort hull midt i en av Kristiansands travleste gater.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Politiet fikk melding om hullet like etter klokken 20 fredag kveld. Hullet skal ifølge politiet være cirka to meter bredt i diameter, og cirka en og en halv meter dypt.

Ifølge operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Øystein Vellesen, oppsto hullet helt plutselig. Politiet rykket raskt ut til stedet, og fikk sikret området rundt hullet.

BILDESPESIAL: Se de spektakulære bildene av synkehull

Hullet oppsto midt i Kristiansand sentrum, ved krysset mellom Vestre Strandgate og Gyldenløves gate.

- Dette kunne vært skummelt, særlig hvis det hadde skjedd senere på kvelden når folk er på vei hjem fra byen, sier Vellesen.

Politiet har varslet Statens vegvesen. Ifølge Vellesen er arbeidet med å utbedre skaden allerede igang.

Flere synkehull på Sørlandet

Dårlig ledningnett kan være årsak til at det oppstod hull også i Vestre Strandgate. Kommunens eget kart viser flere områder i Kvadraturen som har et rørnett som trenger rask utbedring, skriver Fædrelandsvennen.

- Det er ingen behagelig opplevelse når vi oppdager hull under bakken i Kvadraturen. Både størrelsen og hyppigheten bekymrer meg, sa byingeniør Terje Lilletvedt i Kristiansand kommune til avisen.

Han mener likevel det er liten fare for at noen av husene i området skal bli tatt av synkehullene.

Det spesielle fenomet har oppstått flere ganger på Sørlandet den siste tiden. Vellesen opplyser at det har kommet flere slike hull i Kristiansand de siste ukene. I slutten av mai oppsto det et to meter dypt hull midt i et boligfelt i Lyngdal. Synkehullet skal ha oppstått etter et kraftig regnvær.

Synkehull oppstår ofte der det er mye kalksten i grunnen. Årsaken er at kalken blir oppløst når det renner vann ned i steinlaget. Dermed oppstår det hull under jorden. Etterhvert som vannet har lagd store hull i bakken, vil jordmassen over svikte, og bakken vil falle ned i dypet.

Slukte hus

I 2010 oppstod det et synkehull i Guatemala by som var 60 meter dypt. Det store synkehullet oppsto midt i et veikryss i byen, og slukte også et hus. En person omkom.

Synkehullet oppsto i kjølvannet av den tropiske stormen Agatha.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder