Rehman får pepper etter Pegida-løft

... Men komikeren roses på Twitter

Komiker Shabana Rehman Gaarder får kritikk etter at hun mandag løftet Pegida-leder Max Hermansen, slik hun gjorde med mulla Krekar i 2004.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var under en Pegida-marsj i Oslo mandag ettermiddag at Shabana Rehman Gaarder (38) tok tak og løftet Pegida-leder Max Hermansen opp i været.

– Jeg vil ufarliggjøre Max Hermansen, sier Shabana Rehman Gaarder til VG.

Komikeren løftet Pegida-lederen på samme måte som hun løftet Mulla Krekar under et debattmøte i Oslo i 2004. Den gang ble Mulla Krekar så rasende at han anmeldte Shabana Rehman for legemsfornærmelse. Denne gangen var løftet kunngjort på forhånd, og Hermansen takket komikeren og ga henne en god klem.

VG+: Historien om mulla Krekar - fra gjøgler til rikstrussel

TOK TAK: Shabana Rehman løftet Max Hermansen da Pegida arrangerte ny marsj i Oslo i går kveld. Foto: Krister Sørbø, VG Foto: ,

– Må snakke sammen

Rehman Gaarder holdt en «ikkevold-markering» foran de fremmøtte i Pegida-marsjen.

– Mennesker må snakke sammen, sa Rehman Gaarder og sa at de ønsker å vise kjærlighet.

Pegida, som er mot muslimsk innvandring og påvirkning fra islam, arrangerer protestmarsjer hver mandag i Oslo. Antall deltagere er synkende, fra cirka 190 personer i den første marsjen for tre uker siden – til det VG talte til å være 47 personer denne mandagen.

NYTT LØFT: PEGIDA arrangerte en ny marsj i borggården i Oslo mandag kveld. Shabana Rehman løfter Max Hermansen. Foto: Krister Sørbø, VG Foto: ,

– Det er mange som blir skremt til å ikke møte her. Noen risikerer å miste jobben, jeg har mistet en bijobb ved å sette igang dette her, sier Hermansen.

– Barnslig

Rehmans nye stunt blir ikke tatt godt imot i PR-bransjen.

– Barnslig, er det første ordet jeg tenker, sier PR-rådgiver Lasse Gimnes.

– Det er ikke kreativt, det er ikke morsomt, men det ser ut til å skape oppmerksomhet. Det ser ut til å lykkes.

– Det er stor forskjell på Mulla Krekar og Max Hermansen. Mediefenomenet Hermansen fremstår som snill, hyggelig, velmenende, ja nesten litt søt – og er altså en mann som har bestemt seg for å mene at en religion har fått for stor innflytelse i Norge, sier PR-rådgiver Jarle Aabø.

– Jeg har stor respekt for Shabana Rehman, men her har hun rotet rundt i verktøykassen og kommet opp med en slegge for å justere et vindu. Det kan komme til å slå tilbake på samfunnsdebattanten Rehman, sier han.

Rehman er kritisk til sine kritikere:

- Hvis de ikke har sett talen, har de ingenting å melde. Vi har gjort dette veldig bevisst og gått inn i et polarisert klima og tatt risiko, sier hun.

- Du risikerer å bidra til økt oppslutning om Pegida?

- Det er mulig det, men ikke uten å sette polarisering på dagsordenen. Og ikke uten å være tydelig på at vi er en antipolariserende kraft.

- Mer oppmerksomhet enn de fortjener

Islamforsker Lars Gule var tilstede utenfor rådhuset og fulgte Rehman-løftet, Pegida-demonstrasjonen og motdemonstrasjonene. Han sier han ikke er sikker på om han synes stuntet var veloverveid.

– Jeg tror det har gitt Pegida-demonstrantene mer oppmerksomhet enn de fortjener. Det vi har sett er at de har blitt halvert hver uke. Fra 190 til 100 og rundt 45 i dag. Også får de denne oppmerksomheten på grunn av dette stuntet, sier Gule til NRK.

Slik forsvarer hun sitt løft

Rehman forklarte sitt nye løft i et innlegg i Aftenposten i forrige uke.

«Jeg ser med sorg på hvordan redde nordmenn, som tror de forsvarer fedrelandet og vil marsjere hver mandag i «Pegida»-demonstrasjoner, blir kalt nazister og fascister. De er først og fremst redde. Mange av dem er dypt bekymret», skriver hun og fortsetter:

«Ville det ikke vært bedre om vi laget en menneskemur av kjærlighet rundt dem og omringet dem med beskyttelse fra det multi-etniske og pluralistiske samfunn vi er blitt? Det samme som vi skulle ha gjort med ungdommen vår, som rett foran nesen vår ble rekruttert av hatideologer til religiøs fascisme.»

Og avslutter slik:

«Og det er nå vi har behov for radikal ikkevoldsaktivisme! Frykt leder bare til mer vold. La oss inngå en pakt. La oss sette elefantene fri og slippe dem ut av rommet.

Derfor tilbyr jeg meg å løfte Max Hermansen opp neste mandag. Og om nødvendig hver eneste mandag. Og jeg oppfordrer flere kvinner til å løfte menn. Med et bredt og varmt ikkevolds-engasjement. Jeg er ikke naiv. Jeg har bare vært ute en vinternatt før».

Skryt

Ikke alle var kritisk. På twitter var det flere som roste Rehman:

«Shabana, du er bare helt herlig, Stå på! Stor klem», skrev blant annet en kvinne.

Hun ble æret for frie tanker:

Motdemonstrasjoner

Ifølge politiet var det også mellom 100 og 150 motdemonstranter fra Blitz-miljøet og rundt 30 fra SOS Rasisme på stedet. Det var enkelte tilløp til forsøk på å bryte igjennom politisperringene, skriver NTB.

– Én demonstrant måtte til legevakten. Han forsøkte å bryte sperringene vi hadde satt opp, og han satte seg til motverge da vi skulle pågripe ham. Han fikk en kuttskade i pannen, sier operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt til NTB.

Demonstranten er nå anmeldt for ikke å etterkomme pålegg fra politiet, og for å ha satt seg til motverge. En annen demonstrant ble bortvist fra stedet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder