PÅ TOPP: Beregninger Star Tour har gjort viser at 300.000 nordmenn kommer til å reise til Hellas i sommer. Her en strand på Kreta. Foto: Mona Langset

Knallsommer gjør ikke nordmenn mindre Syden-lystne

Syv av ti drar utenlands i sommerferien. Fjorårets knallsommer har ikke virket inn på Syden-hungeren.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Vi har gjort en undersøkelse hvor vi har intervjuet en del av våre kunder om de lar seg påvirke av sommerværet når de bestiller. Bare noen få prosent svarer at de gjør det. Nordmenn stoler nok ikke på at vi skal få to så bra somre her hjemme på rad, sier kommunikasjonsdirektør Lena Persson i Star Tour.

Hun sier at det ikke er noen store endringer i forhåndsbestillingene av Syden-turer.

- Det blir nok enda et rekordår for feriemarkedet. Nordmenn har god råd, og en formidabel reiselyst, sier hun.

Hellas mest populært

Beregninger Star Tour har gjort viser at cirka 850.000 nordmenn kommer til å reise sørover på chartertur til sommeren. Mest populært er Hellas, dit 300.000 nordmenn har tenkt seg, mens Bulgaria og Kroatia øker mest.

Star Tour har fått fram tallene ved å gå gjennom sommerprogrammet til fem av de største reiseaktørene som dekker 98 prosent av pakkereisemarkedet.

- Hellas har i flere år knivet med Tyrkia om å være det største reisemålet for charterkunder i sommerhalvåret. I år kommer grekerne til å få et stort forsprang med rundt 300.000 norske gjester, sier Lena Petersson.

Opplevelsesreiser blir stadig mer populært.

- Det som selger best er sykkel- og fotturer, sier Persson.

Stadig flere ønsker også å bo på hoteller uten barn. Star Tour har solgt 25 prosent flere reiser til voksenhotell enn i fjor.

Både og

Direktør Rolf Forsdahl i Virke Reise utland sier at Norge ligger helt i verdenstoppen når det gjelder reising.

- I gjennomsnitt bruker hver nordmann cirka 20.000 kroner på reise i året. Det er interessant å se at det nå virker som om pengebruken svinger fra materielle goder til opplevelser. Vi ser for eksempel at salget av reisegavekort før jul økte med 20 prosent sammenlignet med året før, sier han.

Virkes tall viser at 65 prosent drar utenlands i ferien, Star Tour har tall som viser sju av ti.

- Tallet har steget jevnt og trutt de siste årene. Men mange deler ferien, og tilbringer også en tid på hytta i Norge eller besøker familie og venner. Her er det et både og, ikke enten utlandet eller Norge, sier Forsdahl.

Konservative

Reiselivsdirektøren sier at nordmenn er veldig konservative når det gjelder feriemål, og gjerne drar til de samme stedene flere ganger.

- Spesielt gjelder dette de lange feriene, som sommerferien. Mange velger våre nære naboland, Sverige og Danmark, spesielt til familieferier. Vi er nok litt mer spontane når det gjelder kortere ferier, som langweekender. Der styres vi av flyselskapenes rutenett. Vi vil gjerne reise rimelig og direkte. Men også på kortere turer, er mange konservative. De har funnet sin by og drar gjerne tilbake flere ganger, sier Forsdahl.

Noen fullstendig oversikt over hvilke byer som er mest populære, har han ikke.

- Det er helt umulig å få en totaloversikt, men vi vet at i Europa topper London, Paris og Roma. Barcelona er også populært. Det er også mange som drar langt på en kort tur. Det er ikke uvanlig å dra på langweekend både til Dubai, New York, Chicago og Singapore, sier Forsdahl.

På verdensbasis reises det også stadig mer, enten det er på forretningsreise eller ferie. Forsdahl sier at hver niende arbeidsplass i verden i dag er direkte eller indirekte knyttet opp til reiseliv.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder