PILOTVAIEREN: Dette er en av to vaiere som i flere år skapte kvalme i magen til Steinar Strandos. Til sammen er de to vaierne over en meter lange. Foto: Privat ,

Glemte en meter med vaier i Steinars kropp

77 personer har fått erstatning etter at helsepersonell glemte tamponger, bor, metallpinne, gassbind og andre gjenstander inne i dem etter operasjoner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Steinar Strandos' ulykkeshistorie begynner allerede i 1979, da han skulle fjerne blindtarmen på sykehuset hjemme i Høyanger. Under inngrepet ble han sydd innvendig med en type tråd som ikke løste seg opp, og i mange år gikk Strandos rundt med kronisk betennelse.

Legene fant ikke ut hva som feilet Strandos, og i 2005 ble han sendt til Hjertesenteret i Oslo for å finne ut om det kunne være tette blodårer eller hjerteproblemer som lå bak.

Knakk i to: Eivind hadde halv meter lang stang i magen

På hjertesenteret ble det gjennomført en angiografi, som betyr at Strandos fikk et plastrør inn gjennom en blodåre fra like over håndleddet og inn til hjertet. Inne i plastrøret lå det en såkalt pilotvaier, som har som eneste funksjon å vises på operasjonsteamets røntgenbilder, slik at plastrøret kan styres riktig.

ULYKKESFUGL: I dag er skadeforfulgte Steinar Strandos 72 år. Foto: Privat ,

Da Strandos kom hjem igjen, fikk han en akutt hodepine. Høyrearmen, som senere skulle bli tilnærmet ubrukelig, var allerede delvis lammet.

– Det var forferdelig, sier den nå 73 år gamle mannen.

I snaue to år trosset Strandos smertene, men til slutt ble det rett og slett for ille. Legene tok en ny sjekk og fant kilden til magepinen: To pilotvaiere på til sammen en meter lå fortsatt i Strandos' kropp.

– Jeg skjønner ikke hvordan de klarte å glemme vaierne der. Sannsynligvis ble de liggende igjen da operasjonsteamet nappet ut plastrørene, sier ulykkesfuglen.

Forsøkt drept på sykehus: Måtte dele rom med gjerningsmannen

11 millioner i erstatning

Etter seks år fikk Strandos en erstatning på omtrent to millioner kroner, hvorav det meste var dekking av tapt arbeidsfortjeneste. Armen er i dag betydelig bedre, men grunnet berøring av en nerve da den siste vaieren ble operert ut i 2008, har ikke følelsen kommet ordentlig tilbake.

– Jeg tror nesten jeg må ha norgesrekord i sykehustabber, flirer Strandos.

Sett denne? Tok ut hjertet på pasient - men donorhjertet var alt gitt bort

NAKKEN: Her ligger vaieren langs nakken og helt opp til Steinars hjerne. Det har i ettertid blitt avdekket blodpropp som følge av vaierens plassering. Foto: Privat ,

I den konkurransen får Strandos imidlertid tøff konkurranse, for han er slett ikke alene om å ha våknet med gjenglemt utstyr i magen.

Siden 2005 har hele 77 personer fått erstatning etter å ha blitt utsatt for den ubehagelige overraskelsen. Så langt har de fått utbetalt totalt 11 millioner kroner, viser statistikk fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE).

– De største utbetalingene gjelder gjenglemt wire. Det har skjedd i forbindelse med hjerteundersøkelser og hjertebehandling, sier Øydis Ulrikke Castberg, kommunikasjonsdirektør i NPE, til VG.

Politianmeldt: Kirurg opererte beruset

I de aller fleste av sakene, 43 tilfeller, er det glemt igjen kompresser og tamponger i pasientene.

– Men i den saken hvor pasienten fikk tredje mest i erstatning, hadde legene glemt en bomullsdott. Så dette handler rett og slett om konsekvensene, hva skaden blir som følge av at noe er glemt igjen. Hos dem som har fått størst utbetaling så har feilen ført til en varig skade og ikke bare forlenget sykdomsperioden, sier hun.

Oppsiktsvekkende bilder: Gullfisk fjernet svulst

39 personer har fått avslag

I 19 av sakene glemte legene metallgjenstander, som spatel, wire, nål, skrue, skive, bor og plater. I resten av sakene våknet pasientene med blant annet dren, stent, tråd, plastbiter og sårstifter inne i kroppen.

– Det gjenglemte utstyret har ført til forlenget sykdomsforløp og reoperasjoner for de fleste, fordi det gjenglemte utstyret har ført til infeksjon og smerter. Noen har opplevd skade på nerver, som har ført til lammelser. I et tilfelle døde pasienten som følge av gjenglemt utstyr, og i et annet tilfelle måtte en finger amputeres, sier Castberg.

Les også: Lege skrev ut 1600 piller til kona

Sakene er jevnt fordelt over årene 2005-2014. Totalt 39 personer har fått avslag i samme periode.

– Den viktigste årsaken til at vi gir avslag, er at gjenglemt utstyr ikke førte til skade på pasienten. For å få rett til erstatning så må det ha vært en skade eller et økonomisk tap knyttet til den skaden. Det er hevet over enhver tvil at det har vært en svikt i disse sakene og det er derfor det er såpass høy medholdsprosent.

Totalt har altså klagerne fått utbetalt 11 millioner kroner, men dette beløpet kan øke.

– I noen av sakene gjenstår det utbetalinger, fordi saken ikke er ferdig når det gjelder å fastsette endelig erstatning.

Les også: Leger advarer mot rask operasjon

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder