BRANN: Den gamle delen av Kånna skole i Ljungby i Sverige brant ned til grunnen natt til 19. oktober. Skolen var under ombygning til Flyktningmottak. Foto: LJUNGBY RÄDDNINGSTJÄNST ,

Ny asylbrann i Sverige: UDI: - Vurderer å gjøre adresser til flyktningmottak hemmelige

Det svenske Migrasjonsverket har besluttet å hemmeligholde
hvor nye flyktningmottak skal åpnes. I Norge vurderer UDI det samme.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Ja, vi vurderer dette, men vi har ikke konkludert ennå, opplyser presserådgiver i Utlendingsdirektoratet (UDI) Kjersti Vaugelade-Baust.

UDI ønsker ikke si noe mer om bakgrunnen for at de vurderer dette. De ønsker heller ikke å si om det skal gjelde bare nye mottak, eller både eksisterende og nye.

– Vi har fortsatt dette til diskusjon, så vi har ikke noe mer å tilføye, sier Vaugelade-Baust.

Les også: Dette er asylbrannene i Sverige

20 branner

Det er UDI som har ansvaret for asylmottak i Norge, men selve driften er det både private aktører og myndighetsaktører som står for. I dag kan man finne fullstendig adresselister til samtlige mottak over hele landet.

Bakgrunnen for den svenske beslutningen er de mange brannene som den siste tiden har herjet boliger for asylsøkere i landet. Fra 17. juni til 28. oktober skjedde det 20 branner på svenske asylmottak som etterforskes som mordbrann.

Halvparten av disse har skjedd i løpet av en drøy uke i oktober, og stadig oftere er det planlagte og foreslåtte mottak som blir satt i brann, eller forsøkt satt i brann. Branntilløpene har ofte skjedd kort tid etter – flere samme dag – som nyheten om hvor mottakene skulle ligge har blitt kjent.

Den siste brannen skjedde onsdag 28. oktober på et asylmottak i Jägersro i Malmö. Meldingen om brannen kom like før klokken 21.30 onsdag kveld, ifølge Aftonbladet. Asylmottaket ble evakuert og flere ambulanser skal ha vært på stedet. To personer har blitt sendt til sykehus. Skadeomfanget og årsaken til brannen er foreløpig ukjent.

Flyktningsituasjonen: Regjeringen har satt ned kriseråd

– Urovekkende

Det har fått Migrasjonsverket til å reagere. Derfor velger de nå å ikke offentliggjøre hvor nye mottak legges.

– Det er veldig urovekkende det som skjer, og vi ser alvorlig på det. Men vi kapitulerer ikke fra å starte nye mottak. Staten kan ikke la seg skremme av dette, sier operativ sjef i Migrasjonsverket, Mikael Ribbenvik til Dagens Nyheter.

Løfven om brannene: - Ikke det Sverige vi er stolte av

Han forklarer at det ikke lenger vil være mulig å få ut fullstendige lister med adressene til hvor asylsøkere bor, verken på etablerte eller nye steder. I flere svenske kommuner har man allerede valgt å holde hemmelig hvor de nye mottakene skal åpne.

Torsdag opplyste også Inspeksjonen for vård og omsorg (IVO) i Sverige at de stenger sine registre over boliger for enslige flyktningbarn.

– IVO har besluttet å begrense den eksterne tilgangen på grunn av den rådende situasjonen, sier Linda Almqvist, jurist i IVO til Sveriges Radio.

Samtidig har partiet Sverigedemokraterna i Lund kommune selv bestemt seg for å publisere en liste over planlagte bosteder for asylsøkere i nærområdet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder