I DAG: I løpet av de siste årene har 28-åringen anlagt langt skjegg og byttet ut sivile klær med muslimsk drakt og hodeplagg. Kontrasten til ferieturen til Pakistan i 2008 er stor.

Snakker ut i VG: Islamisten Ubaydullah Hussain: Slik ble han ekstrem

Oppveksten i Oslo ** «Profetens Ummah» ** Osama bin Laden ** Hellige krigere i Syria

Ubaydullah Hussain (28) spilte fotball og vokste opp som alle andre i Oslo - inntil han som 14-åring fikk et brev fra en militant islamist i Storbritannia som bidro til å endre ham for livet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Nylig ble 28-åringen dømt til 120 dager fengsel for trusler mot to journalister og en forsker - samt hatefulle ytringer mot jøder i Norge.

Hussain har tatt betenkningstid og vil i samråd med sin forsvarer John Christian Elden bestemme seg for om han anker dommen eller ikke.

PÅ FERIE: I januar 2008 var Ubaydullah Hussain på ferie i hovedstaden Islamabad i hjemlandet Pakistan. Foto: PRIVAT

Kontrasten mellom rettslokalene i Oslo tinghus og fødestua på Aker sykehus en sommerdag i 1985 er stor:

Arslan Maroof Hussain ble født og vokste opp sammen med familien i sentrum av hovedstaden. Den unge gutten var som barn flest. Han gikk på skolen og spilte fotball på Skeid.

- Jeg ble oppdratt religiøst og praktiserte min religion slik jeg lærte den av foreldrene mine og islamske lærere i moskeen, sier Hussain til VG.

I ungdomsårene vokste ønsket om å leve et liv under islamsk styresett - og han forteller at han som 14-åring sendte et brev til den militante islamisten Mohammed Omar Bakri i Storbritannia.

Bakri er mest kjent som en lederskikkelse i den oppløste radikale ekstremistgruppen al-Muhajiron og for å forutse selvmordsangrepet i London i 2005.

- Jeg ville vite om det var en lignende organisasjon i Norge. Han ba meg søke kunnskap om islam og praktisere det, sier Hussain.

- Hva var det ved islamistlederen som gjorde deg nysgjerrig?

- Det var hans ønske om islamsk styre og at han allerede på 1980-tallet offentlig informerte om islam i et land som England, svarer han.

Ser opp til bin Laden

- Hvorfor sender en norsk 14-åring et brev til en slik person? Ser du at det ikke er vanlig for en ung gutt?

- Jeg respekterer alle muslimske lærde som fremstiller islam slik den er forskrevet, og han var en av dem som talte uten frykt, svarer Hussain.

UNG GUTT: Her er Ubaydullah Hussain avbildet i familiens hjem på Grünerløkka i Oslo da han var 5-6 år gammel. Foto: PRIVAT


I denne perioden skal den unge skoleeleven ha lest hele Koranen, lært seg innholdet utenat og begynt å praktisere religion etter beste evne.

- Det var flere fra barndommen som begynte å praktisere helhetlig islam samtidig som meg. Jeg var ikke innblandet politisk på den tiden, og mitt syn på islam er aldri blitt endret, sier Hussain.

- Påvirket dere hverandre?

- Vi utvekslet kunnskap og erfaringer, svarer 28-åringen.

Om lag to år etter brevvekslingen med den militante islamisten, ble verden rystet av det mest omfattende terrorangrepet mot USA i landets historie - et angrep som resulterte i en klappjakt på Osama bin Laden.

Under straffesaken mot Hussain i Oslo tingrett i januar, beskrev 28-åringen den drepte al-Qaida-lederen som en frihetskjemper og et forbilde.

- Hvordan kan du se opp til en mann som står bak drap på flere tusen uskyldige mennesker?

- Han ga opp sin rikdom og sitt liv i luksus kun for islam, og kjempet mot okkupasjon og undertrykkelse av muslimer. Nordmenn rammet også sivile mål da de var okkupert av Tyskland under 2. verdenskrig, svarer Hussain.

PORTRETT: Familien tok flere bilder av Ubaydullah Hussain i 5-årsalderen før han begynte på Sagene barneskole på begynnelsen av 1990-tallet. Foto: PRIVAT

- Hva sier foreldrene dine om ditt religiøse standpunkt og ønske om å leve under islamsk styresett?

- Vi er, som muslimer flest, enige i en god del, men også uenige på visse punkter. Vi har forskjellig syn på metoder for formidling og fremgangsmåte, svarer Hussain.

Ifølge 28-åringen, står brevet fra islamistlederen og vestlige militærstyrkes inntog i Afghanistan igjen som sentrale faktorer for at han selv ble mer politisk i troen.

Avisbud og vekter

Parallelt med at Hussain ble mer bevisst rundt sitt forhold til islam, gikk han som 15-åring med avisen for Aftenposten og tok senere dommerkurs i fotball.

Etter videregående skole har han også hatt flere jobber, deriblant som parkeringsvakt, inkassosaksbehandler, vekter, kontormedarbeider og kundebehandler.

Hussain var fortsatt et ukjent navn i offentligheten på denne tiden - inntil vinteren 2012:

Arslan Maroof Hussain har blitt vesentlig mer religiøs. Året i forveien tok han til seg mellomnavnet «Ubaydullah». Navnet er arabisk og betyr «en som fullstendig underkaster seg Allah».

På dagtid jobbet han som kundebehandler i Fjellinjen AS. Han søkte om halalkjøtt til lunsj, sparte skjegg, byttet ut bilder på plassen sin med vers fra koranen og ba på jobben.

- Et fåtall personer var skeptiske og lurte på hva som skjedde med meg, men jeg hadde et godt forhold til ledelsen og de fleste kollegene, sier 28-åringen.

På fritiden var Hussain en sentral skikkelse i etableringen av den ekstreme islamistgruppen «Profetens Ummah» - som først ble kalt «Ansar ul Sunnah».

- Hva gjør at en norsk gutt fra Oslo ender opp på PSTs liste over radikale ekstremister?

- At jeg som muslim blir politisk engasjert og går imot regjeringens politikk, svarer 28-åringen.

- Norge i utsatt posisjon

Hussain forteller at gruppen «Profetens Ummah» ble opprettet som en reaksjon mot moskeer og Islamsk råds passivitet til Norges utenrikspolitikk - og for å støtte muslimer som lider under vestlig okkupasjon og krigføring.

Gruppen har en kjerne på om lag 50 personer, men antallet medlemmer antas å være høyere - inkludert et fåtall etniske nordmenn som har konvertert til islam.

Profilerte personer som Arfan Bhatti og Omar Abdullah Mohammed (red.anm. Mohyeldeen Mohammad) var også med i etableringen.

28-åringen vil ikke kommentere hvem som er leder av gruppen, etter at han for andre gang på to år hevder å ha trukket seg fra alle verv.

- Hvordan kan man tro på at du er ute av «Profetens Ummah» med en slik historikk?

- Jeg har ingen aktive verv, men støtter fortsatt synspunktene og vil nok delta på aktiviteter, svarer Hussain.

I fjor sommer uttrykte PST bekymring over at nærmere 40 personer har reist fra Norge til Syria, og at flere av disse har knyttet seg til grupperinger med sterke bånd til al-Qaida.

VG er kjent med at noen av disse personene knyttes til nettopp «Profetens Ummah».

OMSTRIDT: Høsten 2012 var Ubaydullah Hussain talsmann for den radikale islamistgruppen «Profetens Ummah» og demonstrerte utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo. Foto: KYRRE LIEN


De hemmelige tjenestene frykter at flere personer som har reist ned for å støtte opprørsgruppene i det borgerkrigsherjede landet kan komme hjem med ønsker om å utføre terroraksjoner i vestlige land.

- Er trusselen reell?

- Nei, ikke fra norske muslimer - men Norges deltagelse i internasjonale operasjoner i muslimske land gjør at Norge er i en utsatt posisjon, svarer Hussain.

- Vil du støtte et eventuelt angrep?

- Jeg vil ha forståelse for det grunnet Norges krigføring, svarer han.

28-åringen avviser at muslimer bruker vold for å spre islam og at angrepene som utføres av muslimer mot i vestlige land er en direkte konsekvens av Vestens krigføring i muslimske land.

- Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener en radikalisert muslim er villig til å bruke vold for å oppnå politiske mål?

- Faktumet er at PSTs definisjon radikaliserer den norske stat og regjering som har allianse med NATO og deltar i offensiv krigføring mot muslimske land for å tvinge dem til å følge deres forvridde religion, ideologi og levesett som de kaller «demokrati». Er ikke dette et prakteksempel på bruk av vold for å oppnå et politisk mål?

- Hvorfor bor du og dine meningsfeller i Norge og Vesten hvis dere er så misfornøyde?

- Hvis den regelen skal praktiseres, så må vel alle som er misfornøyd med regjeringen flytte ut. Vi opplever en dobbeltmoral fra staten: De ber oss reise dit vi kom fra, men når vi gjør det, så deporteres vi tilbake på ordre fra norske myndigheter. Norge hindrer muslimer å flytte og innskrenker vår frihet, svarer Hussain.

Han er krystallklar på at han vil forlate Norge så fort vestlige militærstyrker har trukket seg ut av Afghanistan, Saudi-Arabia og Gulf-områdene.

- Til den dagen kommer vil vi benytte Vesten for hva den kan tilby oss - akkurat slik vi ble okkupert og fortsatt er okkupert i muslimske land.

Kjenner Syria-krigere

Sist uke siktet PST en norskpakistaner (22) for terrorisme i Syria. Han nekter straffskyld.

Hussain vil ikke kommentere saken mot 22-åringen, men forteller at han kjenner personer som har deltatt i kamphandlinger i det borgerkrigsherjede landet.

- De har opplevd en muslimsk befolkning i sterk nød og med store lidelser. De som har kommet tilbake lever et normalt liv, sier Hussain, som hevder at alle som reiser til Syria gjør det av egen fri vilje.

- Jeg vet at flere jobber med nødhjelp også. Uavhengig av Syria og norske muslimer som har reist ut: Man drar til Jihad med enveisbillett. Kun to ting er godt nok: Seier eller martyrdom.

- Har du planer om å reise?

- Det er flere måter å bidra på. Vi får se hvor Allah har planlagt min fremtid, svarer 28-åringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder