KRITISK: Utredningssjef i Huseiernes Landsforbund Dag Refling mener bankene ofte lar det «gå galt» for kunder med betalingsproblemer . Foto: JAN PETTER LYNAU / VG. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Huseiernes landsforbund: – Kyniske banker hjelper ikke dårlige betalere

En av de første rådene til folk som sliter med betalingsproblemer har vært å få bakt inn dyre smålån i boliglånet. Det er ikke lenger så enkelt, mener Huseiernes Landsforbund.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Har du kredittkort og boliglån i samme bank kan det hende banken ikke vil bake inn dyr kredittgjeld i billig boliglån når du sliter.

– Når banken ser at kunden er i en kattepine, og kan løse problemet ved å bake inn lånene. Hvorfor gjør ikke banken det? Når de både eier kredittselskapet og sitter på panten på boligen, sier Dag Refling, utredningssjef ved Huseiernes Landsforbund (HL).

I april i år var 235.526 nordmenn svartelistet, viser VGs landsomfattende oversikt. Granskingen viser en eksplosiv økning i betalingsanmerket gjeld de siste årene.

VG-GRAFIKK:Her er full oversikt over de verste og beste kommunene

– Vi har fått flere henvendelser fra folk som går til banken når de får betalingsproblemer og spør om smålån kan bakes inn i boliglånet. Hvis ikke vil det gå galt. Vi har mange eksempler på at bankene ofte lar det gå galt, sier Refling.

Han understreker at det her er snakk om personer som kan ta opp ytterligere lån på boligen uten å gå utover bankenes maksgrense.

– Ikke utbredt

Forbrukerrådet er delvis enig i kritikken.

– Hvis det er ren kynisme fra bankenes side, så er jeg enig med kritikken til Huseiernes Landsforbund. Men det er viktig å huske at innbanking av usikrede gjeld i boliglånet ikke er en kur, men lindring av symptomer, sier Jorge Jensen, fagdirektør finans ved Forbrukerrådet.

Forbrukerrådets erfaring er at problemet ikke er spesielt utbredt, og de selv råder folk til å forsøke å bake inn smålån i boliglånet

– Det er avgjørende at banker som tilbyr refinansiering samtidig inndrar kredittkortene. Hvis ikke vil forbruksmønsteret fortsette og personen vil være i samme situasjon om ett år, sier Jensen.

KOMMENTAR: Alltid i minus

Har man fått betalingsanmerkning møter man stengte bankdører.

– Du får ikke byttet bank lenger. Banken har tatt over styringen på livet. Det føles veldig hardt for mange.

– Hvorfor er det slik?

– Svaret er så enkelt som at det er svært lønnsomt for banken. Det er ofte banken som er brikken mellom løsbare betalingsproblemer og økonomisk avgrunn for rammede familier. Det er dramatisk forskjell på vilkårene på boliglån og kredittkortgjeld. Bankene tviholder på det sistnevnte. Det er veldig kynisk om de gjør det for å tjene mer, sier Refling.

Ingen av bankene VG har snakket med kjenner seg igjen i kritikken fra Huseiernes Landsforbund.

– Hvis man har ledig sikkerhet på boliglånet, kan vi tilby refinansiering. Det er en løsning som er bra ikke bare for kunden, men også for banken, fordi vi er opptatt av å få tilbake pengene vi har lånt ut, sier Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB til VG.

Tilbyr refinansiering

Kommunikasjonssjef Stian Arnesen opplyser at Danske Bank benytter refinansiering av kredittkortgjeld som et tiltak hvis kunden får betalingsproblemer.

– Dette er et av de mest effektive tiltakene for raskt å bedre kundens betjeningsevne slik at mislighold av lån unngås, sier Arnesen.

IKKE FOR ALLE: Refinansiering er ikke nødvendigvis tilgjengelig for alle kunder, sier Oddvar Rettedal, produktsjef for finansiering i privatmarkedet i Sparebank1 SR-Bank. Foto:Alf Ove Hansen,VG

Oddvar Rettedal i Sparebank1-konsernets største bank sier at refinansiering er noe de tilbyr, men understreker at det ikke er aktuelt for alle kunder.

– Vi ser først på den totale økonomiske situasjonen og årsaken til at kunden har havnet i den, sier Rettedal som er produktsjef for finansiering i privatmarkedet i Sparebank1 SR-Bank.

Ifølge Rettedal er en dårlig kandidat en kunde som har stram økonomi og som bruker kredittkort på luksusprodukter eller for å spe på det generelle forbruket.

– Spesielt dersom kunden spør om dette for andre eller tredje gang sier vi stopp. Da er det bedre å lage en avtale for hvordan de skal betale ned kredittgjelden først. Det betyr likevel ikke at banken ikke kan hjelpe til. En mulighet kan eventuelt være at banken gjør boliglånet noe rimeligere i denne perioden, sier Rettedal.

– Felles interesse

Også Skandiabanken og Nordea opplyser til VG at refinansiering av kredittgjeld inn i boliglån er noe de tilbyr sine kunder.

–Så lenge de har plass på boliglånet tilbyr vi utgangspunktet dette, men vi ser selvfølgelig på den helhetlige situasjonen, sier Johannes Stenwig, assisterende informasjonssjef i Nordea.

Han understreker samtidig at å bake inn annen gjeld ikke nødvendigvis er den beste løsningen for alle kunder.

– Selv om renten er lavere betaler du ned gjelden over mange år, typisk 20 til 25 år. For noen er det bedre med avdragsfrihet på boliglånet i en periode slik at kunden kan betale ned kredittkortgjelden først. Dette varierer fra sak til sak, sier Stenwig.

Hos Skandiabanken er refinansiering en av flere virkemidler som er aktuelle for alle som har problemer med å betale gjelden sin, ifølge kommunikasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik. Han mener kritikken fra Huseiernes Landsforbund er ubegrunnet.

– Kan det være at det ikke er bankene som er de største skurkene her, men selskap som baserer seg på å gi usikrede kreditter? Vi bruker alle de virkemidlene vi har for å sikre at kundene ikke havner i ytterligere problemer og for at vi taper minst mulig penger. Vi og kunden har en felles interesse, jo mer som går til andre kreditorer, desto mindre penger får vi, påpeker Bjørsvik.

Les også

 1. Gjeldskrisen: Eksplosiv økning i svartelistet gjeld

  Det har aldri vært flere, og de har aldri skyldt mer penger: I underkant av en kvart million nordmenn er svartelistet.
 2. Gjeldskrisen: SV-politiker: - Horne svikter forbrukerne

  SV og Ap kritiserer Solveig Horne for å ikke ha fått på plass gjeldsregister.
 3. Gjeldskrisen: Kemner: Jeg har sett at folk som har ubetalt restskatt drar på
  Sydenferie

  ÅRSTEIN (VG): Denne mannen er en av 91 svartelistede personer av totalt 1 100 innbyggere i lille Gratangen kommune.
 4. Gjeldskrisen: – Jeg fikk kredittkort på flekken

  I løpet av bare noen måneder fikk kvinnen i 30-årene flere hundre tusen kroner i kredittkortgjeld.
 5. Gjeldskrisen: Vestlendinger best til å betale regninger

  Nordmenn med alvorlige betalingsproblemer bor spredt over hele landet - bortsett fra Vestlandet.
 6. Solveig Horne om gjeldskrisen: Veldig bekymringsfullt

  Både bankene, finansieringsselskapene og fagfolk krever gjeldsregister for å oppdage søkeres forbruksgjeld.
 7. Stor guide: Rådene for å komme deg ut av inkasso-fella

  Sliter du med inkasso? Her kan du få råd som passer for din økonomi.
 8. Gjeldskrisen: Derfor går vi i inkassofellen

  Gjeldsproblemer starter ofte med fristelser og kan ende med skam, angst, frykt og selvmordstanker, sier fagfolk.
 9. Rekordmange nordmenn svartelistet: - Ikke hver dag jeg spiser middag

  Aldri før har så mange nordmenn blitt økonomisk svartelistet. En av dem er Torfinn Strandvik (45).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder