Her går forrige Rauma-ras

Mannen-raset kan bli ti ganger så stort

Frykter raset kan komme søndag

RAUMA (VG) Slik så det ut da det for syv år siden gikk et
kjemperas bare en kilometer unna «Mannen».

  • Tor-Hartvig Bondø
Publisert:Oppdatert: 27.10.14 kl. 10:39

En fjellblokk satte 10.000 kubikkmeter masse i bevegelse, og disse raste ned fjellsiden i en voldsom sky av jord og steinmasser.

Men det var likevel bare en tidel av det raset man nå frykter kan løsne.

– Det var et voldsomt skue, sa de som så det, sier Jarle Ingvar Sogge (80).

Han har vokst opp i skyggen av den truende fjellveggen i Romsdal. I går var han og sikret verdier på fritidsboligen som ligger innenfor evakueringssonen nedenfor «Mannen».

Saken fortsetter under videoen

Selv husker han best de tre store rasene som gikk enda nærmere «Mannen» i 1949. Han var fjorten år gammel, men i full sving med høyonna sammen med de andre på hjemgården.

– Vi hadde hørt og sett at det gikk stadig flere små steinsprang, så vi hadde jevnlige blikk opp mot fjellet. Vi skjønte at noe større kunne løsne. Og det gjorde det. Jeg satt på riva bak hesten da det første av tre kjemperas løsnet, du ser lille toppen som står igjen der oppe, sier han og peker på silhuetten av fjellet Børa.

Rullet stein ut i elven

– Før raset 1949 sto det tre slike der oppe. Bare en er igjen nå. Jeg husker min mor sa at jeg måtte komme meg unna og bort til husene på gården. De som var litt lenger inn i dalen, satte seg i båt og rodde sikkerhet over på andre siden av Rauma.

Den gangen rullet det steiner helt ut i elven, forteller Sogge.

– Hvordan er det å bo under en slik truende fjellside?

– Det var nå slik vi bodde, så vi ble jo vant til det. Men det er klart på kvelder og netter der det var uvær og mye regn, var det ikke like trivelig. Da tenkte vi ofte på at regnet kunne føre at blokker og løsmasser skulle løsne, men vi lærte oss å leve med det.

På 1970-tallet flyttet Sogge inn til Åndalsnes, der pensjonisten fortsatt bor, men inne i den evakuerte sonen har han en hytte, og etter å ha varslet politiet dro han inn dit for å hente ting han ville ha i sikkerhet.

– Jeg synes geologene har gjort det rette. Når det er fare, sier de fra. De har gjort en kjempejobb med overvåkning av fjellsiden, sier Sogge.

Får varsel

Sjefgeolog Lars Harald Blikra i Åkra IKS, som overvåker utviklingen, sier at de regner med at de får varsel i form av mindre steinsprang og økt aktivitet med knaking fjellet før raset går.

Han regner med at det fortsetter å være bevegelse på om lag 7 millimeter i døgnet frem til søndag. Men da er det meldt 30–40 mm nedbør i området. Dette er like mye som det var da fjellet beveget seg ekstra mye i slutten av september.

De er derfor spent på å følge utviklingen fra søndag. Han sier også at denne situasjonen er helt unik i norsk sammenheng. Aldri før har geologer kunnet følge utviklingen av et ras så tett. Dette gir dem mye ny og verdifull kunnskap.

Publisert:Oppdatert: 27.10.14 kl. 10:39