Elisabeth Aspaker: - Vi ønsker ikke slike tilstander som VG beskriver

INGEN GLADLAKS: Fra Stortinget varsler fiskeriminister Elisabeth Aspaker endringer i konsesjonsendringene.

Fiskeriministeren slakter gamle lakse-tillatelser

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) lover at det kommer kraftige endringer i konsesjonsbetingelsene for lakseoppdrett i fremtiden.

  • Bjørn Haugan
  • Marcus Husby
  • Thor Harald Henriksen

Artikkelen er over seks år gammel

VG skrev torsdag at 20 av 65 konsesjoner som ble fordelt i 2009, er solgt videre - i stor grad fra mindre aktører, til større.

Det ble lagt en politisk føring for tildeling av 2009-konsesjonene: De skulle gis til mindre selskap.

- VGs gjennomgang viser at de politiske premissene om å gi konsesjonene til små selskaper, ikke har virket, fordi konsesjonene kan omsettes. Vi mener erfaringene også viser at prisen ble satt for lavt. Vi ønsker mer reelle prising slik at vi unngår at konsesjonene blir spekulasjonsobjekt, sier Aspaker.

- Mener du 2009-konsesjonene er blitt det?

- Vi ønsker ikke slike tilstander som dere beskriver, hvor de som får konsesjon selger og legger ned drift og arbeidsplasser. Vi vet at konsesjonsrundene blir omtalt som et lotteri, hvor den som får konsesjon har trukket det store vinnerloddet. I fremtiden vil vi sørge for en prising som er nærmere markedspris.

- Lukket budrunde

2009-konsesjonene skulle gå til små selskaper, 2013-konsesjonene som snart skal deles ut, skal gå til selskaper som forplikter seg å følge miljø-premisser, som skal få ned rømninger av fisk og lakselus.

- Det er ikke vi som har laget de grønne konsesjonene, men vi stiller oss 110 prosent bak dem. Vi forventer at næringen tar miljøkravene på alvor.

- Men i fremtiden vil vi legge mer objektive kriterier til grunn, hvor prisen er mer reell. 15 av de nye grønne konsesjonene legges ut i en lukket budrunde, hvor vi forhåpentligvis får en mer reell markedspris. Vi vil lage fremtidige ordninger som er forutsigbare for næringen og ikke spilleregler som endres hver gang, slik det har vært frem til nå.

- Er det bare pris og marked som skal bestemme; da vil de store vinne?

- Vi vil stille krav til kompetanse og økonomiske muskler, men det er viktig å finne ordninger som gjør at små og mellomstore blir med. Foreløpig er vi i en tidlig fase i arbeidet med å utforme de nye reglene.

- Vil selskaper som ikke overholder de grønne kriteriene, miste konsesjonen?

- Nei, det tror jeg ikke er aktuelt, men vilkårene knyttet til disse konsesjonene vil følge dem hvis konsesjonen omsettes.

- Alta-ordføreren er oppgitt over at verken Fiskeridirektoratet eller politiet greide å finne ut hvem av de tre anleggene i Alta som hadde stor rømning i fjor?

- Ja, det skjønner jeg og det er noe vi vurderer å gjøre noe med. Det kommer teknologier som gjør at fisken kan spores. Det vil gjøre det enklere å finne de som er ansvarlig for lakserømninger.

- Ikke overrasket

Ap-nestleder og tidligere fiskeriminister Helga Pedersen er åpen for å lære av mulige negative konsekvenser av 2009-konsesjonsrunden.

BØR EVALUERES: Tidligere fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) er ikke overrasket over at flere konsesjoner har skiftet eiere de siste årene. Foto: FRODE HANSEN

- Jeg er ikke overrasket over at rundt hver tredje konsesjon er solgt. Det er ikke knyttet bo- og driveplikt til dem og de kan fritt omsettes. Men jeg er åpen for full evaluering av 2009-konsesjonene og de nye grønne konsesjonene som skal fordeles i 2014.

- Dere får sterk kritikk for å ha lagt politiske premisser som overkjøres av loven, som gjør at konsesjonene kan selges?

- Jeg tror det speiler utviklingen i næringen at opp mot 50 prosent er eid av de store. Det har lite med konsesjon å gjøre, men handler mer om hvem som har kapital og innovasjonskraft. Konsesjonene ga mange små mulighet.

Pedersen sier de nye grønne konsesjonene som skal deles ut i år, er tøffe, men at selskapene må leve med det.

- Oppdrettsnæringen har hatt gode rammebetingelser og tjener gode penger. Da må næringen forvente at det stilles høye miljøkrav.

- Mange i bransjen tror regelverket om rømning og antall lus pr. fisk, ikke vil bli lett å håndheve?

- Nei, reglene er klare og det vil få konsekvenser for de som ikke etterlever dem.

Les også

Flere artikler

  1. Fiskeriministeren vil vrake laksetildelingsordningen

  2. Pluss content

    Skandaløs lakselotto

  3. Hegnar om statens laksepolitikk: - Idiotisk og kunnskapsløs

  4. Fiskeoppdretter: «Jeg kjenner selskap som fikk konsesjon, som var dødsdømte»

  5. Fiskeriministeren anklages for å mangle folkeskikk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder