ADVARER: Direktør i NSM, Kjetil Nilsen, mener mange norske bedrifter ikke er klar over hvilke verdier de risikerer å miste. Her sammen med tidligere forsvarsminister Grete Faremo. Foto:Terje Bringedal,VG

Tidenes hackerangrep mot Norge

Norsk olje- og energibransje er i disse dager utsatt for det mest omfattende hackerangrepet mot norske interesser noensinne, ifølge Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

50 bedrifter i oljebransjen er bekreftet angrepet og ytterligere 250 varsles nå av Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, som er nasjonal varslings- og koordineringsinstans for alvorlige dataangrep. Dette er det største hackerangrepet mot norske interesser noensinne, skriver Dagens Næringsliv onsdag.

– Vi har mottatt et varsel og rutinemessig sjekker vi våre systemer, sier Ørjan Heradstveit, pressetalsmann i Statoil.

NSM opplyser at angrepet ble varslet av «internasjonale kontakter». De har indisier på hvem som står bak, men vil ikke si noe om det offentlig.

Direktør for NSM, Kjetil Nilsen mener mange bedrifter ikke er klar over hvilke verdier de risikerer å miste.

– Evnen til angrep er økende, og det er stor interesse for våre verdier. Vi lever i et samfunn som har mange verdier, sa han, like før den siste runden med angrep ble kjent.

I juni i år ble flere norske nettbanker utsatt for dataangrep. Både Norges Bank, Telenor og bankene DNB, Sparebank 1, Nordea og Danske Bank, samt bank- og forsikringsselskapene Storebrand og Gjensidige, ble rammet av et storstilt dataangrep. En 17 år gammel gutt innrømmet da å ha angrepet nettstedene.

(NTB/VG)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder