ENIGE: Synne Sørheim og Torgeir Husby har torsdag presentert sin sterkt kritiserte sakkyndigerklæring. De mener Breivik var psykotisk og led av paranoid schizofreni da de observerte i fjor høst. Foto: Helge Mikalsen

Husby og Sørheim: - Breivik er potent og farlig

Oppsummerte sine viktigste argumenter

Holder fast ved at Breivik er psykotisk, paranoid schizofren og bruker neologismer

OSLO TINGHUS (VG Nett) Etter en åttetimers presentasjon oppsummerte Torgeir Husby og Synne Sørheim hvorfor de mener Anders Behring Breivik er utilregnelig og svært farlig.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Sørheim har sammen med kollegaen Torgeir Husby brukt hele rettsdagen i vitneboksen torsdag. Sammen har de gått igjennom de 13 samtalene de to har hatt med Breivik, samtalene de har hatt med moren, halvsøsteren og venner, og barnevernets vurdering fra Breiviks barndom og ungdom.

Deretter har de gått igjennom sine egne vurderinger av Breiviks mentale helse.

Breivik har hele tiden sittet rolig i vitneboksen, med et bredt smil hver gang en av psykiaterne snakker om hendelser eller vurderinger han er tydelig uenig i.

Av og til har han ristet markert på hodet og hvisket noe til en av sine forsvarere.

VG DIREKTE: FØLG RETTSSAKEN DIREKTE OG STILL SPØRSMÅL HER!

Etter gjennomgangen oppsummerte Torgeir Husby og Synne Sørheim sammen det de anser som de viktigste kjernepunktene i deres erklæring. De mener fremdeles at Breivik lider av paranoid schizofreni og er psykotisk.

- En kombinasjon av affektavflating, vedvarende drapstanker, fasttømrede vrangforestillinger om rett til å kunne drepe kombinert med manglende påvisbar kognitivt svikt og uten forstyrrende sansebedrag, som hallusinose, den er uvanlig. Og den mener vi gjør observanten farlig og potent, oppsummerte Synne Sørheim.

HER ER DE TO SAKKYNDIGES VIKTIGSTE KJERNEPUNKTER:

**VOLDSTANKER OG TANKEN OM BORGERKRIG
De sakkyndige oppfatter Breivik som styrt av tankene om drap.

- Slik vi leser ham, så er det voldstanker som er det dominerende og styrende i hans verden. Gjennom mange år har han hatt volds- og drapstanker. Volden er det primære og essensielle heller enn det politiske. Han drepte 77 med ønske om å drepe 1000 om han hadde sjansen, sa Husby.

Husby beskrev også de fysiske reaksjonen de så hos Breivik da han snakket om drap.

- Observanden aktiveres vegitativt ved å snakke om - det er automatisk reaksjonsmønster om at man rødmer og får oppsperrede øyne - hvor mange flere han skulle ha drept. Da han snakket om regjeringskvartalet ble han stimulert og opphisset av hvor mange hundre han kunne drept der, forklarte han.

Les videre under bildet...

- DRAPSTANKER: De sakkyndige understreket at de mener Breivik er drevet av drapstanker, ikke ideologi. Han har flere ganger sagt at han ville drepe alle som var på Utøya. Foto: Marius Arnesen/NRK


De sakkyndige understreker at de ikke på noe tidspunkt har ment at Breivik tror han deltar i en reell borgerkrig, men at han i økende grad har fryktet for sitt liv. De mener at han reelt opplever at han og hans folk står for uttryddelse, og at det var derfor han gjennomførte terrorangrepene.

Her kan du lese de to sakkyndigerklæringene

**ENDRINGER I ATFERD

De sakkyndige forklarer at de har beskrevet endringer i Breiviks funksjonalitet og affekt, samt individualitet, egenart og mening, som går på schizofreni-diagnosen.

- Tiltaltes endring i funksjon er etter sakkyndiges mening udiskutabel. Det er en endring i funksjon med knekkpunkter. Frem til 2006 bor han med venner og jobber og i samme periode og er opptatt av skolen. Han ble tillitsvalgt og i retten sier vennen at han var en god venn, sa Husby.

De sakkyndige peker på at han etter endringen begynner å drive med svindel, kutter kontakt med vennene og bor hjemme hos moren. Han oppfattes av vennene som blek og deprimert.

- At han selv mener dette er en tilstand han med trening hensetter seg i, er i denne sammenheng uten betydning. Observandens mor beskriver en klar endring fra 2006, men enda mer fra 2010, sa Husby.

LES OGSÅ: Moren: «Nå gir jeg opp. Han gjør så mye rart»

Les videre under bildet...

ENDRING: De sakkyndige mener det er hevet over enhver tvil at Breivik gjennomgikk en endring da han flyttet hjem til moren i 2006. På dette gutterommet begynte han å planlegge terrorangrepet. Foto:

**VRANGFORESTILLINGENE

Synne Sørheim forklarte hvordan de to vurderer vrangforestillingene til Breivik også etter å ha fulgt med på bevisførselen i retten de siste ni ukene.

- Han mener han skal berge oss alle fra undergang i en kamp mellom det gode og det onde. I denne kampen mener han at han har et ansvar og kall til å bestemme hvem som skal leve og dø. Ansvaret er forankret i en overordnet posisjon i en ikke-eksisterende organisasjon, sa hun.

Hun peker på at politiet ikke har funnet noen grunn til å tro at organisasjonen eksisterer, og viser til at kriteriet for vrangforestillinger i schizofreni må være «kulturelt upassende og helt umulig».

- Vrangforestillinger er feilaktige oppfattelser som vanligvis involverer en feiltolkning av enten persepsjon eller erfaring. Enten sanseinntrykk eller noe du har erfart, utdypet Sørheim.

Les videre under bildet...

- VRANGFORESTILLINGER: De sakkyndige mener Breiviks oppfatning av at han kan bestemme hvem som skal leve og dø er vrangforestillinger. Dette jakkemerket fikk han laget før masskaren på Utøya. Foto: Skjermdump

**PARANOID SCHIZOFRENI

Det siste punktet Sørheim tok for seg, var diagnosen paranoid schizofreni.

- Lidelsene rammer de mest grunnleggende funksjoner som gir en normal person en følelse av individualitet, egenart og mening, sa hun.

Lidelsen kan karakteriseres ved ni ulike symptomer som kan danne ulike versjoner av sykdommen. Kun ett av symptomene trenger å være merkbart i mer enn én måned for å kunne lide av sykdommen, ifølge Sørheim.

Hun fastholdt at Breivik ut fra deres definisjon har flere av symptomene. Dette gjelder tre symptomer:

**Affektavflating: - Den er av oss vurdert til å være svært markant. Han har også i retten forklart at siden han begynte med bushido-meditasjon i 2006, har opplevd at hele hans følelsesregister er blitt mindre. Det er et vanlig fenomen ved schizofreni. Få ansiktuttrykk, tilstivnet kroppsspråk. Ved noen tilfeller kan de smile og lyse opp, men deres register av emosjonelle uttrykk er begrenset.

**Perseverasjon: - Det handler om hvordan han, uansett tema, kommer tilbake til noen sentrale punkter, sa Sørheim. Hun trakk blant annet frem Knights Templar og hans oppfatning om at ungdommene på Utøya var marxister.

**Neologismer: - Selvlagde ord som er konstruert av pasienten for å gi mening til psykose som ikke er kjent av andre.

På det siste punktet brøt forsvarer Geir Lippestad inn i Sørheims oppsummering og ville ha en klarhet i hvorvidt hun og Husby fremdeles står ved at de mener flere ord Breivik har brukt, deriblant suicidalmarxist og suicidalhumanisme, er neologismer.

Også dommer Wenche Arntzen hadde spørsmål om deres vurdering av neologismer, og tok opp at retten tidligere er blitt opplyst at flere av disse ordene brukes av subkulturelle miljø.

De to sakkyndige har fått mye kritikk for denen vurderingen fordi mange eksperter mener ordene ikke er laget av Breivik selv, men hentet fra det høyreekstreme miljøene Breivik har bevegd seg mye i på nett.

Men Sørheim bekreftet at de holder fast ved dette, på tross av bevisførselen i retten.

Sørheim sa at en neologisme ikke trenger å bety at personen har laget et helt nytt ord, men at de har gitt ord ny mening.

Les videre under bildet...

FORKLARTE SEG: Torgeir Husby og Synne Sørheim holdt i dag fast på sin vurdering av Anders Behring Breivik. Foto: Helge Mikalsen

- Nå er jeg ferdig

Sørheim avsluttet oppsummeringen med å minne om at de to mener Breivik er svært farlig.

- De sakkyndige minner om at observanden i retten beklaget at ikke flere ble drept og til oss og i retten har gitt uttrykk om hvem som burde drepes. Om jeg forsto Johannessen (Eirik Johanessen, psykologspesialist, journ.anm) fra Dikemark rett, har observanden uttrykt overfor ham at han ikke er ferdig. Det er imidlertid jeg, avsluttet hun.

Les også

 1. Fylkeslegen ikke fornøyd med «Breivik-sykehus»

  Fylkeslege Petter Schou mener planene for «enmannssykehuset» som spesialbygges for Anders Behring Breivik ikke er…
 2. - Splittelse mellom bistandsadvokatene

  OSLO TINGHUS (VG NETT) Bistandsadvokat Christian Lundin reagerer på heksejakten mot de to første sakkyndige i…
 3. Breivik omtaler godteri som militærstrategi i encellestruktur

  OSLO TINGRETT (VG Nett) Til de første sakkyndige listet Breivik opp ting han mente holdt «kampmoralen» sin oppe.
 4. Husby: - Selvsagt har vi hatt tvil

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Rettspsykiater Torgeir Husby utdypet i dag spørsmålet om han hadde vært i tvil om Anders Behring…
 5. Husby til frontalangrep på kritikerne fra vitneboksen: - Hadde ikke fantasi til å tenke oss hva som ville skje

  OSLO TINGRETT (VG Nett) Med rolig stemme gikk psykiater Torgeir Husby til angrep på kritikerne fra vitneboksen i…
 6. Breivik smilte av sine egne politi-uttalelser

  OSLO TINGHUS (VG Nett) De første sakkyndige får endelig forklare hvorfor de mener Breivik var psykotisk og utilregnelig.
 7. Moren: «Nå gir jeg opp. Han gjør så mye rart»

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Moren til Anders Behring Breivik ble overbevist om at Breivik var blitt gal mot slutten av tiden…
 8. «Han var en veldig blid og fornøyd gutt som var flink til å prate.»

  Mens moren til Anders Behring Breivik (32) beskrev sønnen som «meget krevende» som liten.
 9. Eksperter om rapport 1: Svekket

  Uavhengigheten mellom de sakkyndige fremstår som et sentralt spørsmål etter at fagdommer Arne Lyng boret og boret i…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder