UOPMERKSOM: Miljøvernminister Erik Solheim innrømmer at han sov i timen da regjeringen behandlet forslaget om å øke avgiften på biodiesel. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
UOPMERKSOM: Miljøvernminister Erik Solheim innrømmer at han sov i timen da regjeringen behandlet forslaget om å øke avgiften på biodiesel. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Stor frustrasjon i SV etter biodiesel-slaget: Solheim: - Vi skjønte ikke hva vi foreslo

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

(VG Nett) Miljøvernminister Erik Solheim (SV) innrømmer at han ikke forsto virkningene av å innføre avgift på biodiesel, da forslaget ble behandlet i regjeringen.

Regjeringens forslag om å øke avgiften på biodiesel fra nyttår har vakt kraftige reaksjoner. Både næringen selv, miljøorganisasjonene og sterke krefter innad i de tre regjeringspartiene har de siste ukene kjempet knallhardt for å få regjeringen til å trekke forslaget.

VG NETT-LESERNE DISKUTERER:«På tross av Stoltenbergs tale om månelanding, har jeg ingen forventning om at AP skal opptre miljøvennlig».Delta i debatten her.

På et møte i regjeringens underutvalg i forrige uke ble den endelige avgjørelsen tatt om å stå fast på det kontroversielle forslaget, som regjeringen selv gikk inn for i forkant av statsbudsjettet. Ifølge VG skal spesielt Sp-leder Liv Signe Navarsete ha protestert høylydt mot forslaget, men statsminister Jens Stoltenberg slo fast at det ikke kom på tale å trekke forslaget.

- Ikke oppmerksom nok

Nå innrømmer både miljøvernminister Erik Solheim og sentrale kilder i SVs stortingsgruppe at partiet sov i timen da saken ble behandlet i regjeringen.

- Jeg var ikke oppmerksom nok, og forsto ikke fullt ut virkningene av dette forslaget, sier Solheim.

VG Nett kjenner til at den samme erkjennelsen deles av sentrale medlemmer av SVs stortingsgruppe.

LES OGSÅ:SV kjemper mot eget forslag

Den oppsiktsvekkende innrømmelsen fra SV-toppene kommer samtidig som kilder i regjeringspartiene bekrefter at biodiesel-slaget nå er tapt.

- Løpet er kjørt. Vi har jobbet internt for å finne en løsning, men det har ikke vært mulig å få flertallet i regjeringen med på en endring, sier en SV-kilde.

Også Solheim bekrefter at arbeidet med å få regjeringen med på å snu i den betente saken, ikke har ført fram.

Bryter ikke ut

Etter det VG Nett forstår er det ikke aktuelt for noen av de tre regjeringspartiene å stille sine representanter fritt til å stemme mot regjeringens forslag når saken behandles i Stortinget neste uke. Spesielt i SV er det frykt for at det vil føre til at Arbeiderpartiet svarer på samme måte i saker der SV får gjennomslag i regjeringen.

LES OGSÅ:Mener Solheim avslører seg som miljøpopulist

Dermed tvinges representantene til å støtte et forslag de er sterkt imot. Ifølge VG er det motstand mot avgiften også internt i Ap. Partiets medlemmer i både nærings,- finans,- transport,- og energi- og miljøkomiteen skal ha spilt inn klare ønsker om å droppe hele avgiften. Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen skal imidlertid ha stått i mot det knallharde presset, og trumfet gjennom forslaget.

Nå vil biodiesel-tilhengerne i regjeringspartiene konsentrere seg om å finne tiltak som kan gi produsentene av biodiesel en form for kompensasjon for belastningen den økte avgiften vil innebære. Hvordan en slik kompensasjon kan utformes er foreløpig ikke klart.

Opposisjonen kritisk

Biodiesel-saken var også tema i Stortingets spørretime onsdag. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) fikk oppgaven med å forsvare regjeringens beslutning, en jobb opposisjonen mener hun gjorde usedvanlig slett.

- Pinlig er bare forbokstaven på det vi så i salen. Nå må Stoltenberg rydde opp. Det er ingen indre logikk i regjeringens ulike vedtak om biodiesel. Alle vet at SV og Sp er imot, men de blir presset til å forsvare Aps politikk. Hele to tredeler av stortingsrepresentantene finner det meningsløst å fjerne dette avgiftsfritaket, sier KrFs Knut Arild Hareide til NTB.

En samlet opposisjon ber SV og Sp frigjøre seg fra det de karakteriserer som Aps råkjør.

Denne artikkelen handler om