Grafikk: SIMEN GRYTØYR OG IVAR GAASØ

Slik blir fremtidens eldrebolig

Loven må endres slik at det blir lettere å overvåke eldre og pleietrengende, mener det regjeringsoppnevnte helseutvalget.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Utvalget mener løsningen på bemanningskrisen i eldreomsorgen ligger i smarthus, der eldre kan overvåkes og tekno-pleies døgnet rundt.

HVA ER GALT DER DU BOR? SI FRA HER!

Ved hjelp av skjermer, sensorer, roboter og videokommunikasjon skal den gamle her kunne få nesten all nødvendig pleie og oppfølging hjemme hos seg selv, uten å måtte dra til lege eller sykehjem.

Har du et tips?Kontakt VG Netts politiske journalister her!

Lovhindring

Men all denne teknologien og overvåkningen er ikke mulig etter dagens regelverk. Personvernlovgivning begrenser for eksempel bruken av GPS og annen overvåking av eldre. Dette vil utvalget endre:

Les også: Sjefanalytiker gir Norge strykkarakter

- Vi foreslår en endring av lovverket, slik at det blir lettere å følge med på og spore opp gamle og demente. Dette er særlig etterspurt av pårørende, som engster seg for at gamlemor skal gå seg bort, sier utvalgsleder Kåre Hagen, som til daglig er velferdsforsker ved Handelshøyskolen BI.

- Du frykter ikke økt overvåkning?

- Nei, vi i utvalget er ikke så livredde for det. Det er klart at det er etiske spørsmål her. Men dette er problemstillinger som vi står overfor på mange områder allerede, og som vi kan greie å håndtere.

- Nødvendig

Men Datatilsynet har tydelige betenkeligheter. I et brev til utvalget skriver tilsynet blant annet at omsorgsteknologien vil «kunne medføre inngrep i den enkeltes rett til personvern og privatliv.»

FØLG VALGET PÅ FACEBOOK HER!

Hagen tror uansett at tekno-omsorgen kan bli virkelighet om bare ti-femten år. Han mener teknologien vil bli tvingende nødvendig:

- Behovet for helsepersonell fordobles innen 2050. Dagens eldreomsorg er ikke bærekraftig, sier han.

- Vi har ti-femten år på oss før de virkelig store eldre-kullene setter inn. Det handler om de som nå er i femti-sekstiårene, som snart skal trekke seg tilbake fra golfbanen og pensjonere seg. Dette er eldre med store ressurser, store formuer, de er vant til det gode liv og de er vant til å omgås teknologi.

Hagen-utvalgets rapport er nå sendt ut på høring, før regjeringen tar endelig stilling til forslagene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder