FORSIKTIGE: Karina Bækken og Eirun Nyberget (begge 19) bor sentralt i Oslo, men har begynt å ta taxi hjem etter at førstnevnte ble befølt av en ukjent mann på en trikkeholdeplass. Foto: Trond Solberg

Voldtektsbølgen: Råd til jenter før ny helg på byen

(VG) Nesten hver helg i år har kvinner blitt utsatt for overfallsvoldtekter i Oslo. Men det gjøres ikke nye grep for å sikre de kvinnelige borgerne i helgen.

  • Ida Hanstad
  • Ingunn Viken
  • Eric B. Utheim
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Både politiet og Oslo kommune sier at de tar voldtektsproblematikken på alvor, og at tiltak for å forhindre nye voldtekter er under planlegging.

Så langt i år har 48 kvinner blitt utsatt for overfallsvoldtekter eller forsøk på sådan i Oslos gater. På landsbasis er tallet 72.

Karina Bækken og Eirun Nyberg er skremt av voldtektsbølgen. I høst flyttet 19-åringene fra Elverum til Oslo, og Bækken forteller at hun allerede har hatt en ubehagelig opplevelse.

- Jeg la merke til at en mann fulgte etter meg. Da jeg stoppet på en holdeplass kom han bort og befølte meg. Det var helt forferdelig. Jeg måtte løpe inn i en bakgård og gjemme meg der, sier Bækken.

Via pressesjef Unni Grøndahl sier politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal, at man vil ha et ekstra fokus på voldtektsproblematikken i helgen, men at bemanningen ikke økes ut over det vanlige. Les mer om det i dagens VG.

Her er råd til forholdsregler kvinner kan ta:

** Planlegg hjemturen før du går hjem, og finn en venn å gå sammen med.

** Vær forsiktig med å slå følge med totalt ukjente personer

** Du velger selv hvor mye alkohol du vil drikke, men tenk gjennom inntaket. Er man beruset blir det vanskeligere å slå fra seg eller løpe fra, og det blir også vanskeligere å huske det som har skjedd.

** Ikke ta pirattaxi.

** Husk at de fleste overfallene skjer mellom klokken 23 og 06, som oftest i helgene og på mørke strekninger.

** Hvis du føler deg truet, bør du ta initiativ til dialog ved å gi uttrykk for hva du føler. Fortell den som vil deg vondt at du føler frykt og ubehag. Gi deretter klar beskjed om at nå ringer du politiet.

** Si nei, gjør motstand og rop etter hjelp. Da minker sjansene for at voldtekten blir fullbyrdet. Din beste alarm er stemmen din.

** En lommelykt kan, i tillegg til at du får lyst opp veien du går på, brukes til å blende og å slå overgriperen. Forsvarsspray eller hårspray mot øynene vil også kunne avlede overgriperen. Nøkler kan dessuten brukes til å skrape eller stikke med.

** Angrip heller ansiktet og halsen enn skrittet på overgriperen. Da får man manipulert nervesenter, blikk og balanse hos en person.

Rådene er gitt av: Bjørn Ellingsen, politioverbetjent og daglig leder ved Podef training og Cato Fjukstad ved Sikkerhetsakademiet og Hanne Kristin Rohde, leder av vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder