VG Netts journalister tok scientologi-test

Publisert: Oppdatert: 22.04.09 08:59
INNENRIKS

- Deprimert, tilbaketrukket, uansvarlig

- På nivå med en gjenstand som ikke lever

- Undertrykkes av en eller flere personer

- Må velge mellom kurs eller kjemikalier

- Kan forbedre livet med 1000 prosent

(VG Nett) Dette var blant tilbakemeldingene VG Netts tre journalister fikk da de tok den omstridte personlighetstesten til Scientologikirken.

Det er denne testen Olav Gunnar Ballo (SV) mener var en utløsende årsak til at datteren Kaja tok livet sitt i fjor.

Få timer før hun hoppet fra balkongen på studenthybelen sin i fjerde etasje hadde hun fått et nedslående resultat på testen.

*Hør Scientologikirken vurdere Francis Peter Lundh her

*Hør Scientologikirken vurdere Stian Eisenträger her

*Hør Scientologikirken vurdere Marianne Vikås her(Alle innslagene er redigert på grunn av samtalenes lengde. Link til samtalene i sin helhet finnes på bunnen av saken)

Journalistene Stian Eisenträger, Marianne Vikås og Francis Peter Lundh svarte på de 200 spørsmålene på internett, som gir grunnlag for personanalysen. Et av spørsmålene er: «Ville det kreve en avgjort anstrengelse fra din side å tenke over emnet selvmord?»

For å få resultatet av testen måtte de møte opp i Scientologikirkens lokaler i Oslo. Der ble de presentert med en graf som indikerte resultatene av testen.

Grafen ble gjennomgått av en representant for Scientologikirken, sammen med hver enkelt journalist.

Har du en historie du ønsker å fortelle om Scientologi-bevegelsen?Kontakt VG Netts journalister her

Til sammen 10 egenskaper gis en score mellom - 100 og + 100, og ifølge Scientologikirken skal disse poengsummene vise om personligheten er på «et ønskelig nivå», «et normalt nivå» eller «et uakseptabelt nivå».

Eisenträger og Vikås svarte ærlig på spørsmålene ut fra eget ståsted. Begge opplever seg selv som stabile, og fornøyd med livet.

For å finne ut hvilke tilbakemeldinger depressive personer kan få, påtok Lundh seg en rolle hvor han svarte bekreftende på spørsmål som hadde med depresjon å gjøre.

Alle tre oppsøkte scientologene med eget navn, men fortalte ikke at de var journalister. Det ble brukt skjult kamera for å dokumentere samtalene.

LES OGSÅ:Er ditt liv en konstant kamp for å overleve?

Kurs for å bli bedre mennesker

Kaja Bordrevich Ballo fikk et resultat som indikerte at hun hadde en personlighet hvor store deler av egenskapene lå på det som kalles «et uakseptabelt nivå». Langt på vei fikk våre journalister liknende tilbakemeldinger.

Lundh, som utga seg for å være depressiv, ble fortalt at alle hans egenskaper ligger på dette nivået.

Scientologene som ga VG Netts journalister resultatet i Scientologikirkens lokaler i Karl Johans gate i Oslo, sa at de på grunnlag av de besvarte spørsmålene kunne se at journalistene blant annet var deprimerte, nervøse, uansvarlige og tilbaketrukne.

Alle tre ble anbefalt å ta et kurs i Scientologikirken til 585 kroner.

- Kurset kan veldig sterkt anbefales. Jeg vet ikke om noe annet som kan gjøre det bedre uten å tilføre kjemikalier, sa scientologen til Marianne Vikås.

På to av egenskapene fikk hun en score helt til - 90. Til tross for normalt positivt besvarte spørsmål ble både Eisentäger og Vikås fortalt at fem av de 10 gitte egenskapene er på «et uakseptabelt nivå».

Begge blir fortalt at de undertrykkes av en eller flere personer rundt dem, og at løsningen er å få hjelp fra Scientologikirken ved å melde seg på kurset «Livets opp og nedturer». I løpet av 20 timer er målet å finne ut hvem som trykker en ned, og å få et nytt syn på livet.

LES OGSÅ:- Testene har aldri drevet noen til selvmord

- En gjenstand som ikke lever

Francis Peter Lundh, som utga seg for å være depressiv, fikk på egenskapene stabil/ustabil, lykkelig/deprimert og rolig/nervøs den aller laveste scoren som er -100. Scientologen som ga testresultatene fortalte at personer med en så lav score er på nivå med en gjenstand som ikke lever.

Også han blir definert som en undertrykt person, men scientologen forteller at de kan hjelpe til med å gjøre livet enklere å leve.

- Undertrykkelse i seg selv, det er en stor ting å bite over. Bare man tenker undertrykkelse kan man absolutt forbedre livet med 1000 prosent. Vi har materiale om det, så du kan lese det og forstå hva undertrykkelse er, sier scientologen til Lundh.

På spørsmål om han har gått på psykiatriske medisiner, forteller Lundh at han ikke gjør det, men at han har tenkt på det. Da svarer scientologen med å si at medisiner tilsvarer dop.

- Grunnen til at jeg kaller det medisiner er fordi det er det som det er kjent for, men egentlig er det bare dop. Jeg skal ikke si noe om det, men det du kan gjøre selv er å google på sideeffektene av de stoffene - det kan virkelige ødelegge en person. Et veldig fint eksempel er at hver eneste skoleskyting der elever har skutt, har de vært på psykiatrisk medisin først. Og da kommer psykiaterne med den lure kommentaren om at «de har ikke fått nok». Det at de har fått i det hele tatt, er det som har ødelagt personen.

Også Lundh blir anbefalt å ta kurset livets «Livets opp og nedturer» til 585 kroner, samt et oppfølgingskurs til samme pris og et tredje kurs til cirka 1200 kroner.

- Er her for å hjelpe

VG Nett har gjentatte ganger vært i kontakt med pressetalsmann for Scientologikirken i Norge, Matthias Fosse. VG Nett har ønsket kommentar til testen som journalistene har gjennomgått og til Olav Gunnar Ballos sterke påstander i boken om sorgen etter datterens selvmord.

VG Nett hadde først en intervjuavtale, men Fosse gikk bort fra denne, og krevde å få spørsmålene skriftlig. Etter å ha sett spørsmålene, har Scientologikirken valgt å ikke svare direkte på disse, men i stedet gitt en generell uttalelse.

Les VG Netts spørsmål til Scientologikirken her

- Scientologikirken føler med familien til Kaja for det tragiske tapet de har lidd. Det er naturlig for en forelder som mister et barn å søke etter svar på hva som har skjedd. Som vi har sagt mange ganger tidligere; svarene ligger ikke hos oss i dette tilfellet, sier Fosse.

Les hele tilsvaret her

Les alle VG Netts spørsmål her

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Han er dypt uenig i at den utløsende årsaken til selvmordet var personlighetsanalysen.

- Scientologikirken hadde absolutt ingenting å gjøre med denne unge kvinnens beslutning om å ta sitt eget liv. Vi er lei oss for det tapet familien har lidd, men denne unge kvinnen var aldri et medlem av Scientologikirken og deltok aldri på noen av kirkens aktiviteter. Politiet i Frankrike undersøkte saken nøye og konkluderte med at kirken ikke hadde gjort noe galt eller vært involvert på noen måte.

Han mener at kirken er til for å hjelpe de som trenger det.

- Scientologikirken er her for å hjelpe folk. Den hjelper gjennom kampanjer som tar for seg sosiale onder som stoffmisbruk, lese og skrivevansker, kriminalitet og brudd på menneskerettigheter.

Fosse ønsker imidlertid ikke å svare på 20 andre spørsmål VG Nett stilte ham angående blant annet om hvorvidt de som gir råd i samtalene har fagutdanning på feltet eller ikke.

- Jeg har ingenting mer å si.

- Men vi har en rekke spørsmål om personlighetstestene. Kan du svare på disse spørsmålene?

- Nei, jeg ønsker ikke å gå inn på testene, sier Fosse til VG Nett.

LES OGSÅ:Rekrutterer unge til Scientologi med stress-test

*Hør Francis Peter Lundhs personlighetsanalyse i sin helhet*Hør Stian Eisenträgers personlighetsanalyse i sin helhet*Hør Marianne Vikås' personlighetsanalyse i sin helhet

Her kan du lese mer om