FOLKEHAV: Tusenvis av demonstranter hadde møtt opp for å støtte Maria Amelie utenfor Justisdepartementet torsdag. Foto: Scanpix
FOLKEHAV: Tusenvis av demonstranter hadde møtt opp for å støtte Maria Amelie utenfor Justisdepartementet torsdag. Foto: Scanpix

Tusenvis i demonstrasjon for Maria Amelie

Kjæresten: - Jeg tror ikke siste ord er sagt

INNENRIKS

REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Torsdag gikk tusenvis av mennesker ut i gatene i hele Norge for å støtte Maria Amelie i sin kamp for asyl.

Publisert: Oppdatert: 16.01.11 22:37

Flere tusen av dem hadde møtt opp foran Justisdepartementet i Oslo i 17-tiden torsdag, for å vise sitt engasjement for 25-åringen som nå skal deporteres fra Norge innen to uker.

LES OGSÅ: Maria Amelie anker dommen

Mange hadde med seg plakater med slagord og bilder av Maria Amelie, og faklene var mange nok til å lyse opp hele regjeringskvartalet.

Styreleder i skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon PEN, Anders Heger, holdt en flammende appell for de oppmøtte:

- Du er ikke alene, Maria Amelie. Du er ikke alene. Vi er her, og vi finner oss ikke i at noen gjørt vårt land fattigere ved å kaste ut de beste av oss. Vi er her for deg, og vi blir, sa han, og la til en appell til justisminister Storberget:

- Før eller senere må du stå frem og si du tok feil. Maria Amelie er sterkere enn deg, Knut Storberget, sa han.

VGTV: Slik reagerte hun på dommen

- Åtte mot én

Rektor ved Nansenskolen, Dag Hareide, var også på plass. Han fortalte folkemengden hvordan han opplevde arrestasjonen av Maria Amelie, som skjedde kort tid etter at hun hadde holdt et foredrag for elevene hans.

- Plutselig kom det åtte personer. De rev Maria ut av flokken og dyttet henne inn i en bil. Her er sakene hennes, sa han og viste frem en plastpose.

Også Anders Heger rettet krass kritikk mot måten Maria Amelie ble anholdt på:

- Åtte politfolk mot én forfatter nattestid. Hva minner dette oss om? spurte han, og la til:

- Det landet vi er stolte av, er det landet Maria Amelie representerer.

BAKGRUNN: Her blir Maria Amelie pågrepet

Takket for støtten

Kjæresten til Maria Amelie, Eivind Trædal, benyttet anledningen til å takke alle som har engasjert seg.

- Når jeg ser alle her, og alle presseoppslagene som har vært, tror jeg ikke siste ord er sagt i denne saken. Hun er ufattelig takknemlig for alt som er gjort. Tusen takk, sa han, til voldsom jubel fra folkemengden.

Generalsekretær i Kirkens Bymisjon Sturla Stålsett var også rørt av de mange oppmøtte.

- Det er fantastisk å se faklene og varmen her. I dag står vi sammen med Maria, sa han, til ny jubel.

LES OGSÅ: Frykter signaleffekt hvis Maria får bli

Demonstrasjoner i hele landet

Artikkelen fortsetter under bildet.

Engasjementet for Maria Amelie er sterkt i hele landet. Nesten ti tusen har underskrevet en kampanje til Justisdepartementet der de ber om at 25-åringen får slippe fri, og på sosiale medier som Facebook og Twitter er det full aktivitet i saken.

LES OGSÅ: Her er argumentene for og imot i Amelie-saken

I tillegg til demonstrasjonen i regjeringskvartalet i Oslo, hadde folk beveget seg ut i vinterkulda i Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Tromsø for å vise sin støtte.

Ifølge Adressa møtte møtte hundrevis av mennesker opp på Trondheim Torg der Venstres Guri Melby holdt tale.

- Vi trodde at da Maria Amelie stod frem, ville dette endre asylpolitikken i Norge. I stedet ble hun brukt til å statuere et eksempel. Det er en absurd situasjon som har oppstått. Jeg skjemmes av å være norsk når slike saker dukker opp, sa Melby fra scenen.

Maria Amelie studerte ved NTNU i Trondheim, og mange av hennes venner bor fremdeles i byen. Etter demonstrasjonen kom det stadig flere til, og ifølge Adressa var det minst tusen mennesker som gikk i fakkeltog til Studentersamfundet i Trondhjems lokaler, der Maria Amelie tidligere jobbet i Kulturutvalget.

- En politisk fange

Også i Bergen talte flere politikere Maria Amelies sak for flere hundre oppmøtte demonstranter torsdag kveld.

- Maria har gitt både ansikt og stemme til de papirløse flyktinger. Vi må demonstrere for hennes frihet. Det er tusenvis av Mariaer i Norge som er offer for regjeringen sin strenge asylpolitikk, sa Erlend Horn fra Venstre ifølge BA.

I Stavanger var det forfatter Edvard Hoem som sto for appellen, ifølge Stavanger Aftenblad.

- Nå skal de rødgrønne vise at de er faste i klypene og hindre Frp i å sko seg på flyktninge- og asylpolitikken. Maria Amelie er en politisk fange, sa han i sin tale til de rundt 200 oppmøtte.

Det er varslet nye demonstrasjoner utenfor Trandum fredag klokken 18.

Her kan du lese mer om