MISTET BEINET: Vidar Vestli er fremdeles på rehablilitering på Sunnaas etter at han mistet beinet da han satt i denne bilen 22. juli i fjor. Foto: Kyrre Lien/VG

Stod utenfor bilen da bomben eksploderte: - Jeg hadde englevakt

OSLO TINGRETT (VG Nett) Vidar Vestli mistet beinet i terrorangrepet, men føler han var heldig.

Publisert:

Denne artikkelen er oppdatert etter opprinnelig publisering. Det er presisert at Vestli stod utenfor bilen da bomben eksploderte.

Vestli skulle hente kona si, som var ansatt i Justisdepartementet, og kjørte bilen sin opp til fontenen foran Høyblokka på ettermiddagen 22. juli.

Han fikk fritak fra å vitne i rettssaken mot terroristen i dag, men aktor Svein Holden leste opp et avhør som ble foretatt i oktober 2011 på Sunnaas, der han er på rehabilitering.

Vestli forklarte da at han normalt kjørte noen runder rundt kvartalet om han måtte vente lenge på kona, men denne dagen ble han stående og vente.

VG DIREKTE: Her kan du følge rettssaken ord-for-ord, på VGTV og stille spørsmål til våre journalister og eksperter

Ristet i bygget

Han forteller i avhøret at han husker den hvite varebilen. Det ristet i hele bygget og han husker han så flammer.

Vestli hadde gått ut av bilen da det smalt.

Eivind Dahl-Thoresen (26) forklarte seg tidligere i dag i retten om kaoset i Regjeringskvartalet etter eksplosjonen.

- Vi ropte på hjelp i kor, og vi så personer løpe bort. De registrerte at vi var der og så at vi trengte hjelp, men var sikkert i sjokk og løp vekk, fortalte studenten.

- Hadde englevakt

Vestli husker best at kona hans og noen andre kom springende for å hjelpe ham. Hun satt og støttet ham og holdt ham rolig.

LESTE OPP FORKLARINGEN: Vidar Vestli ble skadet da bomben gikk av 22. juli. Onsdag leste aktoratet opp hans forklaring i retten. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB SCANPIX


Han ble plassert i en av de første ambulansene som kom til stedet, og var ved bevissthet da han kom til sykehuset. Først da besvimte han.

I politiavhøret har Vestli beskrevet svært omfattende skader og mye rehabilitering.

Han satt i golfen som sto nærmest den hvite varebilen, og som blant annet var en del av rekonstruksjonen av eksplosjonen. Vestli mener selv at han hadde englevakt.

VGTV: Bejer Engh: Derfor spør vi om manifestet

- Det smalt i ørene

Etter Vestli leste aktor Inga Bejer Engh opp politiavhøret til en 47 år gammel kvinne som befant seg ved fontenen ved høyblokka, på siden mot Akersgata da det smalt. Hun var på vei mot busstoppet som ligger i denne gaten.

- Hun dro for å ta 37-bussen, og dette har plaget henne i ettertid. Tidligere hadde hun ikke tenkt på at det kan få konsekvenser å velge én vei fremfor en annen, leste Engh opp.

47-åringen skrev en melding til datteren mens hun gikk mot busstoppet, men det var noe galt med nettverket, så meldingen ble aldri sendt.

- Plutselig smalt det... Hun forsto ingenting, tenkte at det var et jordskjelv eller noe. Det var som et mareritt, leste Engh opp.

Da kvinnen så nedover sin egen kropp så hun alvorlige skader.

- Hun var i sjokk og det smalt i ørene. (¿) Hun syntes det er ekkelt å tenke på hvor nære hun kan ha vært, leste Engh opp.

47-åringen fikk omfattende skader på kroppen, særlig i brystet.

Av hensyn til det 47-årige vitnet har VG valgt å ikke navngi henne. I dagens VG er det publisert et bilde fra fontenen, hvor 47-åringen befant seg. På den andre siden av fontenen - åtte meter unna - døde en kvinne.

Den første vitneforklaringen

RASERT: Da bomben eksploderte i Regjeringskvartalet, satt Vidar Vestli i bilen på bildet. Rundt ham ble bygningene ødelagt av den 950 kilo tunge bomben. Foto: Thomas Winje Øijord, NTB SCANPIX


Tirsdag forklarte det første vitnet i rettssaken seg. Sikkerhetsvakt Tor Inge Kristoffersen så Breivik parkere bombebilen i Regjeringskvartalet via overvåkningskameraer.

- Den kjappeste måten å finne ut hvem som eide den var dersom vi zoomet inn på bilen for å finne kjennetegnet. Idet jeg zoomet inn på registreringsnummeret eksploderte det, sa Kristoffersen.

VGTV: Animasjon viser trykkbølgen

Etter det forklarte Forsvarets bombeekspert Svein Olav Christensen seg. Han har gransket eksplosjonen, og har blant annet detonert en 950 kilo stor kopi av bomben til Breivik.

Innsatsleder i Oslo politiet, Thor Langli, forklarte seg om de første timene etter eksplosjonen og de grusomme scenene som møtte ham i Regjeringskvartalet.

Ord for ord: Dag 7

Etter meldingene om at gjerningsmannen kunne være kledd i politiuniform, fryktet politiet for sikkerheten ved åstedet.

- Derfor ble det gitt instruks til samtlige som sto i sperring om at politifolk som man ikke kjente og ikke kunne legitimere seg skulle avvises. Det var klarert med stab at i ytterste fall skulle man benytte skytevåpen for å avvise, fortalte han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder