- Pøblene må stoppes nå

Skader for millioner i Oslo sentrum

INNENRIKS

(VG Nett) Politiet mener ungdommene som raserte, satte fyr på og knuste deler av Oslo sentrum i går kveld er kriminelle elementer som bare var ute etter å lage bråk.

Publisert: Oppdatert: 09.01.09 14:38

Da opptøyene endelig roet seg torsdag kveld etter fem timer var sentrumsgatene i Oslo neddynget av tåregass. Ifølge politiets opptelling var 40 store butikkvinduer knust, en god del biler skadet, og det var tagget flere steder.

Også 15 av politiets egne biler ble skadet av ungdommene.

- Dette er en ny type utfordring i forhold til volum og intensitet. Vi håper dette ikke er måten de har tenkt å betale tilbake til det norske samfunnet på, sier stabssjef Johan Fredriksen til VG Nett fredag morgen.

- Palenstinsk bakgrunn

- Norge er et velutviklet demokrati hvor ytringsfriheten står høyt, og de bør bruke den arenaen til å sette budskapet - ikke drive med rendyrket kriminalitet slik tilfellet var i går, fortsetter Fredriksen.

Hovedgruppen av de 37 personene som ble pågrepet og innbrakt i løpet av kvelden, var i alderen 16 til 27 år.

- De har uten unntak navn som indikerer en palestinsk bakgrunn, opplyser Fredriksen.

Samme ettermiddag korrigerte politiet opplysningene i en pressemelding da det var klart at kun en person hadde palenstinsk bakgrunn. De fleste var norske statsborgere, men det er også en person fra Tyrkia, en fra Iran, en fra Frankrike og en fra Sverige blant de pågrepne.

Les mer: Derfor er det krig i Gaza

Gatekampene tiltrakk seg imidlertid også andre grupperinger. Blant annet var det omkring 20 fotballbråkmakere, såkalte casuals, som i en periode oppildet massene i området rundt Nationaltheateret.

Deltok du i opptøyene?Kontakt VG Netts journalist her.

VG Nett kjenner til at spanere fra politiet også observerte medlemmer tilknyttet de kriminelle pakistanske gjengene B-gjengen og Young Guns i Oslo sentrum mens opptøyene pågikk, men de hadde ingen sentral rolle og fulgte det som skjedde fra avstand.

- Må stoppes

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk mener voldsutviklingen Oslo opplevde i går kveld, må tas alvorlig før det utvikler seg videre.

- Dette må stoppes før det får satt seg, slik at vi ikke får en stor gruppe som opplever at samfunnet ikke er legitimt, sier Bjørnebekk.

Hun mener måten å reagere på, er formidlet over landegrensene.

- Det å starte branner er ting vi ikke har sett i Norge tidligere. Dette har de lært fra opptøyer i andre land, påpeker voldsforskeren, og legger til:

- Noen har sikkert en ideologisk begrunnelse i utgangspunktet, men når de samtidig får kick av å slåss så kan det bli ille. Når volden har en ideologisk bakgrunn så blir også det mye verre og vanskeligere å stoppe.

- Demokratiet i fare

Verken Bjørnebekk eller politiet våger å spå hvordan situasjonen vil utvikle seg videre. I København har denne typen gatekamper gjerne blusset opp igjen gjennom flere dager. Paris har også slitt med at innvandrerungdom, som føler seg tilsidesatt i samfunnet, har skapt voldsomme opptøyer.

- Vi håper fremtidige arrangører tar lærdom av det vi har sett nå. De må opptre med verdighet og få budskapet i fokus. Det som materialiserte seg i Oslo sentrum i går hadde en helt annen agenda. Vold og skadeverk tjener ikke saken, og jeg mener det er å tråkke på ofrene i Midtøsten, sier stabssjef Johan Fredriksen.

- Jeg håper også at foreldrene til de som er pågrepet forstår at de har et ansvar, påpeker han.

Bjørnebekk understreker viktigheten av at ungdommene som stod bak opptøyene straffes og dømmes til å betale erstatning, slik at de ser konsekvensen av sine egne handlinger.

- Vi må gå aktivt inn å jobbe med disse ungdommene, og hindre at det oppstår sammensveiset grupperinger. Vi må forsøke å få dem inn på andre baner. Vold kan ikke aksepteres. Oppløp med vold setter hele demokratiet i fare, mener voldsforskeren.

Politiet ønsker ikke å opplyse hvor mange av deres folk som var i aksjon i går, men det dreier seg om flere hundre polititjenestemenn. Oslo politidistrikt måtte også be om bistand fra Asker og Bærum utpå kvelden, og de måtte flere ganger ned på politihuset på Grønland for å hente nye forsyninger med tåregass.

Her kan du lese mer om