GÅR INN: Her går de tre mennene som nå er tiltalt, inn på Etterstad videregående skole kort tid før voldshendelsen fant sted. Foto: Politiet

Hastemøtet om skolevold: Regjeringen kommer med 30 mill. ekstra for å bekjempe unge gjengangere

Regjeringen legger inn 30 millioner kroner i statsbudsjettet neste år for å styrke oppfølgingen av kriminelle gjengangere og skolevold i Oslo.

 • Frank Ertesvåg
 • Hallgeir Vågenes (foto)

Artikkelen er over to år gammel

Det bekrefter både integreringsminister Sylvi Listhaug og fungerende skolestatsråd Henrik Asheim overfor VG.

– Det er kjempeviktig å følge tettere opp disse gjengangerne og gryende gjengene, hvis ikke kan de rekruttere enda flere. Dette har vi sett i våre naboland Sverige og Danmark, sier Listhaug til VG.

Få med deg: Alt ble svart i minst 30 sekunder

Bevilgningen ble bekreftet etter hastemøtet om skolevolden i Oslo i Kunnskapsdepartementet onsdag formiddag. Der stilte også justisminister Per Willy Amundsen i tillegg til Listhaug og Asheim.

PUNGER UT: Regjeringen kommer med 30 millioner ekstra til bekjempelse av ungdomskriminalitet og tettere oppfølging av gjengangere i Oslo sør - i regjeringens forslag til statsbudsjett torsdag. Til høyre: Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold fotografert på hastemøte om skolevolden i Oslo onsdag. Foto: Hallgeir Vågenes VG

– De 30 millionene vi nå bevilger i statsbudsjettet til Oslo sør, skal brukes både til at politiet kan bruke tid til forebygging på ungdomsskoler og videregående skoler, samt til å følge opp og etterforske hendelser, sier Listhaug.

Vil gjøre det lettere å utvise elever

Asheim pekte på bedre utvisningsregler som et annet konkret tiltak. Han vil jobbe for å gjøre reglementet for å utvise elever lettere å bruke for ledelsen ved de videregående skolene.

Les også: Dette ville de ha med seg inn i retten

– Men hvis vi skal utvise elever, må vi også ha tiltak for å følge opp de som utvises, sier Asheim som har fått tilbakemeldinger om at dette regelverket i dag er for komplisert og lite hensiktsmessig i noen tilfeller.

– Dette vil vi nå jobbe med å endre, sier Asheim til VG.

Sylvi Listhaug er ikke i tvil om at den økende skolevolden og gjenganger-kriminaliteten blant unge, er en del av en integrerings-utfordring i Oslo.

– Handler også om integrering

– Det er klart at dette også handler om integrering. Politiet og skolebyråden sier at mange av de unge med utfordringer har begynt på skoler uten å kunne språket. Noen har vært i utlandet i flere år før de kommer tilbake igen. Vi må jobbe med å forbedre integreringen. Det viktigste er å få foreldrene i jobb. Vi må også få flere av de unge med innvandrer-bakgrunn til å forstå at de er velkomne til å delta i det norske samfunnet, sier Listhaug.

STORMØTE: Fungerende kunnskapsminister Henrik Asheim inviterte en rekke sentrale personer i regjering, politi og Oslo kommune til hastemøtet om vold og trusler på skolene i Oslo. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Hun presiserer at spesielt guttene må følges bedre opp.

– Mange av skoletaperne er gutter med innvandrerbakgrunn. Dette må skolen ta innover seg, sier Listhaug.

Hun frykter at hvis man ikke får kontroll på de ca. 100 unge som er definert som gjengangere i Oslo nå, så blir det en fordobling om få år.

– Men dette har vi sjansen til å få kontroll på nå, mener statsråden. Hun viser til at politi og bysamfunn har bekjempet gjenger og gjengkriminalitet før. Det må vi klare igjen, mener Frp-statsråden.

Ingen kvikkfiks-løsninger

Oslopolitiet advarer mot å se isolert på volds- og trusselsakene som et skoleproblem. Men er svært tilfreds med å motta 30 friske millioner fra regjeringen.

Janne Birgitta Stømner er politiinspektør i Oslo politidistrikt og leder for Ny felles enhet for forebyggende virksomhet.

– Vi må komme tilbake til hvordan vi skal bruke disse pengene. Men vi bør nok rette innsatsen også i større grad mot gjengangere over 18 år. Hittil har vi rettet det meste av oppmerksomheten mot unge gutter under 18, sier Stømner til VG.

Hun advarer mot å tro på kvikkfiks-løsninger på volds- og trusselsakene som er knyttet til videregående skoler i Oslo.

Les også: 19-årig elev: De kom inn og banket meg i klasserommet

Onsdag deltok hun på møtet om saken med både kunnskapsminister Henrik Asheim, integreringsminister Sylvi Listhaug, politisk ledelse i Oslo kommune, utdanningsetaten i Oslo og politiet.

Følger tettere opp

Stømner, som kjenner mange av sakene, sier politiet de siste månedene har lagt vekt på å holde gjengangerne blant ungdommene og elevene under spesiell oppsikt.

LAGET GJENGANGERLISTE: Janne Birgitta Stømner leder enhet for forebyggende virksomhet i Oslopolitiet. Hun sier politiet kan følge enda tettere opp gjengangerne blant de unge kriminelle som allerede er under oppsikt. Foto: Morten Holm NTB scanpix

– Arbeidet med å følge tett opp gjengangere må bare fortsette i samarbeid med skolene. Vi har laget en liste på 94 ungdommer over hele Oslo. Oppfølgingen av disse må bare bli tettere. Vi viser at vi ser dem, kjenner til dem og oppsøker dem, beskrev Stømner overfor VG før hun skulle møte politiker-toppene i Kunnskapsdepartementet onsdag.

Få med deg: Vold en del av hverdagen ved flere Osloskoler

Hun minner om at mange av ungdommene som har vært involvert i volds- og trusselsaker har med seg en «bagasje» fra oppveksten som ikke er gjort i en håndvending å kvitte seg med.

Les gjerne: Dobling av politianmeldt vold i Osloskolen

– Det må være en større debatt rundt hvordan samfunnet skal håndtere dette. Hele Oslosamfunnet må involveres, inkludert foreldre, skole, ungdomsarbeidere og de folkevalgte. Dette er på ingen måte noe problem som kan isoleres til de videregående skolene, sier Stømner.

Voldsøkning

De siste årene har det vært en kraftig økning i tilfeller av både trusler og voldsbruk, politianmeldelser og involverte unge.

I sentrum står et hundretall ungdommer der mellom 30 og 40 er på politiets radar som gjengangere i forbindelse med kriminalitet. Mange har fått oppfølging av sosialtjenesten i Oslo kommune, og et stort flertall har minoritetsbakgrunn.

Podcast med Hanne Skartveit: Oslos politimester om ungdomsgjengene

Forskere advarer nå mot at denne gruppen unge havner permanent utenfor både utdanningog jobb.

– Vi har lenge hatt en god del ungdom i randsonen av skole og utdanning. Men det er en fare for at det å være der er farligere enn før. I dag kan det føre til permanent utenforskap. Dette er nytt, og det burde mane til handling hos politikere, sier førsteamanuensis ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Geir H. Moshuus, til Dagsavisen.

KLASSEROM: I dette klasserommet fant en voldsepisode sted. Rektor Bjarne Askrimsplass (t.h) og assisterende rektor Erik Horgen på Etterstad videregående skole. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Krim
 3. Oslo
 4. Oppvekst
 5. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Dømt til ett års fengsel: Sto bak elev-vold og ran mens han avtjente samfunnsstraff i antivold-organisasjon

 2. KOMMENTAR: Et ran i storefri

 3. Skolevolden: Én av ti lærere har opplevd vold og trusler

 4. Vil bortvise volds-elever med øyeblikkelig virkning

 5. Dobling av politianmeldt vold og trusler i Oslos videregående skoler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder