Foto: Tom Byermoen

Foto: Tom Byermoen

Kvinnene vil drikke øl med Jens - mennene med Siv

(VG Nett) Mens mennene ønsker å ta en øl med Siv Jensen (Frp), foretrekker kvinnene å skåle med Jens Stoltenberg (Ap).

  • Anne Vinding
  • Elisabeth Breien Ellingsen
  • Mads A. Andersen
  • Erlend Skevik
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det viser en undersøkelse som Infact har utført på vegne av VG Nett. En av fire kvinner foretrekker å møte Jens Stoltenberg over en øl. Av alle de spurte er det 24 prosent som ønsker å møte Stoltenberg for en øl.

- Det er hyggelig, men det er dessverre ikke mye tid til slikt før valget, sier Stoltenberg til VG Nett.

Til sammenlikning foretrekker 28 prosent av mennene å ta en øl med Siv Jensen hvis de kunne velge av partilederne. Totalt er det 22,5 prosent av de spurte som svarer at de gjerne vil ta en øl med Jensen.

- Det var hyggelig å høre. Det viser at folk synes jeg er lett å prate med, og at de har lyst til å snakke med meg, sier Jensen til VG Nett.

SPESIALSIDE:Alt om valget

Populære Sponheim

Men også Lars Sponheim er populær blant folk som vil ta seg en øl med en partileder. I dagens partibarometer i VG får Venstre bare 4,4 prosent av stemmene. Men når det kommer til øl-drikking er Sponheim rett så populær. Tre ganger så mange som stemmer på Venstre, ønsker å ta seg en øl med partilederen.

- Når du stiller spørsmålet: hvem ville du helst tatt en øl med, så spør du også hvem tror du det er hyggeligst å møte. Ta en øl med, betyr for mange å ha det hyggelig eller moro. De ser vel for seg at det blir hyggelig med Jens, moro med Siv og festlig med Lars, sier kommunikasjonsrådgiver Hans Geelmuyden til VG Nett.

- Lars Sponheim har lagt om dietten sin, men jeg tror likevel han kan ta seg en øl. Og mange kan tenke seg at det sikkert er gøy å ta en øl med Lars, legger han til.

- TATT EN ØL MED: Over en av fire menn ønsker å ta seg en øl med Fremskrittspartiets leder Siv Jensen. Foto: SCANPIX

Geelmuyden peker på at det er langt færre som ønsker å ta seg en øl med Jens Stoltenberg enn Arbeiderpartiets oppslutning. Arbeiderpartiet har i dagens partibarometer 34,8 prosent av stemmene.

USIKKER PÅ HVILKET PARTI DU SKAL STEMME PÅ? Prøv VG Netts velgerguide!

- Mest overrasket er jeg over at ikke flere vil drikke øl med Jens. Dette er langt under partiets valgoppslutning. Jeg skulle tro at enda flere kvinner vil drikke øl med Jens. Jeg tror Jens er både glad i øl og kvinner, mener Geelmuyden.

Ikke overrasket

Kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Hartmann, er derimot ikke så overrasket over at færre ønsker å ta en øl med Jens Stoltenberg sammenliknet med partiets oppslutning.

FORETRUKKET: Flere enn de som stemmer på SV ønsker å ta en øl med partileder Kristin Halvorsen. Her etter en partilederdebatt på NRK under valget i 2005, hvor Jens Stoltenberg og Halvorsen pustet ut med en halvliter øl og et glass rødvin på Kafe Celsius. Foto: Stian Lysberg Solum

- Jeg synes det var et trygt og litt kjedelig valg. Jens Stoltenberg hadde kommet lang ned på min liste. Først ville jeg valgt Kristin, og deretter Siv. Det hadde vært interessant å snakke med Kristin Halvorsen om hvordan hun har taklet det å gå fra å være et lite parti som ønsker forandring, til å bli plassert i den mest ansvarlige rollen i hele regjeringen. Hvordan hun takler det opp mot sine egne, lojaliteten mot partiet og velgerne kontra fellesskapet, sier Hartmann til VG Nett.

Nesten ti prosent av de spurte svarer at de ønsker å ta en øl med Kristin Halvorsen - det er tre prosentpoeng mer enn det partiet får i dagens partibarometer. Av de som vil ta en øl med SV-lederen er det flere kvinner enn menn. I motsetning til Siv Jensen hvor flere menn enn kvinner har svart at de kunne tenke seg å drikke en øl med henne.

- Siv Jensen har ikke appell til kvinner. Den tøffheten Siv har, appellerer nok til gutta, mens Jens blir mer «pikenes Jens», sier Hartmann.

Også Geelmuyden peker på Jens Stoltenberg som «pikenes Jens».

- Jeg trodde mange gikk rundt og tenkte at han var en hyggelig kar. Men han klarer kanskje ikke å vise det skikkelig gjennom TV-ruten, men i virkeligheten er han en både trivelig og morsom fyr, mener Geelmuyden.

Følelser

Kommunikasjonsrådgiveren mener undersøkelsen sier noe om hvilken av partilederne folk liker best.

POPULÆR: Langt flere ønsker å drikke øl med Lars Sponheim (V) enn de som stemmer Venstre. Her fra kommune- og fylkestingsvalget i 1999 hvor Sponheim feirer valgresultatene med dansk øl. Foto: Scanpix

- Når norske medier forteller om politikk, så omtaler de ofte taktikken og skriver om dette som en rasjonell vitenskap. Men det er ikke det. Det handler om følelser. Politikk er emosjonelle valg, og handler like mye om hvem man liker. Mange liker Jens Stoltenberg, han har høy «liking», mener Geelmuyden.

- Du tror ikke folk har svart på dette ut ifra at de ønsker å snakke med den partilederen de mener har mest makt og innflytelse?

- Det er sikkert et element av makt også. Alle synes det er stas med makt, og mange mener makt fungerer som afrodisium for kvinner. Men mest av alt handler nok dette om hvem man liker og hvem man identifiserer seg med, svarer Geelmuyden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder