VIL SENDE SYKEHUS TIL TSJAD - INGENTING TIL KONGO: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Scanpix

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen: - Ikke mulig å sende Sudan-soldater til Kongo

(VG Nett) Regjeringen vurderer nå om de skal sende et feltsykehus med helsepersonell til Tsjad. Til Kongo vil de ikke sende noen, hverken Sudan-soldater eller feltsykehus.

Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

FN har sendt en forespørsel til Norge om å bidra med et feltsykehus i Tsjad fra mars 2009. I natt uttalte FNs sikkerhetsråd at de gjerne vil øke styrkene i Kongo med 3000 soldater. Men foreløpig har ikke verdensorganisasjonen kommet med noe konkret spørsmål til Norge om å hjelpe Kongo.

Les mer om Tsjad her

Derfor vurderer heller ikke Regjeringen om de skal sende verken feltsykehus, sambandsoffiserer, ingeniører eller soldater til det krigsherjede landet.

- Det er selvsagt helt hjerteskjærende å se den nøden befolkningen utsettes for i Kongo. Men vi har ingen konkrete forespørsler fra FN om Kongo, derfor vurderer vi det heller ikke nå. Vi har forespørsler om Tsjad - og ser nå på om vi kan sende et feltsykehus dit, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til VG Nett.

- Det er ikke slik at det ikke er nød i Tsjad selv om det kommer grusomme bilder fra Kongo. Det er mange hundre tusen folk på flukt der også, legger hun til.

Norge er bedt om å stille med et feltsykehus med rundt 100 til 150 helsearbeidere innen 15. mars i Tsjad. Da reiser det italienske feltsykehuset som nå er der hjem.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SVENSKE SOLDATER I TSJAD: Svenske soldater patruljererer hovedstaden N'Djamena i Tsjad. Foto: Reuters

EU-styrker

Heller ikke norske forsvarspolitikere mener Norge har kapasitet til å bidra med soldater i Kongo. Strøm-Erichsen mener det er mer naturlig at EU setter inn sin spesialstyrke for å hjelpe kongoleserne.

Men det franske forslaget om å sende en EU-styrke på 1.500 soldater til Kongo fikk liten oppslutning da det ble fremmet mandag.

- Alle ser situasjonen, og at det er en prekær mangel på sikkerhet der. Det er ikke tvil om at sivilbefolkningen trenger militær beskyttelse. Derfor mener jeg det vil være naturlig at EU battlegroup gikk inn i Kongo, sier Strøm-Erichsen.

- Men når de ikke vil - hvem skal da hjelpe Kongo?

- Det er veldig komplisert. Alle ser situasjonen - og det er ikke tvil om at de trenger militær beskyttelse. Det er derfor EU battlegroup hadde vært en god løsning, svarer Strøm-Erichsen.

Sudan-styrker

Lenge var det aktuelt for Norge å sende styrker til Sudan. Men nordmennene var ikke ønsket i Sudan - og måtte stanse hjelpeplanen i siste liten. Mange har ment at de styrkene burde kunne bli brukt i Kongo. Tidligere nødhjelpstopp og Ap-politiker Jan Egeland har også uttalt at Norge burde hjelpe Kongo.

Men ifølge Strøm-Erichsen er det ikke mulig for Norge å bruke verken Sudan-soldatene eller utstyret de skulle ha med seg i Kongo.

- Den styrken tok det lang tid å forberede, utdanne og utruste. Man kan tenke at vi kunne omdisponere det personellet, men dessverre er ikke det tilgjengelig lenger, forklarer Strøm-Erichsen.

- Hva med utstyret de soldatene skulle ha med seg. Er det mulig å bruke det i Kongo?

- Det er ikke så enkelt å sende ut en internasjonal styrke, svarer forsvarsministeren kort.

- kan det være aktuelt å rekruttere soldater til Kongo?

- Vi har ingen planer om endre våre rekruttering av soldater, er forsvarsministerens svar.

Nordisk styrke

Om Norge sender et feltsykehus til Tsjad avhenger også av at andre land kan stille med sikkerhetsstyrker for det norske helsepersonellet.

- Vi trenger vakthold og sikkerhet for de vi sender ut. Derfor er vi avhengige av å samarbeide med andre land, forteller Ap-ministeren.

- Vi ønsker oss et nordisk samarbeid gjennom FN i Afrika. Men det er ikke mulig å få til før i 2010, legger hun til.

- Det hjelper folk i Kongo dårlig nå?

- Ja. Men det er ikke slik at vi kan bidra alle steder. De ressursene vi har betyr en forskjell. Men vi har ikke så mange som står på beredskap, svarer forsvarsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder