VALLA-FRYKT: LO-topp Per Østvold forteller at årsaken til at det tok så lang tid før Valla gikk av, var at flere ikke turte å konfrontere den mektige LO-lederen. Foto: VG

LO-topper turte ikke gripe inn mot Valla

(VG Nett) LO-topp Per Østvold sier at alle som kritiserte Valla fikk et helvete. Det mener han er en av årsakene til at ingen våget å gripe inn mot den mektige lederen tidligere.

Morten Ulekleiv
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- De som kritiserte Gerd-Liv Valla fikk et helvete. Det vet vi alle, og nå er det også dokumentert, sier leder Per Østvold i Transportarbeiderforbundet til Dagens Næringsliv.

SPESIAL:Flere nyheter om LO-dramaet

I går kom DN-journalist Torstein Tranøys bok om Gerd-Liv Valla. Den vakte stor oppsikt både i LO og det politiske miljøet. Flere LO-topper som ikke turte uttale seg kritisk til Fougner-utvalget, kommer med krass kritikk mot den tidligere LO-lederen i boken «Vallas fall».

«Gerd-Liv Valla var dessverre det mest kontrollerende menneske jeg noensinne har møtt. Det var veldig vanskelig å forholde seg til henne, særlig hvis man pirket borti noe hun ville ha full kontroll på.» forteller Østvold i DN-journalistens bok.

Han og flere andre sentrale LO-skikkelser tegner bildet av en kontrollerende og maktsyk LO-leder som tolket uenighet på lik linje med illojalitet. Østvold forteller i boken at han flere ganger ble utskjelt på det groveste av LO-lederen, og at han på et tidspunkt ble frosset ut i et helt år etter å ha markert politisk uenighet i en sak.

«Det samme skjedde hver gang. Jeg ble innkalt til et tidspunkt, så lot hun meg vente. Da jeg kom inn, startet utskjellingen, som gjerne kunne pågå i 15-20 minutter. Du kom ikke til orde. For å få slutt på det hele, måtte man gi noe, komme med en innrømmelse.» forteller Østvold i boken.

LO-toppen påpeker likevel at Gerd-Liv Valla på mange måter også var en meget dyktig leder.

- Jeg hadde selv stor tro på henne. Jeg så likevel raskt hennes svakheter når det gjaldt egen lederstil, med hennes enorme kontrollbehov. Men det var vanskelig å gjøre noe med det. Valla leverte. Hun var den beste hærfører LO har hatt, men det viste seg at hun ikke egnet seg i fredstid, sier Østvold i et intervju med Dagens Næringsliv.

I journalist Torstein Tranøys bok kommer det også frem at LOs nåværende leder, Roar Flåthen, tilbød Gerd-Liv Valla å overta ansvaret for håndteringen av Yssen-saken i september 2006 - fire måneder før saken eksploderte i landets største avis.

Les også:Valla trakk bokintervju

Tilbudet skal ha kommet under et seminar LO-ledelsen hadde i Skagen i Danmark. Der skal Ingunn Yssen ha vært et tema, og Valla innrømmet at konflikten gikk sterkt inn på henne. Overfor Dagens Næringsliv bekrefter Roar Flåthen opplysningene.

- Tranøy hadde fått den opplysningen fra andre kilder. Jeg bekreftet det da vi snakket sammen. Mer er det ikke å si om den saken, sier Flåthen til DN.

Han ønsker ikke lenger å ha fokus på den betente personkonflikten i LO som førte til at Gerd-Liv Valla trakk seg som LO-leder den 9. mars 2007.

- Vi har lagt saken bak oss, sier Flåthen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder