PÅ NORGES BESØK: Buzz Aldrin - det andre menneske i historien som satte foten på månen - var i Oslo i helgen for å være hovedforeleser ved Astrofestivalen på Universitetet i Oslo. Aldrin, som satte sitt fotavtrykk i månestøvet bare 19 minutter etter Neil Armstrong, er nå en dedikert omreisende ambassadør for utdannelse og nye fremstøt i rommet. Foto: SCANPIX

Buzz Aldrin - ambassadør for nye romfremstøt

Buzz Aldrin - det andre menneske i historien som satte foten på månen - er ikke i tvil: Menneskeheten, og dermed dagens unge, har en fremtid i rommet.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Etter en lengre pause er tiden nå kommet til å gjenoppta måneprogrammet. Jeg vil oppfordre unge mennesker til å ta utdannelse og studere, og gå inn i forskningen. Gjerne romforskning. Her ligger det en fremtid. Og utdannelse gir et åpent sinn, sier Apollo 11-astronauten Buzz Aldrin i et intervju med NTB.

Han mener det er realistisk å tro at et nytt måneprogram kan kulminere med bemannede landinger allerede i 2020, senest i 2030.

Pionerambassadør

Den nå 77 år gamle rompioneren, som bare 19 minutter etter Neil Armstrong satte sitt fotavtrykk i månestøvet klokken 04.15.16 (norsk tid) den 21. juli 1969 - er nå en dedikert omreisende ambassadør for utdannelse og nye fremstøt i rommet.

I helgen var han hovedtaler ved Astrofestivalen på Universitetet i Oslo, og søndag det selvsagte midtpunkt under en mottakelse i den amerikanske ambassadørens residens i Nobels gate i Oslo.

Der var også et 40-talls elever og studenter med spesiell interesse for nettopp realfag invitert.

40-årsjubileum

Buzz Aldrin er for tiden svært opptatt med å forberede 40-årsmarkeringen for den første bemannede månelandingen om vel halvannet år.

- Men da skal vi feire ikke bare Apollo-programmet som endte med landing, men også alle de nødvendige foregående trinn som førte til denne begivenheten. Jeg håper markeringen først og fremst vil tjene til å kaste lys på behovet for forskning og stimulere til å ta stegene på veien videre, sier Aldrin.

Som ledd i jubileumsforberedelsene jobber han for å få til et TV-program som nettopp viser spennet fra fortid til fremtid. Han er også mye ute «på veien» for å opplyse og påvirke de unge, og oppmuntre til fortsatt romforskning.

- Jeg håper det vil bidra til at politikerne forplikter seg til å videreføre det arbeidet som hittil er gjort innenfor romforskningen, sier han.

Kald krig fremskyndet

Buzz Aldrin mener at den naturlige progresjon for første månelanding ble fremskyndet med 30, kanskje 50 år, som følge av den kalde krigen.

- Kappløpet gjorde at det ble allerede i slutten av 1960-årene, sier han.

Også det er etter hans oppfatning forklaringen på at oppfølgingen av måneprogrammet Apollo ennå ikke har kommet i gang.

- Vi trengte en pause. Men nå er det på tide å gjenoppta prosjektet, sier han.

Han mener det kan være høyst aktuelt med et samarbeid mellom sivil og offentlig romvirksomhet.

- Romstasjon i bane rundt jorden kan tenkes etablert av sivile selskaper som leier ut kapasitet til NASA, sier Aldrin.

Ikke lei fortiden

Den gamle rompioneren er ikke lei av å snakke om fortiden, selv om han i nærmere 40 år har fått mange av de samme spørsmål av stadig nye generasjoner. Forklaringen er grei:

- Fordi fortiden bringer oss inn i fremtiden. Det er jeg opptatt av nå, sier Aldrin, blant annet forberedelser til ekspedisjoner med roboter langt ut i rommet.

Og til ungdommen som ligger hans hjerte svært nær:

- Utdanning er nøkkelen til fremtiden, til utvikling av sinnet - et åpent sinn. Tenk på fremtiden, ta utdanning, er oppfordringen han ønsker å formidle gjennom NTB.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder