JUBLER: Bellona-leder Frederic Hauge er glad for at gjennombruddet med CO2-rensing kom i Norge. - Denne teknologien vil først og fremst være aktuell for nye kraftverk og vil kunne gjøre fremtidens gass- og kullkraftverk helt CO2-frie, mener han. Foto: Scanpix

Ny og billigere metode for CO2-rensing

Norske forskere har funnet en ny metode for CO2-rensing som er både bedre og billigere enn tidligere. Miljøbevegelsen jubler.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Forskere ved Universitetet i Oslo og NTNU i Trondheim har snudd opp ned på hele prosessen og utviklet metoder for å fjerne 100 prosent av CO2-mengden i naturgass før den brennes, skriver Aftenposten.

- Teknologien er fortsatt umoden, og mye gjenstår før vi kan kjøre dette i storskala på et kraftverk. Men vi regner med å kunne prøve det ut i et småskala pilotanlegg om 3-5 år, sier forsker Christian Kjølseth i selskapet Protia som eies av Universitetet i Oslo, NTNU og Springfondet (Kistefoss).

Les også:ESA gir grønt lys for CO2-rensing på Kårstø.

Pilotanlegg

Forskere verden over har lenge arbeidet med å fjerne CO2 fra røyken fra gasskraftverk, oljekraftverk og kullkraftverk, og ved flere pilotanlegg har de lykkes med å fange 80-90 prosent.
Men å fange CO2 etter forbrenning er dyrt og komplisert, og det vil derfor neppe bli tatt i bruk ved store kull- og gasskraftverk.

- Men ved å skille ut CO2 før forbrenning kan vi gjøre gass- og kullkraftverk CO2-frie uten at det må investeres i kostbare rensesystemer, sier professor Truls Norby ved Kjemisk Institutt og Senter for materialvitenskap og nanoteknologi.

Les også:- Regjeringen gir klarsignal til Goliat-utbygning.

Mye billigere

Forskerne vet ennå ikke hvor mye dette vil koste, men de er sikre på at det blir mye billigere enn å rense etter at naturgassen er forbrent.

- Dette høres svært positivt ut. Det grunnleggende problemet med fangst og lagring av CO2 er prisen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til Aftenposten.no.

Bellona-leder Frederic Hauge er også glad for gjennombruddet.
- Det har vært forsket på dette flere steder, og det er veldig gledelig og spennende at gjennombruddet kommer i Norge, sier han.

Les også:Vil tvinge StatoilHydro til å satse på fornybar energi.

Nye kraftverk

- Denne teknologien vil først og fremst være aktuell for nye kraftverk og vil kunne gjøre fremtidens gass- og kullkraftverk helt CO2-frie. Men vi vet også at for å løse klimatrusselen må vi rense eksisterende kraftverk og da er rensing av avgassene eneste alternativ, sier Hauge.

- Dette viser virkelig hvor mye det lønner seg å satse stort på forskning og utvikling av miljøteknologi, mener leder i Natur og Ungdom, sier Ingeborg Gjærum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder