Mann (35) skutt av politiet – døde av skadene

Politiet satte i gang en biljakt etter å ha fått beskjed om at mannen var bevæpnet. 35-åringen ble kort tid etter truffet i en skuddveksling, og døde noe senere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Spesialenheten for politisaker er nå på plass i Kristiansand for å etterforske saken.

– Vi prioriterer selvsagt avhør av de mest sentrale politiansatte og eventuelle sivile vitner som har observert hendelsen, sier Liv Øyen, leder for etterforskningsavdeling Øst-Norge, til VG.

Skutt av politiet - døde på sykehus

Rundt klokken 07.00 søndag fikk politiet melding om at mannen de hadde skutt i Kristiansand tidligere samme morgen var død.

– Han var ved bevissthet da han kom på sykehus, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt Per Kristian Klausen til VG.

Den mistenkte mannen var 35 år gammel. Hans pårørende er varslet. På en pressekonferanse i dag tidlig sier politiet at de har et visst kjennskap til mannen fra noen år tilbake. Han beskrives som etnisk norsk og fra området. Politiet er sikre på at det er den drepte som er gjerningsmannen.

Fædrelandsvennen beskriver den drepte som en familiefar fra Vennesla.

– Vi har iverksatt et kriseteam slik vi pleier å gjøre når avdøde har pårørende i kommunen, sier Svein Skisland, Venneslas rådmann, til VG.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VGs journalister her eller ring 2200 0000

PÅ PRESSEKONFERANSEN: Bård Austad i Agder politidistrikt. Foto: Tor Erik Schrøder NTB scanpix

Visste han hadde våpen

Politiet sier på pressekonferansen at de fikk melding fra en tipser klokken 04.43 søndag morgen. Dette gikk ut på at 35-åringen var bevæpnet.

– Dette tipset legitimerer at vi bevæpner oss og gir oss et signalement. Deretter er det et kort hendelsesforløp før mistenkte blir skutt, sier stabssjef og leder av Felles operativ enhet, Bård Austad, til VG.

Kun 17 minutter etter første tips stopper gjerningsmannen like nord for Kristiansand sentrum. Da har det pågått en biljakt gjennom byen.

– I løpet av den perioden påtreffer vi mistenktes bil flere ganger, og minst én av disse gangene skyter han mot oss før han stikker av. Situasjonen var såpass skarp at patruljen skyter ham når han påtreffes igjen nord for sentrum, sier Austad.

Politimennene beskrives som rutinerte, og sier de handlet i nødverge.

Les også: Fjerde gang på 14 år – her er de andre

Saken fortsetter under bildet

SPORER SKUDDBANE: Krimteknikere trekker en tråd gjennom et kulehull i bilens frontrute, og videre gjennom nakkestøtten. Det er ikke kjent hvor mannen ble skutt. I veien til høyre kan man se blant annet førstehjelpsutstyr. Foto: Tor Erik Schrøder NTB scanpix

Spesialenheten får bistand av Kripos

Etterforskningen fremover foregår i to spor. Det er lokalt politi som etterforsker det de betegner som et drapsforsøk på politiet. Spesialenheten for politisaker etterforsker politiets dødelige våpenbruk, og har folk på vei til Kristiansand.

Politiet i Agder henviser alle spørsmål om den videre etterforskningen til Spesialenheten for politisaker.

– Vi ble varslet om dette kort tid etter hendelsen. Det blir nå gjort krimtekniske undersøkelser på anmodning fra Spesialenheten. De neste par dagene er det en god del avhør som skal gjennomføres, sier Liv Øyen som leder etterforskningsavdelingen i Øst-Norge til VG.

Øyen opplyser at Kripos er på vei for å bistå med krimteknisk arbeid.

Fra før er det på det rene at politiet løsnet flere skudd under aksjonen, og at den drepte skjøt minst én gang mot politiet. På bildet over ser man krimteknikere spore en skuddbane gjennom frontruten og nakkestøtten i bilen. Spesialenheten vil ikke kommentere hvorvidt den mistenkte ble skutt i eller utenfor bilen.

– Det er ennå ikke mulig for oss å kommentere enkeltheter i denne saken, sier Øyen.

Saken fortsetter under videoen

Så politiet skyte

Skytingen skjedde like ved en bensinstasjon. VG har snakket med nattevakten som sto bak kassen da han hørte høye smell.

– Da jeg kikket ut av vinduet så jeg at politiet skjøt mot et eller annet 30–40 meter unna, sier han til VG.

Han løp så inn på kontoret for å gjemme seg.

– Jeg ble helt sjokkert og det er skremmende, sier mannen, som legger til at politiet kom inn på bensinstasjonen kort tid etterpå, men at de ikke ville forklare hva som hadde skjedd.

Martin André Flagstad bor ved siden av bensinstasjonen. Han sier til VG at han hørte flere skudd bli løsnet i to omganger.

– Etter det hørte jeg noen skrike «politi, politi», og da skjønte jeg at dette var alvor, sier han.

Saken fortsetter under bildet

HER STOPPET JAKTEN: Bilen til den mistenkte gjerningsmannen stoppet på høyre side av veien, inntil autovernet. Foto: Tor Erik Schrøder NTB scanpix

Politimannen ivaretas

Politimannen som avfyrte skuddene som traff mistenkte ivaretas av sin leder.

Det er uvanlig at politiet skyter og dreper noen i Norge. Sist det skjedde var i september i fjor, da en mann utenfor Hamar skjøt og skadet en politimann, og selv ble drept av politiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder