FLERE PÅ VEI I OPPLAG: Her ligger det fem skip i havneområdet på Humla i Ålesund i opplag. Alle er fra Farstad Shipping. 100 båter er nå i opplag i Norge og det varsles økning. Foto: Odin Jæger VG

Næringslivstopper varsler fortsatt økt ledighet

De sitter tett på krisenæringene og ordrebøkene: Nå varsler de at ledighetskrisen kan komme til å ri Norge også neste år.

  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

– Ledigheten skal videre opp i 2016, men vi er dessverre ikke like sikker på om det vil snu neste år. Det er mindre sikkert nå, sier administrerende direktør i NHOs største forening, Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.

Han får støtte fra president i Norges ingeniør og teknologiorganisasjon (NITO), Trond Markussen.

– Hadde du spurt meg for noen måneder siden om jeg trodde toppen ville være nådd innen slutten på 2016, ville jeg vært positiv. Nå er jeg ikke så sikker lenger. Det nedbemannes fortsatt mer enn vi hadde trodd.

Les: De siste ledighetstallene

BEKYMRET: Trond Markussen, president i NITO, her på en pressekonferanse på Oljemuseet i Stavanger. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

– Kuttes for mye

NITO-sjefen mener oppsigelsene i ingeniørbransjen nå er i ferd med å gå for langt.

– Vi har kommet til et punkt hvor det kuttes så mye at det går utover kompetansen. Det er fare for at nøkkelkompetanse vil gå tapt, sier han.

Markussen sier han tror det vil komme flere kutt:

– Flere ganger i uken får vi høre om oppsigelser i større og mindre selskap. NAV kommer med tallene for antall ledige, men vi kan på en måte se tre til seks måneder frem i tid, fordi vi er i dialog med arbeidsgiverne. Vi får dermed vite om oppsigelser som ligger frem i tid.

– Vil gå fra vondt til verre

I Norges Rederiforbund er man helt enig.

– Jeg deler fullt ut vurderingen av at dette vil ta lengre tid enn de fleste legger til grunn. Innenfor offshorerederi og rigger, vil det gå fra vondt til verre. Siden i fjor har vi gått fra null offshoreskip i opplag til hundre nå. Det vil stige videre med flere titalls i år, sier administrerende direktør Sturla Henriksen i Rederiforbundet.

– Og i dag er 12–13 rigger i opplag. Det vil doble seg til rundt 25 ved utgangen av året. Når stadig flere skip og rigger vil havne i opplag i år, vil konsekvensene slå enda sterkere inn i leverandørindustrien i år og neste år. Vi ser ikke at det vil snu neste år, men at det vil gi økning i antallet permitterte og ledige.

IKKE OVER: Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener krisen utvider seg sørover. Foto: Mattis Sandblad VG

– Så utvidelse av permitteringsreglene til at man kan gå permittert i 52 uker før man eventuelt må gå, vil bli viktig?

– Ja, vi mener det vil være et viktig virkemiddel. Det viktige er at vi ikke mister kompetanse i krisen vi er gjennom. For vi er helt sikre på at det vil snu. Vi skal gjennom omstilling, konkurser, oppkjøp og fusjoner, men i andre enden kommer det vekst og jobber. Da må ikke offshore- og leverandørindustrien presses så kraftig i mellomtiden at kompetansen og kapasiteten forsvinner.

Det betyr at de taler Statistisk sentralbyrå imot, som mener ledigheten vil komme til å gå noe ned neste år.

Boreproblemer

Lier-Hansen i Norsk Industri sier at stadig nye næringer rammes av krisen. Blant annet er boremiljøet på Sørlandet utsatt.

– De som holder på med boring og leting er utsatt. Det skyldes at det også er krise i Brasil og boikott i Russland. Også på skipssiden er det fortsatt mørkt, hvor mange rederier sliter med å få ordrer som gjør at det snur neste år, sier han.

Aktuelt: Positive til Røkkes oljegigant

Leder for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Kristin Skogen Lund, tror årsgjennomsnittet for arbeidsledighet i Norge blir på 4,75 prosent i 2016. Hun er positiv til en svak bedring neste år, selv om det er for tidlig å «friskmelde» arbeidslivet.

DRAMATISK: LO-leder Gerd Kristiansen frykter også økt ledighet, her under 1. mai-markeringen på Youngstorget i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

– Mot slutten av året tror vi ledighetsøkningen vil avta. Det vil imidlertid fortsatt være bransje-vise forskjeller, som igjen gir utslag i regionale forskjeller, sier hun til VG.

LO-lederen advarer

LO-leder Gerd Kristiansen mener man må se på sysselsettingsraten for å forstå hvordan arbeidsledigheten vil utvikle seg fremover.

Les også: LO-Gerd slakter tiltaksforslag

– Nedgangen viser at mange flere påvirkes enn det tellingene av meldte arbeidsløse indikerer. Det mangler nå 150.000 jobber for å komme opp på nivået fra før finanskrisen. Hvert år fremover vil vi få 40-50.000 nye personer i arbeidsfør alder, men det vil bare bli skapt rundt 5000 jobber, sier hun.

– Det betyr at bare én av åtte – kanskje så få som én av ti – av de som kommer til, vil komme i jobb. Det er dramatisk.

Les også

Mer om

  1. Arbeidsledighet
  2. Finanskrisen
  3. Arbeidsliv
  4. NHO

Flere artikler

  1. Arbeidsplassene må reddes nå

  2. Regjeringen vil la permitterte ta utdanning

  3. Økonom: - Permitterte må få ta utdannelse

  4. Advarer mot å la hjemmekontor bli permanent

  5. Kyllingstad om NAV-tallene: – De lyver

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder