VIRKER DETTE? Hele en av tre nordmenn går til ulike former for alternativ behandling. Mest populært er massasje, akupunktur, soneterapi, healing og homeopati. Foto: Microstock

VIRKER DETTE? Hele en av tre nordmenn går til ulike former for alternativ behandling. Mest populært er massasje, akupunktur, soneterapi, healing og homeopati. Foto: Microstock

Stor kontroll av alternativ-bransjen:
- Flere bryter loven

De lover behandling for kreft, HIV og en rekke andre sykdommer. Nå får rundt 30 aktører i alternativ-bransjen smekk for å drive på kant med loven.

Karoline Flåm
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Grunnen er at de bruker ulovlige påstander i markedsføringen sin.

De aktuelle aktørene følges nå nærmere opp av Statens helsetilsyn og Forbrukerombudet, som står bak en omfattende kontrollaksjon mot bransjen.

Hele 250 aktører har blitt gått nærmere etter i sømmene.

Lover effekt

Flere av aktørene lover behandling mot plager som allergi og migrene - men også mot alvorlige sykdommer som kreft, HIV, Kols, epilepsi og ME.

Alternative behandlere har ikke lov til å bruke såkalte «effektpåstander» i sin markedsføring, altså påstander om at behandlingen har effekt på konkrete sykdommer eller lidelser.

BEKYMRET: - Hvem som helst kan drive med hva som helst i denne bransjen, sier Forbrukerombud Gry Nergård. Foto: BERIT ROALD, NTB SCANPIX

- Likevel ser vi en utstrakt bruk av slike påstander i bransjen, sier forbrukerombud Gry Nergård til VG.

Endret reklamen

Blant de eksemplene ombudet ser alvorlig på, er Fjernhealing.com, som har referert påstander om at behandlingen kan «påvirke kreftceller» og dessuten heale HIV og AIDS.

- Jeg forstår ikke helt hvorfor jeg må endre på nettsiden min, og syns egentlig det er dårlig gjort å kreve at jeg må forandre på det. For meg er jo dette helt naturlig, sier Randi Malmedal, som står bak nettstedet fjernhealing.com.

- Men du nevner behandling av alvorlige sykdommer som kreft, HIV og Aids?

- Ja, men den biten har jeg nå fjernet.

ULOVLIG: Fjernhealing.com har blant annet reklamert med "fjernhealing av AIDS HIV-positive".

LES OGSÅ: - Vi blir forfulgt

Migrene og epilepsi

Helsesprederen.no har reklamert med at de kan redusere «migrene og epilepsi», men har nå endret på formuleringene knyttet til dette. En rekke andre aktører kommer med lignende løfter i sin markedsføring.

- Vi endret på nettsidene med en gang vi fikk brev fra Forbrukerombudet. Vi ønsker jo å drive riktig og seriøst, så jeg er bare glad for at de kontrollerer, sier Anne Kristiansen, innehaver av Helsesprederen.

ULOVLIG: Helsesprederen har blant annet skrevet at såkalt Reiki-behanling kan «fjerne betennelser», «fjerne migrene og epilepsi» og brukes i forbindelse med «de fleste sykdommer».

En av tre nordmenn

Så mange som en av tre nordmenn tyr til alternativ behandling, ifølge tall fra 2012 - og vi bruker hele 4,7 milliarder kroner på ulike former for alternativ behandling og medisin.

Ifølge SSB har bruken av alternativ behandling økt med 50 prosent fra 2000 til 2010.

Da Statens helsetilsyn og Forbrukerombudet gjennomførte tilsvarende kontroll for to år siden, ble det påvist enda flere lovbrudd.

- I grenseland

- Enten har bransjen blitt klokere og mer nøktern i sin markedsføring, eller så har de kanskje bare blitt smartere og vet hvor langt de kan gå, sier fagsjef Anne Myhr i Statens helsetilsyn, og gir et eksempel:

- En av reklamene vi så, lød noe sånt som «hvis vi hadde hatt lov til det, så hadde vi skrevet at dette blir du frisk av». Sånne formuleringer er jo helt klart i grenseland, så de følger vi opp nærmere, sier Myhr.

LES OGSÅ: Professor om senter for alternativ behandling: - Jukser og villeder

Ingen kontroll

Slik det er i dag, kontrolleres alternativ-bransjen kun på markedsføring og om de driver ulovlig reklame.

Hvordan de ulike behandlingene faktisk utøves, og hvem som står for behandlingen, er det ingen som fører tilsyn med.

- Det er et stort paradoks at så lenge utøverne ikke bryter markedsføringsloven, kan i prinsippet hvem som helst drive med hva som helst i denne bransjen, sier Forbrukerombud Nergård.

Hun etterlyser et langt strengere lovverk og kontrollregime med alternativ-bransjen, og har bedt helseminister Bent Høie se på saken.

Dette er ikke lov:

* Alternativ behandlings-bransjen har kun lov til å tilby behandling som lindrer eller demper symptomer - de kan ikke love behandling eller kurering mot sykdommer.

* Markedsføringen av behandlingen skal dessuten «kun gi en nøktern og saklig beskrivelse av virksomhetens art», ifølge alternativ behandlingsloven.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder