ENSOM: Søndag fortalte VG om Saka Maljical (44) som ikke fikk besøke sin utviklingshemmede lillesøster under pandemien. Grimstad kommune vedtok et besøksforbud for søsteren etter pasient- og brukerrettighetsloven. Det er ikke fattet et tvangsvedtak etter helse- og omsorgsloven. Foto: Espen Rasmussen / VG

VG avslører: Over 2400 fikk besøksstans - kommunene fattet bare 27 tvangsvedtak

Forbundet for utviklingshemmede mener VGs funn viser at psykisk utviklingshemmede og deres pårørende ble fratatt rettssikkerhet og klagemulighet under pandemien.

 • Mona Grivi Norman
 • Ronny Berg
 • Espen Rasmussen (foto)

Artikkelen er over 33 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Dersom kommunehelsetjenesten skal bruke tvang mot psykisk utviklingshemmede skal det fattes et vedtak.

Det skal enten begrunnes i en nødssituasjon som kan gi vesentlig skade - eller godkjennes av Fylkesmannen.

VG kan i dag avsløre at norske kommuner kun fattet 27 tvangstiltak etter helse- og omsorgsloven knyttet til smittevern og covid-19-pandemien.

Kommunene har svart på innsynet for perioden 1. mars til 1. mai 2020.

I samme periode opplyser 133 kommuner at de innførte besøksstans for over 2400 utviklingshemmede som bor i bofellesskap og omsorgsboliger.

Les også: Fylkesmannen om Sakas søster: Viser lite tegn til savn og lengsel

Helsedirektoratet: Ikke oppfattet som tvang

Helsedirektoratet mener de aldri har pålagt kommunene å innføre besøksstans i slike boliger, og at besøksstans som er begrunnet i deres retningslinjer er ulovlig.

– Etter vår vurdering er det ingen av helselovene som gir hjemmel for å innføre besøksstans i private hjem, sier jurist og seniorrådgiver Ann-Kristin Wassvik i Helsedirektoratet.

– Heller ikke tvangshjemlene gir anledning til den typen restriksjoner – da må det i så fall fattes individuelle vedtak – men vår vurdering er at dét heller ikke kan gjøres etter tvangshjemlene. Vi kjenner ikke til at det er adgang til det gjennom noe annet regelverk.

Les hele saken: Saka (44) fikk ikke besøke sin utviklingshemmede søster

Helsedirektoratet reagerer på at det er fattet så få tvangsvedtak når flere tusen utviklingshemmede har hatt besøksstans.

– Jeg tror mange kommuner ikke har oppfattet dette som tvang. De har ikke nødvendigvis tenkt på dette som noe som må ha hjemmel i lov, sier Wassvik.

KRITISK: Jens Petter Gitlesen er leder i Norsk forbund for utviklingshemmede. Foto: Trond Solberg

– Ulovlige tvangstiltak

Når kommunene ikke fatter individuelle vedtak, blir det vanskeligere for de utviklingshemmede eller deres pårørende å klage.

– På denne måten ble mange fratatt rettssikkerheten, sier leder Jens Petter Gitlesen i Norsk forbund for utviklingshemmede.

VG har snakket med flere jusprofessorer som er tydelige på at det ikke finnes hjemler til å innføre generell besøksstans i private hjem. Heller ikke under en pandemi.

– Dette var ulovlige tvangstiltak. Dersom kommunene mente de hadde hjemmel for å gjøre dette lovlig, skulle de fattet individuelle vedtak for hver enkelt beboer, sier Gitlesen.

SE VIDEO: VGTV forklarer hvem som vil få coronavaksine først:

Frivillig besøksstans

Forbundslederen sier det ikke er tvil om at det har vært en økt bruk av tvang mot psykisk utviklingshemmede det siste halvåret - selv om det ikke nødvendigvis er en økning i antall tvangsvedtak.

– Men er det tvang hvis besøksstans blir innført frivillig?

– Du kan selvsagt velge å invitere færre folk hjem til deg på grunn av smitterisiko, men det er ingen andre som «innfører besøksstans» hjemme hos deg dersom du selv takker nei til besøk. Slik er det også for utviklingshemmede.

VG har vært i kontakt med en rekke kommuner som opplyser at de i en periode innførte besøksstans til bofellesskap og omsorgsboliger.

Kommunene påpeker at deres mål var å beskytte sårbare beboere. Mange fattet aldri noe vedtak. Noen opplyser at besøksstans var frivillig og skjedde i samtaler med beboere og pårørende, andre erkjenner at de misforsto føringer fra helsemyndighetene.

Mer om

 1. De utsatte
 2. Coronaviruset
 3. Norsk forbund for utviklingshemmede
 4. Helsedirektoratet
 5. Smittevern

Flere artikler

 1. Fylkesmann ville forenkle tvangskontroll under pandemien

 2. Flere kommuner innførte ulovlig besøksstans: – Misforståelse

 3. Høie sier besøksstans er ekstremt inngripende - men ønsker ingen gransking

 4. Måtte besøke barna gjennom vinduet i to måneder

 5. Kommunen stengte døren til Anjas (46) private hjem

Fra andre aviser

 1. Over 100 kommuner innførte besøksstans for personer med psykisk utviklingshemming

  Aftenposten
 2. Kan tvangsisolere demente og utviklingshemmede i hytter og nedlagte sykehjem

  Bergens Tidende
 3. Aftenposten mener: Besøksstans kan ikke forsvares

  Aftenposten
 4. Kommuner får tvangsisolere koronasmittede

  Fædrelandsvennen
 5. Høie bekymret for smittesituasjonen i Oslo – kan komme nye tiltak neste uke

  Aftenposten
 6. Avdekket flere feil etter at gravid kvinne feilaktig ble beskyldt for å være alkoholiker

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no