MØTTES: Statsminister Jens Stoltenberg, arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen, landbruksminister Terje Riis Johansen og finansminister Kristin Halvorsen møtte tidligere i år en delegasjon fra NHO, bestående av president Erling Øverland, visepresident Lisbeth Berg-Hansen, administrerende direktør Finn Bergesen jr. og direktør Sigrun Vågeng for å diskutere den nye sykelønnsordningen. Foto: Scanpix
MØTTES: Statsminister Jens Stoltenberg, arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen, landbruksminister Terje Riis Johansen og finansminister Kristin Halvorsen møtte tidligere i år en delegasjon fra NHO, bestående av president Erling Øverland, visepresident Lisbeth Berg-Hansen, administrerende direktør Finn Bergesen jr. og direktør Sigrun Vågeng for å diskutere den nye sykelønnsordningen. Foto: Scanpix

Varsler krig mot Stoltenberg

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) NHO sier de fram til nå bare har kvesset knivene. Fra i dag av skal de brukes over hele landet mot Jens Stoltenberg og co.

I dag markerte NHO sin avsky mot Jens Stoltenberg og co ved å avlyse en planlagt middag. I stedet holdt de et kort lukket møte med Stoltenberg, Kristin Halvorsen (SV) og Terje Riis-Johansen (Sp) i en og en halv time.

Arbeidsgiverorganisasjonen er overbevist om at den varslete endringen i sykelønnsordningen ikke vil vedtas av Stortinget.

Etter aksjonsmøtet på Statsministerens kontor sier NHO-leder Finn Bergesen jr. at de er klare til å dra fram knivene i kampen mot regjeringen:

- Nå sliper vi knivene. Det blir annerledes når vi begynner å bruke dem.

Nedringt

Små og mellomstore bedrifter kontakter nå NHO-ledelsen i panikk over regjeringens varslete kutt i sykeklønnsordningen.

Etter møtet var Bergesen og NHO-president Erling Øverland tydelig provoserte og sinte over den manglende forståelsen fra regjeringsledelsen. Tidligere har Bergesen kalt

endringen et grovt løftebrudd.

- Vi vil jobbe stenhårdt for at de vil snu. Presset har ikke begynt enda - det er nå aksjonen begynner. Det er ikke mulig at dette forslaget vil gå igjennom, sier Øverland.

- Hvordan vil dere påvirke regjeringen?

- Bedriftene er sterkt forankret i lokalsamfunnene. Nå vil vi kontakte stortingsrepresentanter fra alle partier. De må vite hvor de kommer fra, og hva slags forankring de har i lokalsamfunnene. Vi har mange kontakter, og det er nok umulig for regjeringen å få dette igjennom, mener Bergesen.

- Snur ikke

15 personer fra NHO-toppledelsen og arbeidsutvalget i NHO skulle møte Jens Stoltenberg, to statssekretærer og en embetsmann fra Statsministerens kontor klokken 17 i dag til middag. I tillegg skulle finansminister Kristin Halvorsen og landbruksminister Terje Riis-Johansen delta på møtet.

Arbeidsgivere og arbeidstakerorganisasjoner raser sammen mot regjeringens vedtak om å overlate en

sykelønnsregning på 2,5 milliarder kroner til arbeidsgiverne. I VG i dag går også flere fylkesledere i Arbeiderpartiet ut mot sin egen regjering. Men til tross for den tydelige demonstrasjonen fra NHO, og trusselen om streik fra LO vil ikke regjeringen snu i sykelønnsordningen.

- Dette er ikke et forslag vi kom på i siste liten fordi vi manglet penger på statsbudsjettet. Dette er et forslag som kan få bedrifter til å få forstå at de tjener økonomisk på å holde folk friske, sier Kristin Halvorsen etter møtet med NHO-ledelsen.

- Gjorde NHO inntrykk på dere?

- Det var et konstruktivt møte. Vi hørte hverandre ut, men er fundementalt uenige. Det var klare argumenter fra begge sider, svarer Jens Stoltenberg.

Statsministeren angrer ikke på verken hvordan forslaget har blitt lansert eller at regjeringen i det hele tatt gjør dette nå:

- Når man mener at noe er best for landet, må man gjøre det. Selv om det kan bli upopulært, mener Stoltenberg.

Diskuterer i morgen

I morgen vil NHO møte ledelsen i LO - til felles kamp mot de rødgrønne på Folkets Hus i Oslo. Både Bergesen og LO-leder Gerd-Liv Valla frykter at det heretter bare blir rom for A-laget i arbeidslivet.

LO-leder Gerd-Liv Vallas raseri mot regjeringen ble toppet onsdag med en klar beskjed om faren for en politisk storstreik hvis ikke regjeringen gjør retrett.

Blogger: -Regjeringen sager over grenen de sitter på!

Denne artikkelen handler om