PST tok dokumentfalskner i terrorjakt

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overvåket to terrormistenkte islamister i Oslo, og snappet underveis opp opplysninger om en 49 år gammel iraner som har skaffet mange irakere falske dokumenter.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Politiets sikkerhetstjeneste | PST Develop

PST-TOPP: Sjefen for politiets sikkerhetstjeneste (PST), Jørn Holme. Foto: SCANPIX

PST drev med overvåking av to terrormistenkte menn fra Algerie da de snappet opp informasjon om den iranske falskneren som har bistått utlendinger i Norge, de fleste av dem irakere, med nær 300 falske dokumenter.

Tipset ble sendt videre til Kripos som gjennomførte razzia mot iranerens leilighet i Oslo. Der fant Kripos 275 konkrete forfalskede dokumenter samt passfoto av 242 forskjellige personer, skriver Aftenposten.

- Vi kartla totalt ti nordafrikanere som de to algerierne var i kontakt med. Det ble ikke påvist at de ti hadde terrorrelasjoner, men flere av dem hadde skaffet seg falske ID-dokumenter. Slik fant vi tråder til den iranske falskneren som Kripos pågrep på tips fra PST, sier PST-sjef Jørn Holme.

Iraneren ble i fjor dømt til fem års fengsel.

De to mennene fra Algerie ble pågrepet i Italia i november 2005 sammen med en tredje landsmann da de skulle tilbake til Norge. Senere ble ytterligere to algeriere pågrepet i Italia, mistenkt for terrorisme.

Iraneren ble pågrepet før italienerne gikk til aksjon. Etterforskningen påviste at han hadde produsert falske dokumenter ikke bare for irakiske kurdere i Norge, men også for personer i det algeriske nettverket som fikk dokumentene i Norge.

Algerierne ble overvåket av PST på flere turer til Norge fra 2004 til de ble pågrepet i Italia. Spaningen skjedde i samarbeid med det italienske sikkerhetspolitiet ROS. Ifølge italienske medier knyttes algerierne til Salafi-gruppen GSPC.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder